M. Eugènia Gay es reuneix amb Aissatou Diallo, fundadora i presidenta de l’Associació AHCAMA

M. Eugènia Gay es reuneix amb Aissatou Diallo, fundadora i presidenta de l’Associació AHCAMA

09/02/2022

M. Eugènia Gay es reuneix amb Aissatou Diallo, fundadora i presidenta de l’Associació AHCAMA

  • La delegada, M. Eugènia Gay, s’ha reunit avui amb l´associació AHCAMA per tal de conèixer la feina que fa aquesta associació sobre la lluita, acompanyament i sensibilització entorn de les pràctiques de la Mutilació Genital Femenina
  • ·M. Eugènia Gay ha mostrat la seva “plena solidaritat davant d’aquesta pràctica tan cruel i que posa en risc a milers de nenes, també en el nostre país”

Barcelona, 9 de febrer de 2022.- La Delegació del Govern a Catalunya ha estat, aquesta tarda, l´escenari de la trobada entre la delegada del Govern, M. Eugènia Gay, amb la fundadora i presidenta d’AHCAMA (Associació Humanitària contra l’Ablació de la Dona Africana), Aissatou Diallo.

Pocs dies després de la commemoració del Dia Internacional de la Tolerància Zero amb la Mutilació Genital, la delegada ha volgut conèixer de primera mà el testimoni d’Aissatou Diallo, supervivent de la Mutilació Genital Femenina, i s´ha volgut interessar per la feina que duu a terme la seva associació.

La Mutilació Genital Femenina (MGF) és una forma de violència contra les dones, i s’exerceix a través del control del seu cos i de la seva sexualitat. Suposa una greu violació de drets humans, que afecta a milers de nenes i dones. 200 milions de dones són supervivents de MGF i 3 milions de nenes estan en risc de patir-la.

Diallo ha explicat a la delegada que AHCAMA té per objectiu actuar per a la  prevenció i lluita contra la pràctica de la Mutilació Genital Femenina (MGF) així com d´altres formes de violència contra les dones. Acompanyen i assisteixen a les dones i nenes que la pateixen facilitant els recursos humans i els materials necessaris. Tanmateix, ha comentat, també, que l´associació treballa de manera activa en la sensibilització i educació a la ciutadania per visualitzar el problema, conscienciar del perill i evitar futurs casos.

L´any 2020, la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere va promoure i coordinar un estudi realitzat per la Fundació Wassu-UAB en què s’abordava la Mutilació Genital Femenina a Espanya i que tenia per objectiu conèixer la situació de la MGF a Espanya, al mateix temps que oferir propostes i recomanacions per obrir un camí cap a l’abordatge i la prevenció de la MGF a Espanya.L’estudi va realitzar enquestes a 82 famílies immigrants, residents actualment a Catalunya amb vincles en diferents països africans i l’estimació en risc de patir MGF a Espanya, amb dades del cens de 2018, és de 15.562 entre 0 i 14 anys procedents de països on es practica la MGF. D’aquestes, aplicant els índex de prevalença del país d’origen corresponent i, valorant l’impacte del procés d’aculturació en la realització de la pràctica, s’estima que 3.652,13 estan en risc de patir MGF. A més, l’estudi afirma que Barcelona i Girona són les dues províncies amb el nombre estimat de risc més alt de patir MGF, amb 746 i 504 nenes en risc, respectivament.

M. Eugènia Gay ha destacat “el compromís del Govern d’Espanya en la lluita contra aquesta forma de violència masclista, reconeixent-la també com una forma de violència sexual en el marc de la Llei de Llibertat Sexual que s’està tramitant actualment”. La delegada del Govern, ha mostrat també, la seva “plena solidaritat davant d’aquesta pràctica tan cruel i que posa en risc a milers de nenes, també en el nostre país” i s´ha compromès a “seguir treballant per combatre aquesta xacra”.

Aissatou Diallo ha valorat molt positivament la reunió i ha volgut agrair a la Delegació del Govern l´interès, sensibilitat i compromís per donar a conèixer aquesta xacra social per contribuir en l´eradicació d´aquestes pràctiques així com totes formes de violència de gènere.