La ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat inaugura el VII Congrés Europeu de Medicina Tropical i Salut Internacional

Pajin

03/10/2011

Al congrés que se celebra a Barcelona


  • Leire Pajín ha destacat la necessitat d’abordar les malalties tropicals més enllà de les fronteres de cada país com a fórmula per reduir les desigualtats al món
  • Els dos milions d’éssers humans que pateixen les malalties tropicals són pràcticament els mateixos que gairebé no tenen un euro al dia per sobreviure
  • Fins fa poc les malalties tropicals eres considerades només de determinades zones geogràfiques, però actualment podeen trobar-se pràcticament a qualsevol punt del planeta


La ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, ha inaugurat avui a Barcelona el VII Congrés Europeu de Medicina Tropical i Salut Internacional. En la seva intervenció la ministra ha assenyalat que mirar a les malalties tropicals és mirar a les desigualtats del món, ja que els mil milions d'éssers humans que pateixen les malalties tropicals no ateses suficientment són pràcticament els mateixos éssers humans que amb prou feines tenen un euro al dia per sobreviure. En aquest sentit, la ministra ha manifestat que "malaltia i pobresa malauradament van de la mà i acabar amb la una és vèncer a l'altra".

Per tot això, Pajín ha destacat que les responsabilitats dels països en aquest àmbit no les poden definir les fronteres, ja que "aquesta forma d'entendre i definir el món ha demostrat ser extremadament ineficaç i injusta".

Prova d'això és que si bé fins fa ben poc les malalties tropicals eren considerades només de determinades zones geogràfiques (regions tropicals i subtropicals), en l'actualitat es poden trobar en gairebé qualsevol punt del planeta.

ACTUACIONS

En la lluita contra les malalties tropicals, la ministra ha destacat la importància de la col•laboració entre governs i el sector privat i ha posat com a exemple la iniciativa Mesoamérica 2015, per a la reducció de les bretxes d'equitat en salut i la pobresa en aquesta zona del món. A més, Pajín ha anunciat que el Govern d'Espanya ha fet una crida a la resta de Governs de la Unió Europea perquè se sumin a l'extensió de la cobertura i la utilització de serveis bàsics de qualitat en salut reproductiva materna i neonatal i infantil, nutrició materna i infantil, vacunació, malària i dengue.

La ministra també ha recordat altres actuacions d'Espanya en la investigació de les malalties tropicals, com la inversió realitzada per dotar l'Institut Universitari d'Investigació de Malalties Tropicals i Salut Pública de Canàries amb un laboratori de seguretat biològica P3. Això permet al centre treballar amb patògens que fins ara no podia manejar ia partir d'ara permetrà estrènyer la cooperació amb països de l'àrea africana, principalment.

Així mateix, ha recordat el suport econòmic a la creació i manteniment de la Xarxa d'Investigació Cooperativa en Malalties Tropicals, que facilita l'intercanvi d'informació d'utilitat clínica per als professionals de les unitats de serveis de salut internacional i medicina tropical, i l'Informe diari d'un informe d'alertes sobre possibles riscos de salut internacional, elaborat des del Centre Coordinador d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES).

Finalment, la ministra també ha fet una menció especial a la Llei General de Salut Pública, aprovada el passat 22 de setembre, que és una clara aposta per la seguretat sanitària en tots els seus vessants i que reconeix la salut internacional com a part essencial de la salut pública.