El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient presenta l'Estratègia de Protecció de la Costa del Maresme per solucionar el problema d'erosió d'aquesta part del litoral de Barcelona

El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient presenta l'Estratègia de Protecció de la Costa del Maresme per solucionar el problema d'erosió d'aquesta part del litoral de Barcelona

27/02/2015

El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha presentat avui a Barcelona l'Estratègia de Protecció de la Costa del Maresme, que detalla les actuacions necessàries per solucionar el problema d'erosió que pateix aquesta part del litoral nord de Barcelona garantint el seu bon estat de conservació.

El director general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri, Pablo Saavedra, ha presentat avui l'Estratègia en una reunió amb el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, Agustí Serra, i amb els alcaldes dels municipis del Maresme. La trobada ha estat presidida pel subdelegat del Govern a Barcelona, ​​Emilio Ablanedo.

L'Estratègia de Protecció de la Costa del Maresme és un document de planificació elaborat pel Ministeri en col·laboració amb la Generalitat, al seu torn en contacte amb els ajuntaments d'aquesta comarca de Barcelona. Les actuacions previstes en aquesta Estratègia es basen en els estudis realitzats en els últims anys tant pel Ministeri com per la Generalitat.

El document es publicarà a la pàgina web del Ministeri (www.magrama.es) en els pròxims dies.

L'ESTAT GARANTEIX LA SEVA CONSERVACIÓ
Saavedra ha explicat que "l'Estat, a través del Ministeri, garanteix el pressupost per mantenir la conservació de la costa del Maresme en bon estat, segons recull aquest Estratègia, amb l'aportació d'un mínim de 30 milions d'euros en un horitzó temporal de fins a 15 anys ".

El director general del Ministeri ha assenyalat que l'Estratègia de Protecció de la Costa del Maresme contempla actuacions encara més ambicioses, amb una inversió total de fins a 50 milions d'euros, en què no només s'ha considerat aspectes de protecció de la costa i mediambientals (competència del Ministeri), sinó també aspectes socials i econòmics (turístics, urbanístics i d'ordenació del territori, etc.), actuacions en l'execució pot participar la resta d'administracions.

"Des del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, en tot cas, assegurem el manteniment del bon estat de la costa del Maresme amb aquests 30 milions d'euros per a escometre les actuacions prioritàries, que hem planificat en quatre fases, la primera de elles ja en marxa amb la redacció dels primers projectes a Premià de Mar i el Masnou ".

ACTUACIONS PRIORITÀRIES
L'Estratègia de Protecció de la Costa del Maresme es divideix en tres fases, en funció de la seva prioritat (alta, mitjana i baixa). Les actuacions de prioritat alta (una vintena), al seu torn, es planifiquen en quatre subfases per a la seva execució. Al costat de Premià de Mar i el Masnou s'actuarà en els municipis de Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Arenys de Mar, Caldetes, Malgrat, Mataró, etc.

En l'Estratègia s'han analitzat dues alternatives d'actuació: o bé amb alimentació de sorra o bé amb alimentació de sorra amb suports (dics). L'Estratègia es decanta per la segona alternativa, atès que es necessita per a la seva execució d'una menor quantitat de sorra, més seguretat i un menor cost a mitjà termini.

El director general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, després de presentar l'Estratègia, ha visitat diversos punts on es desenvoluparan les actuacions: en primer lloc Premià de Mar i, després, la capital de la comarca del Maresme: Mataró.