La Delegació del Govern autoritza 1.188 punts de venda de pirotècnia a Catalunya

20/06/2014

Un total de 1.188 establiments, entre casetes i locals, vendran articles pirotècnics a Catalunya durant la campanya "Revetlles de Sant Joan 2014". La majoria, 802, es concentren a Barcelona i la seva província, que ha registrat un important augment de sol•licituds de punts de venda respecte de l'any passat (750). D'aquesta manera, Catalunya es prepara per a les revetlles amb 160 punts de venda més que l'any passat (1.028 al 2013), el que representa un increment d'un 15,5%.

Els punts de venda a Catalunya es distribueixen de la següent manera

  CASETES LOCALS TOTALS
Barcelona (província) 547 112 659
Barcelona (ciutat) 87 56 143
Total Barcelona 634 168 802
Girona 89 17 106
Lleida 66 55 121
Tarragona 50 109 159
TOTAL CATALUNYA 839 349 1.188

Categories i edats mínimes per a l'adquisició dels articles pirotècnics

Els articles pirotècnics a utilitzar en aquestes revetlles es classifiquen en les següents categories:

Categoria 1: Són articles de pirotècnia de molt baixa perillositat i nivell de soroll insignificant destinats a ser utilitzats en zones delimitades, inclosos els artificis de pirotècnia destinats a ser utilitzats dins d'edificis residencials.
La categoria 1 no pot incloure petards ni trons, ni bateries dels mateixos.
L'edat mínima d'adquisició serà de 12 anys.

Categoria 2: Són artificis de baixa perillositat i baix nivell sonor destinats a ser utilitzats a l'aire lliure en zones delimitades. A l'etiquetatge constarà sempre "per a ús exclusiu a l'aire lliure" i, quan s’escaigui, la distància mínima de seguretat, que serà de 8 metres.
L'edat mínima per a la compra serà de 16 anys.

Categoria 3: Són artificis de pirotècnia de perillositat mitjana destinats a ser utilitzats a l'aire lliure en zones de gran superfície. La distància de seguretat, als casos que sigui procedent, passa de 8 a 15 metres. Per a aquesta categoria, l'edat mínima per a la compra serà de 18 anys.

Categoria 4: Els articles de categoria superior es consideren d'alta perillositat destinats a ser utilitzats per experts i professionals.

La Directiva Europea obliga als Estats membres a classificar els articles de pirotècnia. Com a garantia de seguretat, en l'etiquetatge de tots els envasos ha de figurar la marca CE. L'etiquetatge dels articles pirotècnics posats al mercat ha d'indicar, com a mínim, les dades següents: el nom i l'adreça del fabricant, el de l'importador, el nom i tipus d'article pirotècnic, les edats mínimes d'ús, la categoria corresponent, les instruccions d'ús, la distància de seguretat requerida, la quantitat de material explosiu actiu i la data de caducitat.

Autoritzacions i inspecció dels locals de venda

El procediment per a l'autorització de punts de venda exigeix l'emissió d'informe per part de l'Àrea d'Indústria de la Delegació del Govern a Catalunya i de la Intervenció d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil. A més, cal comunicar als ajuntaments el lloc exacte on s'instal•larà la caseta per si aquest, d'acord amb les ordenances cíviques i la seva normativa pròpia d'utilització de sòl públic, tingués alguna objecció al respecte.

Igual que en anys anteriors, des de la Intervenció d'Armes de les Guàrdia Civil s'està vetllant per l'estricte compliment de la legislació vigent mitjançant la inspecció dels locals de venda.

Segons fixa el Reglament d'Articles Pirotècnics i Cartutxeria, amb les modificacions introduïdes pel Reial decret 1335/2012, tots els responsables de venda dels locals o casetes han d'haver rebut formació en matèria de seguretat. A través de l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a Catalunya s'han acreditat diverses entitats per impartir aquests cursos.

Espectacles de focs artificials

Els espectacles pirotècnics es classifiquen en tres grups. Si es disparen més de 100 kg cal autorització del Subdelegat de cada província previ informe de la Intervenció d'Armes de la Guàrdia Civil i de l'Àrea d'Indústria de la Delegació del Govern a Catalunya. Si la quantitat està entre els 10 i 100 kg cal notificar prèviament la realització a la Subdelegació del Govern corresponent. Finalment, si s'utilitzen menys de 10 kg no cal fer cap tràmit.

Així mateix, s'exigeix el carnet de disparador, lliurat després d'haver rebut la corresponent formació.


Nombre d'esdeveniments autoritzats amb focs artificials i quilos de matèria reglamentada empleats (amb motiu de la revetlla)

  Esdeveniments autoritzats amb focs artificials Kilograms de barreja explosiva
Barcelona 134 18.606
Girona 6 869,6
Lleida 1 37,3
Tarragona 3 650 (aprox)
TOTAL CATALUNYA 144 20.162 aprox.

Trabucaires

Les sol·licituds rebudes a la Delegació del Govern són remeses a la Guàrdia Civil, on es comprova que els membres de l'agrupació tenen en ordre l'autorització especial d'armes d'avantcàrrega. Requisit sine qua non és que l'acte estigui reconegut com a festa tradicional catalana.

Amb motiu de la campanya "Revetlles de Sant Joan 2014", s'ha registrat un increment de sol•licituds pel que fa a l'actuació d'agrupacions de trabucaires a la província de Barcelona. Si el 2013 es van autoritzar 161 actes d'aquestes característiques, aquest any la xifra s'eleva fins a les 197 actuacions a la província de Barcelona.

Nombre d’esdeveniments organitzats amb Trabucaires (amb motiu de la revetlla)

  Esdeveniments autoritzats de trabucaires
Barcelona 197
Girona 2
Lleida 3
Tarragona 4
TOTAL CATALUNYA 206

Correfocs i Diables


Un dels requisits que s'exigeix per autoritzar la utilització de material pirotècnic és que la manifestació festiva sigui de caràcter religiós, cultural o tradicional reconegut com a tal per la Generalitat de Catalunya. La Delegació del Govern a Catalunya, comunitat que té el foc com a element vertebrador de nombroses manifestacions festives, organitza cursos al llarg de l'any per formar "Responsables de Grup de Consumidors reconeguts com Experts" (coneguts com "caps de colla"), qui rep un certificat que els permet formar a la resta dels membres del grup.


Nombre d’esdeveniments autoritzats amb Diables/Correfocs (amb motiu de la revetlla)

 

Esdeveniments autoritzats de Diables/Correfocs(més de 50 kg de pólvora)

Esdeveniments notificats de Diables/Correfocs

(menys de 50 kg de pólvora)

Barcelona 30 280
Girona 1 -
Lleida - 1
Tarragona 1 9
TOTAL CATALUNYA 32 290