El Govern d'Espanya acull a Catalunya a 208 persones refugiades de l'Afganistan

El Govern d'Espanya acull a Catalunya a 208 persones refugiades de l'Afganistan

02/09/2021

El Govern d'Espanya acull a Catalunya a 208 persones refugiades d'Afganistan

  • El dispositiu temporal de trànsit de Torrejón va atendre en total a 2.181 persones evacuades en 17 vols al llarg de 9 dies
  • Per províncies, Barcelona ha acollit a 145 persones; Girona, 48; i Tarragona, 15
  • El Govern central ha donat acolliment a 1.700 persones en tot just deu dies, sent l'habitual l'entrada en el sistema de 1.300 al mes de mitjana.


Dijous, 2 de setembre de 2021.- 208 persones refugiades de l'Afganistan han arribat a Catalunya en els últims dies, en el marc del programa de Protecció Internacional del Govern d'Espanya. Aquestes persones són acollides en recursos de l'Estat, -centres propis del Ministeri d'Inclusió, o finançats pel mateix i gestionats per entitats..

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha assenyalat avui en un balanç de la denominada Operació Antígona que el dispositiu temporal de trànsit de Torrejón va atendre 2.181 persones evacuades de l'Afganistan. En la presentació del balanç, el ministre ha subratllat l'esforç que s'ha realitzat per a l'atendre les persones evacuades en 17 vols aterrats al llarg de 9 dies en la base de Torrejón.

“La nostra prioritat -ha destacat Escrivá- ha estat que aquestes famílies evacuades puguin començar la seva nova vida a Espanya com més aviat millor, per al que era necessari ser àgil en les derivacions cap als recursos, en els quals ja inicien el seu procés d'integració”. Per a això, el govern d'Espanya ofereix a les famílies sol·licitants de Protecció Internacional les d'acolliment més idònies per a cada cas, dins de les quals recorreran un itinerari d'inclusió personalitzat.

El ministre ha indicat igualment que les derivacions a les places d'acolliment del Govern central a cada Comunitat Autònoma s'han realitzat després de realitzar-se entrevistes a les famílies evacuades i determinar quins recursos eren més adequats per a cada cas. Entre altres qüestions, s'analitzen les seves possibles necessitats especials, l'existència de possibles xarxes familiars pròximes i la disponibilitat del nombre de places necessàries per a cada unitat familiar en el moment de la derivació.

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha ressaltat “la capacitat de resposta del sistema d'acolliment de protecció internacional de l'Estat davant aquesta emergència”, i això, en un curt període de temps: l'estada mitjana de les famílies afganeses a Torrejón ha estat de 45 hores, molt inferior de les 72 hores inicialment fixades com a objectiu.

Ha destacat que ha estat capaç d'admetre a gairebé 1.700 persones en tot just deu dies, “quan l'habitual era l'entrada de 1.300 al mes de mitjana”, la qual cosa ha suposat un “esforç considerable” tant per als nostres treballadors com per a les entitats col·laboradores, a les quals ha agraït el seu treball en aquests dies.
“Aquesta emergència -ha indicat- ens ha recordat la importància de tenir un sistema d'acolliment de protecció internacional robust, alguna cosa que Espanya té, però que necessita reforçar”. Per a aquest reforç, el Govern central compta amb el component 22 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que dedicará174 milions d'euros en el període 2021-2024 per a la posada en servei de nous centres.

La finalitat del sistema d'acolliment de l'Estat, ha recordat Escrivá, és “facilitar la progressiva autonomia de les persones acollides i la seva inserció social i laboral” per al que la seva atenció s'estructura en dues fases. La primera, d'acolliment, amb una durada mínima de sis mesos, preveu la seva residència en places del sistema. La segona, de preparació per a l'autonomia, s'encarrega de proporcionar ajudes per a cobrir les necessitats bàsiques.

Al llarg de tot el procés, “es treballa amb itineraris d'integració individualitzats, que s'avaluen i adapten a la persona refugiada” i que es tradueixen en una sèrie de prestacions del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions per a la seva inclusió:

 

  • Allotjament i manutenció
  • Informació i orientació social
  • Intervenció social
  • Ajudes econòmiques
  •  Assistència jurídica
  • Assistència psicològica
  • Traducció i interpretació
  • Orientació i formació per a l'ocupació


El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions recorda que ha estat una constant durant l'operatiu d'acolliment a Torrejón la voluntat d'aquestes famílies de salvaguardar la seva intimitat i de descansar d'un trajecte traumàtic. La immensa majoria de les famílies afganeses mantenen vincles familiars a l'Afganistan exposats a un perill imminent, per la qual cosa es reitera la petició de respectar aquesta voluntat per part de les persones acollides en el Sistema de Protecció Internacional estatal, per a començar a treballar en el seu restabliment i inclusió.

Les derivacions de les persones afganeses pertanyents cada contingent (Europa i Espanya) estan disponibles en aquest mapa interactiu elaborat pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions:

https://public.tableau.com/views/OPEANTIGONA/mapas?%3AshowVizHome=no&%3Aembed=true#2