Cataunya ha rebut 7.770 M€ del Govern d’Espanya durant el primer semestre de l’any per enfortir l’economia i l’estat del benestar

Cataunya ha rebut 7.770 M€ del Govern d’Espanya durant el primer semestre de l’any per enfortir l’economia i l’estat del benestar

03/08/2021

Catalunya ha rebut 7.770 M€ del Govern d’Espanya durant el primer semestre de l’any per enfortir l’economia i l’estat del benestar

  • La delegada Teresa Cunillera destaca la implicació del Govern d’Espanya destinant un fons sense precedents per afrontar els efectes de la pandèmia sobre l’economia i els col·lectius més vulnerables
  • 191.240 persones de mitjana al mes s’han beneficiat de la pròrroga dels ERTE
  • S’han dedicat 1.115,2 M€ a prestacions extraordinàries per a autònoms i autònomes i 75.154 s’han beneficiat de l’extensió d’aquests ajuts
  • L’Ingrés Mínim Vital ha arribat a 62.028 nous beneficiaris i s’han revalorat les pensions de 1.531.807 persones
  • S’han dirigit 54 milions a ajuts per al lloguer i rehabilitació d’habitatges i s’han transferit 13 milions per a la lluita contra la violència de gènere.

Barcelona, 4 d’agost.- L’Estat ha transferit a Catalunya 7.770 M€ procedents dels Fons extraordinaris per millorar la seva liquiditat i enfortir l’estat del benestar, segons es desprèn de l’informe ‘Cumpliendo’. Es tracta d’un document de retiment de comptes del Govern d’Espanya, amb caràcter semestral, que recull les principals accions a Catalunya relacionades amb l’emergència econòmica, social i sanitària derivada de la Covid-19 entre gener i juliol de 2021.

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, posa de relleu el compromís de l’Estat amb aquesta comunitat autònoma, “que ha rebut un fons sense precedents en la història d’Espanya per afrontar els efectes de la pandèmia sobre l’economia i els col·lectius més vulnerables de la societat. El govern de Pedro Sánchez està fent un esforç inèdit per reactivar l’economia i la societat, afrontant les necessitats de la ciutadania, perquè ningú no es quedi enrere”.

La delegada destaca que “les xifres contingudes en aquest informe confirmen que Catalunya és en el camí de la reconstrucció, el que augura que aquest 2021 ha de ser l’any de la recuperació i del progrés basat en la igualtat i la justícia social”. El descens de l’atur al juliol en totes les comunitats autònomes i, en especial a Catalunya en 37.548 persones, superant les caigudes del dos mesos anteriors, avalen aquesta afirmació. I a això, cal afegir altres indicadors que dibuixen un escenari esperançador, com la crescuda del PIB català, que ha pujat un 19,1% interanual al segon trimestre de l’any.

Mesures Covid

En l’apartat de mesures Covid, l’informe destaca el suport a les persones treballadores i a les empreses. 191.240 catalans i catalanes de mitjana al mes s’han beneficiat de la pròrroga dels ERTE, per un import de 666,7 milions d’euros. Per la seva part, 4.401 empreses han obtingut avals ICO per un import de 1.134,8 milions d’euros des de gener, per la qual cosa ja son 22.260,7 milions els que han estat destinats a avalar a 120.235 empreses catalanes.

1.115,2 milions d’euros s’han dedicat a prestacions extraordinàries per a autònoms i autònomes que han vist afectada la seva activitat per la pandèmia i 75.154 s’han beneficiat de l’extensió d’aquests ajuts. Respecte als treballadors amb contracte fix discontinu, 12.481 persones de mitjana al mes s’han acollit a les mesures extraordinàries adoptades per a aquest col·lectiu per un import de 53,6 milions d’euros.

Impuls i dinamització econòmica

En el capítol de dinamització econòmica, destaquen els 12,4 milions de euros en el repartiment anual del Fondo de Financiación para Entidades Locales, els 2.982 milions per a endeutament i altres 969,9 milions per a garanties i avals, i els 12 milions d’euros per donar suport financer a les Pimes.

Cohesió social

Teresa Cunillera remarca que “la situació excepcional provocada per la pandèmia requereix mesures extraordinàries per protegir la cohesió social, per la qual cosa s’ha donat un important impuls a l’ingrés mínim vital”. 62.028 persones s’han beneficiat d’aquesta prestació social a Catalunya durant els darrers 6 mesos. Per evitar la pèrdua de poder adquisitiu,1.531.807 pensionistes s’han beneficiat de la revaloració de les seves pensions conforme a l’IPC al 2021. A més, s’han destinat 346 milions d’euros a polítiques actives d’ocupació i 104,2 milions a la formació per a treballadors.

En el marc del Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere, s’han destinat directament a Catalunya 13 milions d’euros, junt als 54 milions del Plan Estatal de Vivienda 2018-2021 per ajuts al lloguer de col·lectius vulnerables, per incrementar el parc públic d’habitatge i per al foment de la rehabilitació d’habitatges.

Transició ecològica i cohesió territorial

Per fomentar la transició ecològica, la protecció del medi ambient i el suport a la innovació, Catalunya ha rebut en aquests 6 primers mesos de l’any 10 milions d’euros per al finançament de projectes de generació tèrmica amb fonts renovables i altres133,3 per a actuacions d’eficiència energètica al sector industrial, així com en la reforma d’edificis residencials.

Mereixen especial atenció els 698,9 milions invertits en l’explotació i conservació de carreteres; els 300 milions destinats a actuacions rellevants del Pla de Rodalies  i els 135 milions d’euros invertits el infraestructures ferroviàries del Corredor del Mediterrani.

Foment de la cultura

La cultura també ha estat un dels sectors fortament castigats per la pandèmia i per això Catalunya ha rebut 16,8 milions d0euros de subvencions dirigides a les arts escèniques, audiovisuals i belles arts.

L’informe també destaca el repartiment de 7.289.170 dosis de vacunes dins del Pla de Vacunació iniciat el 27 de desembre i els 4,6 milions de mascaretes quirúrgiques lliurades a entitats socials destinades als col·lectius de població catalana més vulnerables.  

Totes aquestes dades són només un exemple de la multitud de compromisos i inversions, que poden consultar-se al web de Presidencia del Gobierno

cumpliendo.pdf