La Subdelegada del Govern a Tarragona presideix una reunió del PENTA

reunio

20/12/2010

Avui , dilluns 20 de desembre


S’han fet 8 reunions de coordinació de tasques dels diferents grups i un exercici de seguiment d’un simulacre de PEI (Vandellòs II, 30 de setembre). S’han incorporat als Plans de Grup les activitats i esmenes que han sorgit de les reunions esmentades.

El pas següent és que els plans se sotmetin a l’informe previ dels corresponents estaments superiors i l’aprovació del Director del PENTA.
 
Al gener iniciarem la revisió dels plans municipals (PAMEN) dels 18 municipis de Zona 1, seguit dels plans de municipis amb ECD i ABRS.
 
 
1. Antecedents
 
La sentència del Tribunal Suprem, del dia 17 de desembre de 2008, va anular l’acord del Consell de Ministres del dia 9 de juny del 2006, pel què es van aprovar els Plans Directors corresponents als “Plans d’Emergència Nuclear de les Centrals Nuclears”, entre ells el PENTA. En el decurs dels primers mesos de 2009 es va dur a terme una revisió de l’esmentat PENTA 2006.
 
El dia 23 de setembre de 2009, el Pla de Emergència Nuclear Exterior de la província de Tarragona (PENTA) va ser informat favorablement, conjuntament amb els altres quatre Plans d’Emergència Nuclears estatals, pel Consell de Seguretat Nuclear. 
 
Les modificacions que han fet necessari actualitzar el PLABEN són tres: una d’elles comunes als cinc Plans Exteriors i dues específiques pel PENTA.
 
La modificació comuna a tots els Plans consisteix en incorporar un Alcalde, en representació de les Corporacions Locals de la Zona I de cada Pla, a l’Òrgan Executiu del PENTA.
 
 
Les modificacions especifiques pel PENTA, són les següents:
 
·        El Grup de Seguretat queda dividit en dos: El Grup de Seguretat Ciutadana i Ordre Públic (a càrrec dels Mossos d’Esquadra) i el Grup de Seguretat Estratègica (a càrrec de la Guàrdia Civil).
 
·        El Grup Logístic també queda dividit en dos: El Grup de Suport Logístic i el Grup d’Intervenció.
 
Finalment, el dia 16 de octubre, el PENTA va ser aprovat per part del Consell de Ministres, i va ser publicat al BOE el dia 10 de novembre de 2009, per entrar en vigor el dia següent.
 
DESIGNACIÓ DELS CAPS DE GRUP I DELS REPRESENTANTS MUNICIPALS A L’ÒRGAN EXECUTIU. ELABORACIÓ I APROVACIÓ DELS SET PLANS DELS GRUPS OPERATIUS
 
Un cop aprovats el nou PLABEN i el nou PENTA 2009 va ser necessari, en primer lloc, la designació formal dels Caps dels Grups Operatius, els seus Suplents i els representants municipals al Òrgan Executiu. La constitució dels Òrgans Directiu i Executiu del PENTA es va dur a terme en el decurs de la reunió del dia 19 de novembre de 2009, en el decurs de la qual també es posà en marxa la elaboració final dels set Plans dels Grups Operatius.
 
 
2. Plans de Grup del PENTA
Reunions de treball mantingudes
El 19 de novembre de 2009 es va celebrar la reunió de constitució dels Òrgans Directiu i Executiu del PENTA, on es va posar en marxa la elaboració final i corresponent aprovació dels set Plans dels Grups Operatius.
 
S’han realitzat 5 reunions de treball, amb els caps i tècnics dels grups operatius, revisant les tasques a realitzar en cada una de les situacions d’emergència.
 
El 30 de setembre, aprofitant el simulacre intern del PEI de Vandellòs II, s’ha participat en un exercici de constitució del CECOP i seguiment de l’emergència. El nivell de participació va ser a criteri de cada grup, per tal de poder provar algun procediment, si ho consideraven convenient.
 
El 19 d’octubre es va fer una reunió de valoració de la participació en l’exercici anterior.
 
Conclusions
S’han identificat i catalogat prop de 300 tasques o accions derivades de cada una de les situacions d’emergència. Cada tasca ha estat assignada al grup responsable de portar-la a terme.
 
L’anàlisi de les tasques ha portat a identificar 23 punts singulars corresponents a activitats que requereixen un estudi, debat o procediment afegit, i que s’han concretat en reunions posteriors o be han quedat pendents de resoldre o procedimentar i que, en tot cas, s’inclouran com annexos als plans de grup per tal de poder ser actualitzats de forma independent.
 
3. Aprovació del plans de grup
Procediment d’aprovació
Els plans de grup són aprovats pel Director del PENTA a proposta del Cap de Grup i amb l’informe favorable previ del seu estament superior.
 

Pla de Grup
Proposta
Informe Previ
Aprovació
Coordinació i assistència tècnica
Cap del Grup
Dirección General de Protección Civil y Emergencias (DGPCE)
 
 
 
Director del PENTA
Radiològic
Cap del Grup
Consejo de Seguridad Nuclear (CSN)
Seguretat ciutadana i ordre públic
Cap del Grup
Junta de Seguretat de Catalunya
Seguretat estratègica
Cap del Grup
Secretaría de Estado de Seguridad
Sanitari
Cap del Grup
 
Comissió de Protecció Civil de Catalunya
Suport Logístic
Cap del Grup
Intervenció
Cap del Grup