El MARM resol l'avaluació d'impacte ambiental del projecte de modernització del reg de la Comunitat de Regants de Bolós (Lleida)

14/12/2010

Evaluación de Impacto Ambiental publicada hoy en el BOE


Els objectius del projecte són l'estalvi d'aigua, la millora del control de la contaminació difusa, la reducció dels costos de manteniment i la millora de les condicions laborals i productives dels agricultors.

D'acord amb l'anàlisi i les consultes realitzades, el Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, ha formulat l'avaluació d'impacte ambiental del projecte "Modernització del reg de la Comunitat de Regants de Bolós, del Canal d'Aragó i Catalunya (Lleida)", concloent que sempre que es compleixin les condicions fixades en aquesta resolució quedarà adequadament protegit el medi ambient i els recursos naturals. El promotor i l'òrgan substantiu és la Direcció General de l'Aigua del MARM.

L'objecte del projecte és la modernització de la xarxa de distribució actual d'aigua a les parcel.les de la Comunitat de Regants de Bolós, mitjançant una trama de canonades d'aproximadament 10 km de longitud total, que seguirà el traçat de l'antiga xarxa de sèquies i mantindrà la presa existent al Canal d'Aragó i Catalunya. La superfície afectada és de 268,22 hectàrees. Els objectius del projecte són l'estalvi d'aigua, la millora del control de la contaminació difusa, la reducció dels costos de manteniment i la millora de les condicions laborals i productives dels agricultors.

El medi natural sobre el qual va a incidir, es troba molt antropitzat i no presenta característiques especialment rellevants des del punt de vista mediambiental. La resolució del MARM indica que l'actuació no es solapa amb espais protegits, hàbitats d'interès comunitari, punts d'interès geològic ni camins ramaders. Les actuacions no s'han de fer sobre cursos fluvials, masses d'aigua identificades, ni aqüífers protegits.

Un cop finalitzats els treballs, i per tal de minimitzar les molèsties a la població, la resolució exigeix que es procedeixi al desmantellament de totes les infraestructures existents que quedin fora d'ús i la reposició de totes les servituds afectades En la fase d'explotació, no es preveuen afeccions negatives al medi diferents de les que tenen lloc en l'actualitat. La incidència del projecte sobre el medi serà, eminentment positiva ja que la viabilitat de l'actuació es fonamenta en un ús més racional i eficient de l'aigua (que permetrà un estalvi aproximat del 35% respecte a la situació actual), condició necessària per a la millora de les produccions, l'estabilitat de les collites de la zona i la diversificació dels cultius.

El promotor realitzarà una anàlisi de tots els possibles impactes sobre les aigües freàtiques, i ha definir les mesures preventives i correctores pertinents per mitigar aquestes afeccions i integrarà l'actuació en el pla hidrològic de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.