Principi d’acord entre la Delegació del Govern i l’Ajuntament de Barcelona per atendre i acollir animals de companyia en situació vulnerable als aeroports

28/07/2015

El punt d’Inspecció Fronterera de Barcelona, depenent de la Delegació del Govern a Catalunya, te com a objectiu garantir que tant les mercaderies com els animals provinents de tercers països compleixin les condicions sanitàries i de benestar de l’animal exigides per la UE. Per la seva banda, el consistori barceloní compta també amb una llarga trajectòria d’atenció als animals en situació vulnerable, especialment els animals de companyia.

És per això que l’Ajuntament de Barcelona, a través del departament de Benestar Animal, i la Delegació del Govern a Catalunya, mitjançant la direcció de l’Àrea d’Agricultura i Pesca a Catalunya i el Punt d’Inspecció Fronterera (PIF), estan treballant en un conveni de col•laboració per a acollir animals de companyia (com el gos, el gat i la fura) que es puguin trobar en situació vulnerable a l’Aeroport de Barcelona-El Prat.

Els motius de la vulnerabilitat dels animals de companyia en un aeroport poden ser:
• Impossibilitat d’entrada a la UE per incompliment de les condicions sanitàries exigides per a la importació.

• Estades de curta durada fins a garantir documentalment les condicions sanitàries de l’animal.

• Aïllaments per quarantena en períodes més llargs (garantir validesa de vacunació, analítiques de titulació d’anticossos, etc.).

• Motius excepcionals dels propietaris, que impedeixin la recollida de l’animal (motius de força major: infart, accident, defunció, etc.).

Els acolliments i aïllaments es faran al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) on treballen els professionals, cuidadors i veterinaris que s’encarreguen de l’atenció integral dels animals acollits.

En tots els casos, com ja es fa en l’actualitat, el cost dels acolliments o dels aïllaments és íntegrament a compte del propietari de l’animal.

Tenint en compte el risc sanitari de les importacions d’animals, així com per garantir en tot moment els aspectes relacionats amb el seu benestar, els tècnics de l’Ajuntament de Barcelona i de la Delegació del Govern a Cataluña estan treballant en els termes de la col•laboració, però mentre no es formalitzi el conveni entre les dues administracions, l’Ajuntament de Barcelona ha ofert el suport del departament de Benestar Animal amb caràcter immediat, de cara a possibles necessitats en aquests mesos d’estiu, època important en el transit d’animals domèstics a l’aeroport.