Catalunya comptarà amb 69,8 milions d'euros per a invertir en 19 plans de sostenibilitat turística

Catalunya comptarà amb 69,8 milions d'euros per a invertir en 19 plans de sostenibilitat turística

21/12/2021

Catalunya comptarà amb 69,8 milions d'euros per invertir en 19 plans de sostenibilitat turística

  • El Govern acorda amb les CCAA invertir 615 milions d'euros en més d'un centenar de destinacions turístiques
  • Entre els beneficiaris hi ha grans ciutats com Madrid i València, nombrosos municipis rurals i destinacions pioneres de sol i platja

21 de desembre de 2021.- El Govern ha acordat avui amb les Comunitats Autònomes els projectes i destinacions turístiques concretes en els quals s'invertiran 615 milions d'euros dels fons de recuperació Next Generation EU dedicats al programa de Planes de Sostenibilitat Turística en Destinacions. Els beneficiaris ascendeixen a 169 projectes en les diferents Comunitats Autònomes.

“El programa de Planes de Sostenibilitat Turística en Destinacions que recuperem l'any 2020 ha demostrat ser el millor exemple de col·laboració entre els tres nivells de l'Administració en una política d'Estat com ha de ser la política turística. La inversió que aprovem avui, i que reeditarem en 2022 i 2023, farà a les nostres destinacions més competitives, avançant cap a un model més respectuós amb el medi ambient, digital, accessible per tots i els beneficis dels quals repercuteixin tant en el sector com entre la població resident”, ha valorat la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.

Per al secretari d'Estat de Turisme, Fernando Valdés, que ha participat també en la reunió de la Conferència Sectorial: “La riquesa de destinacions amb la qual explica Espanya representa un veritable avantatge competitiu enfront d'altres mercats receptors que cal potenciar si volem seguir sent líders en turisme”.

A diferència del programa ordinari de Planes de Sostenibilitat Turística en Destinacions –que porta ja dues edicions--, aquesta primera convocatòria extraordinària no es finança amb el pressupost propi de les tres administracions implicades (Secretaria d'Estat de Turisme, CCAA i entitats locals beneficiàries), sinó que se sufraga íntegrament amb els fons de recuperació europeus.

La presentació i selecció de sol·licituds, així com el repartiment dels fons entre Comunitats Autònomes, ha seguit el procediment establert en l'Estratègia de Sostenibilitat Turística en Destinacions, aprovada per unanimitat en Conferència Sectorial al juliol passat.

Dels 169 projectes seleccionats (entre un total de 506 sol·licituds presentades), 153 els gestionaran les entitats locals sol·licitants, mentre que altres 16 corresponen a accions de cohesió territorial que desenvoluparan les Comunitats Autònomes, però que impactaran així mateix en les destinacions.

Centre d'Interpretació a la nova Plaça d'Espanya de Madrid

Entre els plans que comptaran amb una major dotació figura la ciutat de Madrid, amb 10 milions d'euros amb els quals s'implementarà un programa integral de transformació digital, s'instal·larà una electrolinera a la Plaça de Canalejas i es crearà el Centre d'Interpretació Plaza d'Espanya, entre altres accions.

El Consell de Mallorca, amb un projecte de 13 milions d'euros enfocat a millorar la sostenibilitat de la destinació; el Cabildo de Fuerteventura, amb una inversió de més de nou milions d'euros que inclou la rehabilitació de senderes i miradors, o la ciutat de València, amb 7,5 milions per, entre altres accions, desenvolupar un programa de reducció de plàstics en el sector turístic, figuren entre les iniciatives locals que rebran una inversió major.

Els plans seleccionats (desglossats en el dossier de premsa annexo) abasten tot tipus de destinacions, tant de sol i platja, com a urbans i rurals. Només en els projectes que gestionaran les entitats locals figuren 84 destinacions rurals en els quals es pretén que el desenvolupament de l'activitat turística dinamitzi l'economia local, exercint la seva capacitat tractora sobre altres sectors com l'agroalimentari, i contribuint així a generar ocupació i fixar població.

Objectius generals 

El programa de Planes de Sostenibilitat Turística en Destinació persegueix com a objectius generals recolzar a les destinacions turístiques espanyols, qualsevol que sigui la seva escala i el tipus de demanda al que respongui, en el seu procés de transformació cap a hubs o pols d'innovació turística capaces d'integrar en la seva oferta la sostenibilitat mediambiental, socioeconòmica i territorial, i de desenvolupar estratègies de resiliència enfront dels nous reptes de l'ecosistema turístic, des del canvi climàtic, fins a la sobredemanda turística o les crisis sanitàries i de seguretat.

El segon objectiu general és aconseguir, a través dels diferents instruments d'intervenció, una major cohesió territorial, no solament relacionant l'oferta i les destinacions de cada territori, sinó creant connexions entre les destinacions de diferents regions.

Entre els resultats que s'esperen d'aquest programa està millorar les destinacions turístiques invertint en la millora de la seva competitivitat perquè puguin exercir un efecte tractor sobre la demanda turística i un efecte dinamitzador del sector turístic privat; incorporar de manera efectiva la sostenibilitat i la digitalització en la gestió dels recursos, infraestructures i productes turístics de les destinacions; diversificar l'oferta de destinacions turístiques per contribuir a generar oportunitats d'ocupació i activitat, redistribuir la renda turística i afavorir la cohesió territorial i la desconcentració de la demanda, en particular a les zones rurals, així com propiciar la desestacionalizació i millorar el capital natural del sistema turístic, garantint la seva perennitat mitjançant la reducció de les emissions, la millora de la gestió de deixalles i aigües, la protecció, restauració i aprofitament turístic dels ecosistemes, la *renaturalización dels mateixos i la introducció d'actuacions de prevenció o mitigació dels efectes del canvi climàtic.

*Dosier_*PST_extraordinaris_2021.pdf