Història de la cartografia urbana a Espanya, una obra col·lectiva que mostra l'evolució dels mapes de les ciutats

Història de la cartografia urbana a Espanya, una obra col·lectiva que mostra l'evolució dels mapes de les ciutats

16/01/2019



La delegada del Govern, Teresa *Cunillera, s'ha referit a les ciutats com a lloc de trobada: “sobre la realitat cartogràfica d'Espanya, hem construït un espai de convivència en el qual tots aportem i rebem i sobre aquesta realitat hem de trobar el camí de la convivència"


El Palacio Montaner, seu de la Delegació del Govern a Catalunya, ha acollit aquesta tarda la presentació del llibre “Historia de la cartografia urbana a Espanya: models i realitzacions” editat per Luis Urteaga i Francesc Nadal.

La presentació ha estat presidida per la delegada del Govern, Teresa Cunillera i en ella han intervingut el director de l'Institut Geogràfic Nacional, Lorenzo García Asensio,  el catedràtic de la Universitat de Barcelona, LLuis Urteaga i el director de l'Àrea de Foment de la Delegació del Govern a Catalunya, Estanislau Vidal-Folch.

L'acte  ha comptat amb la presència de nombrós públic, fonamentalment, del món acadèmic. Aquest gran acolliment, ha permès a la delegada manifestar la seva satisfacció davant l'obertura del Palau de Montaner, seu de la Delegació, a la societat catalana.  

En les seves paraules de benvinguda, Teresa Cunillera també s'ha referit a les ciutats com a lloc de trobada i convivència. En aquest sentit, ha expressat que “sobre la realitat cartogràfica d'Espanya, hem construït un espai de convivència en el qual tots aportem i rebem” i sobre aquesta realitat, ha plantejat el desafiament de “trobar el camí en el qual tots puguem construir, treballar i conviure.

El llibre “Historia de la cartografia urbana a Espanya: models i realitzacions” és una obra  coral, que recull les aportacions del col·loqui Models en la cartografia urbana espanyola: una anàlisi històrica, organitzat al febrer de 2017 pel Grup d'Estudis d'Història de la Cartografia de la Universitat de Barcelona i el Museu d’Història de Barcelona.

Al llarg de 543 pàgines, el llibre realitza un recorregut per l'evolució cartogràfica de les ciutats que, lluny d'obeir a una progressió lineal, respon a models i tradicions amb llenguatges i característiques tècniques pròpies. Així, en la cartografia espanyola entre els segles XVI i XIX, podem distingir quatre etapes que es corresponen amb la representació de les vistes de ciutats, la topografia militar, la planimetria cadastral i la cartografia urbanística.

La representació de les ciutats en cada etapa de l'evolució cartogràfica ha respost a motivacions diferents: la necessitat del retrat a la recerca del propi reconeixement, la representació de les ciutats com a places fortes militars, la identificació precisa de la propietat a efectes fiscals o la regulació del creixement a partir del segle XVIII.

Ciència i art, documentació i patrimoni, es donen la mà en la cartografia espanyola en la qual, al llarg dels segles, han intervingut arquitectes, geògrafs i historiadors, així com els juristes encarregats de les lleis que, als últims segles, han sostingut l'evolució urbanística de les ciutats.

Des de les pintures murals realistes i les plantes en perspectiva, la cerca de la representació planimètrica exacta ha estat l'objectiu dels experts, especialment, dels enginyers militars, pioners de la cartografia urbana moderna.

En els últims dos segles, el paper dels Ajuntaments en l'elaboració de plànols urbans ha estat creixent en quantitat i complexitat amb la finalitat de donar resposta a necessitats urbanístiques com els eixamples, la construcció de xarxes de clavegueram o les reformes interiors.

Amb el creixement del comerç i el turisme urbà, el sector privat es va ser sumant a la producció de plànols, una ciència que, en l'actualitat, gaudeix de noves possibilitats gràcies a la digitalització, la georeferenciació i la difusió de catàlegs en línia.

El llibre que avui s'ha presentat en el Palacio Montaner, està disponible per a descàrrega gratuïta en l'adreça web del Centre Nacional d'Informació Geogràfica http://www.ign.es/web/ign/portal/publicaciones-boletines-y-libros-digitales#DÓNA-Història-cartografia-urbana i a la venda en les oficines de l'àrea de Foment, en Calle Bergara 12, 4 planta, de Barcelona o en la Tenda Virtual del CNIG https://www.cnig.es/busquedaproductosean.do?familia=&articulos=9788441639515

Centro Nacional de Información Geográfica

Tienda Virtual del Centro Nacional de Información Geográfica