El Ministeri de Cultura presenta l’exposició Los moriscos. Españoles trasterrados/Els Moriscs. Espanyols desterrats

16/05/2011

A l'Arxiu de la Corona d'Aragó


 

  • La mostra, que romandrà oberta fins al 31 d'agost, es compon de més de 50 documents que reflecteixen les fases del procés, des de la conquesta i assimilació del Regne de Granada el 1492 fins a l'expulsió de 1609
 
El director general del Llibre, Arxius i Biblioteques, Rogelio Blanco, ha presentat avui a l'Arxiu General de la Corona d'Aragó, l'exposició Los moriscos. Españoles trasterrados / Els Moriscs. Espanyols desterrats.

La mostra, organitzada en commemoració del IV centenari de l'expulsió dels moriscos, reuneix un total de 52 documents, 35 procedeixen de l'Arxiu General de Simancas i 17 de l'Arxiu de la Corona d'Aragó. L'exposició analitza les fases del procés, des de la conquesta i assimilació del Regne de Granada el 1492, fins a l'expulsió de 1609. S'exposen documents tan singulars com les capitulacions de 1492 entre els Reis Catòlics i l'últim rei de Granada Muley Boabdil o els que mostren les diferents solucions proposades per l'assimilació dels moriscos, que abasten des de l'evangelització fins a la repressió inquisitorial.

L'exposició representa el camí secular del conflicte cristià-morisc que va finalitzar amb el decret d'expulsió dels segons signat per Felip III l'any 1609. El seu objectiu és difondre els documents, mapes, plànols i pintures relatius al conflicte, que abasten un arc cronològic que comença a finals del segle XV fins a l'últim terç del segle XVII.

En aquesta ocasió, als documents que es van exposar a l'Arxiu General de Simancas i que conformen el major i més important volum documental, s'han afegit documents de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, on es precisen els anys anteriors a l'expulsió i es reflecteixen els detalls de com es va dur a la pràctica l'expulsió i el problema de la repoblació de les terres abandonades en els territoris de la Corona d'Aragó.

L'exposició romandrà oberta al públic fins al 31 d'agost i la seva entrada és lliure, de dilluns a diumenge de 10:00 a 19:00.