La Subdelegada del Govern visita les obres del projecte d’un camí per a vianants entre el carrer Colom i el cap de Salou

visita

27/11/2009

Acompanyada de l’Alcalde de Salou i el Cap de la Demarcació de Costes del Ministeri de Medi Ambient,


> Amb un pressupost d’adjudicació de 2.402.031,25, els treballs els realitza l’empresa Constructora Hispànica, SA.
> L’obra contempla també dos fases més que arriben fins el Recó de Vila-seca 
Es tracta d’una important ordenació ambiental d’un dels fronts litorals més destacats de la nostra província

 
Aquest matí la Subdelegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès, ha visitat, acompanyada de l’Alcalde de Salou, Pere Granados, i el Cap de la Demarcació de Costes del Ministeri de Medi Ambient, Jordi Galofré, les obres del projecte de la primera fase del camí de vianants entre el carrer Colom i el cap de Salou. El Ministeri de Medi Ambient va adjudicar el 15 de abril de 2008 aquesta obra amb un pressupost de 2.402.031,25 a l’empresa Constructora Hispànica, SA.
 
El dia 15 de novembre de 2007 es va licitar el projecte per a la primera fase entre els Pilons i els Replanells amb un pressupost de 2.834.255,21 €. L’obra també preveu una segona fase fins Cala Crans i una tercera fins el Recó de Vila-seca.
 
El projecte que s’està executant defineix les actuacions que permeten plantejar un nexe coherent entre els Pilons i els Replanells així com l’ordenació dels usos segons la Llei 22/88 de Costes.
 
 
 
 
 
El Cap de Salou és un dels principals punt geogràfics del litoral de la Província de Tarragona conjuntament amb el Delta de l'Ebre. Assoleix una alçada màxima de 77 metres respecte al nivell del mar i s’endinsa fins a 1.300 metres a l’aigua. La seva gran riquesa natural i paisatgística el converteixen en un punt d'atracció turística de primer ordre.

L’entorn del cap de Salou ha comportat, durant els últims anys, uns canvis destacats que han ocasionat algunes problemàtiques que poden resoldre’s amb el projecte del camí per a vianants ideat del Ministeri de Medi Ambient.
 
Aquestes problemàtiques es deriven de les ocupacions indegudes del Domini Públic Marítim-Terrestre (DPMT) així com del dèficit a la dotació d'instal·lacions i serveis públics en alguna de les platges i el deteriorament d’alguns espais naturals que es configuren com a zones residuals amb escàs valor paisatgístic però amb un elevat potencial ambiental que, per tant, requereixen actuacions de recuperació a curt i mitjà termini.

A més a més, el projecte planteja també actuacions de protecció per aquells espais naturals que si presenten un bon estat de conservació, així com limitar l’accés de vehicles en benefici del de vianants i en definitiva l’ordenació ambiental de tot el front urbà irregular.
 
Amb aquests plantejaments, els objectius del projecte són:
 
• Desocupar, fins on sigui possible, el domini públic marítim-terrestre (DPMT), garantint el seu ús públic, tal com preveu la Llei 22/88 de Costes. Per a això, es proposen l'eliminació dels elements constructius i dels serveis que es trobin en el DPMT i que no disposin de la concessió atorgada per la Direcció General de Costes.

• Millorar i ampliar els serveis de les diferents platges.

• Restaurar els espais continguts en l'àmbit del projecte, per tal de recuperar i consolidar els hàbitats naturals que caracteritzen els entorns costaners mediterranis.

• Millorar els accessos al front litoral i evitar l'accés rodat innecessari.


 
 
• Suavitzar i ordenar l'impacte dels elements urbans sobre l'espai natural.
 
• Dotar el conjunt de l'àmbit del projecte amb els elements d'urbanització, mobiliari urbà i senyalització necessaris segons els usos que es pretenen desenvolupar en cada zona.

• Estandardització dels elements d'urbanització.

L'àmbit d'actuació se situa al Cap de Salou, entre el final de la platja de Llevant (els Pilons) i la platja de la Pineda situada ja al terme municipal de Vila-seca (el Recó).
 
Les fases del projecte complert s’ubiquen de la següent forma:

FASE 1 (els Pilons - els Replanells) amb una longitud aproximada de 1600 mts. Presentada avui. La licitació fou publicada al BOE del 15 de novembre de 2007

FASE 2 (els Replanells - cala Crancs)

FASE 3 (cala Crancs - el Recó)