14 Camins Naturals a Catalunya formen part del Programa que acosta a la ciutadania als pobles i paisatges agraris

14 Camins Naturals a Catalunya formen part del Programa que acosta a la ciutadania als pobles i paisatges agraris

04/06/2021

  • El programa de Camins Naturals d'Espanya compta amb més de 10.300 quilòmetres de camins naturals al llarg de tota la geografia espanyola
  • La delegada del Govern reivindica la Xarxa de Camins Naturals “per a atreure al turisme rural i sostenible més demandat arran de la pandèmia”
  • El programa té com a objectiu també el desenvolupament d'iniciatives empresarials i de negoci turístic en l'àmbit rural

Barcelona, 4 de juny.- Catorze ‘Camins Naturals’ a Catalunya formen part del Programa que acosta a la ciutadania als pobles i paisatges agraris. El programa ‘Camins Naturals d'Espanya’ desenvolupat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ha posat en servei una Xarxa de Camins Naturals de més de 10.3000 quilòmetres, dels quals aproximadament 1.650 són Vies Verdes, denominació que reben en executar-se sobre antigues plataformes de ferrocarril.

El Programa té per objectiu l'aprofitament d'infraestructures com a camins naturals i entén com a prioritària la promoció, valorització i el coneixement d'aquests camins entre la població per a la contribució al desenvolupament socioeconòmic del medi rural.

Els Camins Naturals estan assentats sobre antigues infraestructures de transport, vies pecuàries, plataformes de ferrocarril, camins de sirga, camins tradicionals en desús i estan dedicats a usos senderistes, ciclistes i eqüestres, permetent així l'acostament de la població al medi natural, promovent el coneixement de la naturalesa i els paisatges al mateix temps que es promou el desenvolupament rural.

La inversió per part del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació fins a finals de l'any 2020, ascendeix a 250,5 milions d'euros i ha beneficiat ja a centenars de municipis. Els quilòmetres de nous camins naturals executats anualment ha anat augmentant amb un important increment en els últims anys. A Catalunya hi ha catorze rutes que formen part de la Xarxa de ‘Camins Naturals’; en concret, dues rutes a la províncies de Barcelona, tres a Girona, sis a Lleida i tres a Tarragona.

El programa, que té també per objectiu generar condicions per al desenvolupament d'iniciatives empresarials i de negoci turístic en l'àmbit rural perquè aquestes siguin vies complementàries per a la generació d'activitat econòmica i ocupació, a més de l'agricultura i la ramaderia, tradicionalment instaurades en el medi rural.

La delegada del Govern a Catalunya ha reivindicat la iniciativa com “una manera d'atreure al turisme rural, sostenible i de proximitat, que ha vist incrementada la seva demanda arran de la pandèmia” i ha destacat “els beneficis de la iniciativa per al nostre benestar i els valors paisatgístics de la nostra geografia”.

Es poden consultar les diferents rutes en la pàgina web del Ministeri