La delegada del Govern a Catalunya visita la primera mostra que reuneix la pràctica totalitat de l'obra del pintor Josep Cusachs

10/07/2019


L'exposició ha estat organitzada pel Ministeri de Defensa i pot visitar-se en el Museu del Modernisme fins a finals de setembre. Està oberta de dilluns a diumenge i l'entrada és lliure i gratuïta


La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha visitat aquest dijous en el Museu del Modernisme de Barcelona l'exposició ‘Cusachs. La Milícia i l'Art’, la primera que reuneix la pràctica totalitat de l'obra del pintor Josep Cusachs. La mostra ha estat organitzada pel Ministeri de Defensa i podrà visitar-se fins a finals de setembre.

Teresa Cunillera ha visitat l'exposició acompanyada del delegat de Defensa a Catalunya, Luis Castuera, i ha destacat la trajectòria de l'artista Josep Cusachs i la seva vinculació amb Catalunya, tenint en compte que la major part de la seva vida va transcórrer entre Barcelona i Mataró. “El seu llegat ens deixa un testimoniatge directe del segle XIX i té un valor històric incalculable”, ha destacat, enaltint la col·laboració de tots els centres i museus que han contribuït al muntatge i difusió de l'exposició, especialment el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el Museu del Modernisme de Barcelona. També ha posat en valor el realisme de l'obra de Cusachs, que “permet endinsar-se en el seu llegat i viatjar en el temps per conèixer de primera mà les realitats que ens volia transmetre l'artista”. L'obra de Cuscahs, ha afegit, permet veure militars de renom i soldats anònims, així com escenes costumistes protagonitzades per cavalls, animals pels quals l'artista tenia passió.

El material de l'exposició està compost per 71 peces de sis museus, unitats, centres i organismes del Ministeri de Defensa, a les quals se sumen tres obres del MNAC i una del Museu del Modernisme de Barcelona.

Diferents recursos audiovisuals serveixen de suport al discurs expositiu, que recorre la trajectòria artística del militar i pintor català Josep Cusachs. Entre les obres més destacades es troba el quadre ‘Sortida en bateria’ del Museu de l'Exèrcit de Toledo. A aquesta pintura de gran format, considerada l'obra mestra de la carrera artística de Cusachs, se li dedica, a més, un audiovisual a dues pantalles en el qual s'amplien i expliquen alguns detalls de la pintura.

Altres peces rellevants són el quadre de la ‘Presa del fort del Collado d'Alpont’, del Museu Històric Militar de València, el dedicat a la ‘Batalla d'Arlabán’, titularitat del Museu Nacional d’Art de Catalunya, i el quadre romàntic ‘Pensée Lontaine’, del Museu del Modernisme de Barcelona.

A aquests olis cal sumar els 49 esbossos de temàtica variada procedents de la Inspecció General de l'Exèrcit, que s'exposen a la primera sala al costat d'una projecció animada. La col·lecció de fons de Josep Cusachs que atresora el Ministeri de Defensa és la més important que existeix d'aquest artista en mans d'una institució pública, trobant-se bona part de la seva obra en mans de col·leccionistes privats.

D'aquí la importància d'aquesta mostra, que pretén contribuir al coneixement de la vida i obra d'aquest artista, així com posar en relleu la seva aportació al patrimoni històric, artístic i militar.

Inicialment estava previst que l'exposició pogués visitar-se fins al 21 de juliol, però l'èxit i la importància de la mostra han portat a prorrogar-la fins a finals de setembre. L'accés a l'exposició és lliure i gratuït, i l'horari és de dilluns a dissabte de 10.30 a 14 hores, i de 16 a 19. Els diumenges també pot visitar-se de 10.30 a 14 hores, també de forma lliure i gratuïta.