La Delegació del Govern a Catalunya participa en la tercera edició del Simposi Lluís Domènech i Montaner

La Delegació del Govern a Catalunya participa en la tercera edició del Simposi Lluís Domènech i Montaner<br/>

20/04/2021

  • El Palau Montaner és l’obra primerenca de l’arquitecte i acull actualment la seu de la Delegació del Govern a Catalunya
  • En el marc del seu programa d’arquitectura, la Delegació del Govern a Catalunya posa en valor el patrimoni arquitectònic de l’edifici amb nombroses iniciatives

Barcelona, 20 d’abril.- La Delegació del Govern a Catalunya ha participat en el III Simposi Lluís Domènech i Montaner, celebrat al Recinte Modernista Sant Pau de Barcelona. Aquest Simposi s’ha celebrat fins ara cada dos anys i enguany ha versat sobre la restauració patrimonial de diversos edificis de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner: la recuperació del patrimoni a Canet de Mar, “vila catalana del modernisme”; la reconstitució del capcer de la Casa Navàs de Reus i les restauracions de l’Hotel Espanya; la Casa Fuster; el Palau de la Música Catalana, i el Palau Montaner, a Barcelona.

El Palau Montaner, obra primerenca del gran arquitecte del modernisme Lluís Domenèch i Montaner és actualment la seu de la Delegació del Govern a Catalunya. En el marc del seu programa d’arquitectura, la Delegació del Govern a Catalunya posa en valor el patrimoni arquitectònic de l’edifici situat al cor de la ciutat de Barcelona, mitjançant nombroses iniciatives, como ara intervencions de manteniment i restauració, i actuacions de sensibilització i difusió del llegat que conserva.

Al simposi, el director de les intervencions de restauració de la claraboia de l’espai central i de les façanes de l’edifici, l’arquitecte Xavier Guitart, ha fet una detallada ponència sobre els processos de restauració que ha dirigit. La claraboia de l’espai central i les façanes del Palau són un clar exemple del treball multidisciplinari que va aportar Domènech i Montaner a l’obra. L’arquitecte va elaborar personalment el projecte i també els detalls i motius decoratius plens d’al·legories i simbolisme, i així va aportar a l’arquitectura un complement integrador de cada una de les seves parts: escultures, pintures, mosaics, llums, teixits, vitralls etc., juntament amb els seus col·laboradors artesans habituals. A la ponència s’hi ha exposat tot el treball per retornar l’esplendor original a la claraboia central, fent front a la disgregació de peces de vitrall, la pèrdua d’aplicació pictòrica a diverses peces de vidre, les fractures, les deformacions dels plafons, etc. També s’hi ha descrit el treball davant les patologies dels elements constructius de la façana, tant als elements de pedra, com de fusta del ràfec, dels revestiments, dels vitralls i de la forja.

Al debat organitzat durant el Simposi per la Taula Domènech i Montaner (formada pels Ajuntaments de Barcelona, Reus i Canet, i per la Fundació Lluís Domènech i Montaner i el Centre d’Estudis Domènech i Montaner de Canet de Mar), el director de l’Àrea de Foment de la Delegació del Govern a Catalunya, Estanislau Vidal-Folch, ha apostat, entre d’altres, perquè s’estableixi una vinculació dels titulars del patrimoni Domenequià a la Taula de cara a la celebració l’any 2023 del centenari de la mort d’aquest home universal.

El simposi es pot recuperar en aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=koQjWiIL7yc