El MARM començarà a licitar el camí natural del riu Segre el 2011

María Ángeles Soria Sánchez, directora tècnica de la Subdirecció General de Desenvolupament Territorial del MARM

30/09/2010

El Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino (MARM) té previst iniciar la licitació de diferents trams del camí natural del riu Segre l’any 2011, segons ha dit avui María Ángeles Soria Sánchez, directora tècnica de la Subdirecció General de Desenvolupament Territorial del MARM, durant la seva intervenció en la Jornada, programada en el Palau de Congressos d’Alp, sobre Experiències en Gestió de Caminis, Mobilitat i Turisme a la Cerdanya.

María Ángeles Soria ha explicat els pormenors del Programa de Camins Naturals del Ministeri, els objectius, les condicions d’adhesió, entre les que cal destacar la redacció del projecte d’execució, la disponibilitat dels terrenys, la responsabilitat de les tasques de manteniment i conservació i les de responsabilitat davant qualsevol sinistre.

Igualment ha donat compta de l’itinerari del Camí Natural del riu Segre que tindrà uns 400 quilòmetres de recorregut per la província de Lleida (370 km.), Girona (20 km.), Osca (5 km.) i Saragossa (10 km.), passarà per més de 60 municipis i travessarà 5 comarques: Cerdanya (46 quilòmetres), Alt Urgell (145 quilòmetres) , Noguera (110 quilòmetres), Segrià (90 quilòmetres) i Baix Cinca 10 quilòmetres), fins arribat a Mequinensa.

Segons ha explicat Maria Ángeles Soria, en aquests moments s’ha realitzat l’estudi de viabilitat del Camí Natural del Segre, per part del gabinet Prames de Saragossa, s’ha donat compta als ajuntaments consells comarcals, diputacions i d’altres ens administratius afectats i s’estan recollint al•legacions, consultes ambientals i suggeriments sobre itineraris, senyalització i d’altres per tal d’estudiar-les i d’incorporar-los, fer els treballs de camp corresponents i passar a la redacció del projecte definitiu, durant aquests propers mesos.

Finalment, un cop es vagi acabant la redacció dels diferents projectes executius, el ministeri aprovarà la seva licitació i la dotació del pressupost corresponent per la construcció dels diferents trams del camí Natural del riu Segre que s’iniciarà el proper any.

Observatori d’Itineraris Naturals
Durant la seva intervenció, la directora tècnica del MARM també ha anunciat la propera creació de l’Observatori d’Itineraris Naturals. La primera reunió per la seva formació està previst, per part del Ministeri, durant el primer trimestre del 2011.

Una trobada oberta a la participació de representants dels diferents agents públics, institucions i associacions relacionades amb la natura, el senderisme, el turisme i altres sectors per tal d’unificar idees i criteris sobre la gestió, promoció, senyalització, entre altres que puguin sorgir, relacionades amb els Itineraris Naturals.

“Camí Natural del riu Ebre”

Cal recordar que, dels 65 Camins Naturals que hi ha construïts en l'actualitat a Espanya, amb 3025 quilòmetres de longitud i una inversió de 73,7 milions d’euros, destaca el Camí “Natural del riu Ebre”, que connectarà en el futura amb el camí Natural del Segre.

Aquesta és la ruta en servei de major extensió a Espanya, amb 1.150 quilòmetres, que recorre les Comunitats Autònomes de Cantàbria, Castella Lleó, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya, seguint el seu curs des del seu origen en Fontibtre fins la seva desembocadura en les costes mediterrànies de Tarragona.

La magnitud de la conca permet la successió i solapadament de múltiples paisatges, des de l'alta muntanya al mar, passant pels deserts de Las Bárdenas Reales i dels Monegros, el que procura una enorme biodiversitat d'espècies de fauna i flora. Especial importància té la xarxa de camins que convergeixen en ell, entre ells el camí de Santiago.

327 kilómetros de camins a Catalunya
Els camins naturals de la Comunitat Autònoma de Catalunya, que sumen un total de 327,66 km, són: el Camí “del Carrilet, el Camí “ de Port de Vielha”, el Camí “de l'Aigua”, el Camí “de la Muga”, el Camí “del ric Manol”, el Camí “del Ferro”, el Camí “de la Via del Tren”, el Camí “de la Sèquia”, el Camí “del Tossal de Gros”, el Camí “del Riu” de Lleida, el Camí “de Torres de Segre”, el Camí “del Baix Ebre” i el Camí “de la Terra Alta”.