Foment destina 2,4 milions d’euros a tres projectes de recuperació del patrimoni històric a Barcelona

signatura

21/12/2010

Amb càrrec a l’1% Cultural


José Blanco ha signat avui els convenis per actuacions a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, al parc arqueològic del Camp de les Lloses (Tona) i al Museu Arqueològic de l’Esquerda (Roda de Ter)

El ministre de Foment, José Blanco, ha signat avui a Madrid tres convenis de col·laboració per la recuperació del patrimoni històric a la província de Barcelona.

 

En virtut d'aquests acords, el Ministeri de Foment destinarà més de 2,4 milions d'euros a actuacions a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, al parc arqueològic del Camp de les Lloses (Tona) i al Museu Arqueològic de l `Esquerda (Roda de Ter).

 

El ministre ha rubricat els convenis amb l'administrador de la Fundació de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Josep Maria Turull, amb l'alcalde de Tona, Josep Salom, i amb l'alcalde de Roda de Ter, Antoni Llach.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

 

El Ministeri de Foment aportarà 1.059.942,45 euros a la restauració i adequació del Pavelló de l'Administració del Recinte Històric de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, a Barcelona.
 
Les obres consistiran en la consolidació estructural de la coberta de l'ala oest i de la Torre del Rellotge. També es planteja la consolidació constructiva de les cobertes de l'ala est, oest i cos central del pavelló per tal de millorar la impermeabilització, estanquitat i aïllament de l'edifici.

Parc arqueològic del Camp de les Lloses, a Tona
 
El Ministeri de Foment aportarà 372.571,51 euros a l'ampliació del Parc arqueològic del Camp de les Lloses, al municipi de Tona.

 

Es considera aquest jaciment, situat al peu del vessant sud del turó del castell de Tona, com un dels paradigmes de poblament militar romà. Aquest assentament va estar relacionat amb la construcció d'una infraestructura viària d'època republicana i les estructures descobertes constitueixen part d'una trama urbana de la qual s'han identificat diverses estructures edilicies i espais de circulació que les organitzaven.

La intervenció es planteja dividida en tres fases. En totes elles es desenvolupen treballs de consolidació, adequació i drenatge per a garantir la conservació de les estructures excavades, reintegració de les coronacions i paviments.

 
Museu Arqueològic de l'Esquerda (Roda de Ter)

 

Les actuacions consistiran en la rehabilitació d'un edifici existent i destinat anteriorment a casa quarter de la Guàrdia Civil, situat als voltants del Jaciment Arqueològic de l'Esquerda, per a ser utilitzat com a museu monogràfic del jaciment. El projecte proposa una rehabilitació total de l'immoble basada en la substitució de l'estructura actualment existent per una nova estructura metàl·lica conservant únicament les façanes.

El Ministeri de Foment aportarà 1.013.759,62 euros a aquesta actuació.

 
1% cultural

 

La llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del patrimoni històric espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars.