Comunicat de la Delegació del Govern a Catalunya en resposta a l'Ajuntament de Sitges

Comunicat de la Delegació del Govern a Catalunya en resposta a l'Ajuntament de Sitges

25/05/2018

En relació a la consulta popular  sobre la segregació del nucli de Les Botigues de Sitges que l’Ajuntament d’aquest municipi havia convocat per a demà, i que ha suspès a indicació de la Delegació del Govern a Catalunya, aquesta Delegació vol deixar clar que en cap moment ha entrat a valorar el motiu de la consulta. La Delegació del Govern no ha valorat si és procedent o no consultar sobre aquest tema en particular, sinó que es tracta d’una qüestió de forma, ja que la mateixa es pretén realitzar prescindint del procediment jurídic i legal vigent.

Per tant, en relació a les manifestacions realitzades des de l’Ajuntament de Sitges, la Delegació del Govern vol deixar clar el següent:

 

  1. -La consulta popular sobre la segregació del nucli de Les Botigues de Sitges no es pot celebrar demà dissabte perquè l’Ajuntament de Sitges no ha tramitat la sol·licitud d’autorització prèvia per part del Govern d’Espanya que es qui aprecia si es compleixen o no els requisits per a la celebració de les consultes populars. És el Consell de Ministres qui finalment dóna el permís. Així ho determina l’Article 71 de la Llei de Bases del Règim Local de 1985.
  2. D’acord amb el criteri de l’Advocacia de l’Estat, és requisit perquè la consulta sigui sectorial que siguin cridades a participar les persones que es delimitin per uns interessos afectats que siguin diferents dels territorials, de tal manera que no es puguin confondre per la seva generalitat amb el cos electoral d’un àmbit territorial. Per tant, la consulta plantejada per l’Ajuntament de Sitges, que convoca a la generalitat de les persones empadronades en un determinat barri del municipi és de caràcter general i no es pot emparar en la Llei Autonòmica 10/2104, donat que els preceptes d’aquesta llei relatius a les consultes generals han estat declarats inconstitucionals. (Sentència 31/2015 del 25 de febrer del Tribunal Constitucional).