La delegada del Govern a Catalunya presideix el col·loqui per a reflexionar sobre el paper de la dona en les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat

La delegada del Govern a Catalunya presideix el col·loqui per a reflexionar sobre el paper de la dona en les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat

09/03/2022

  • El Centre Nacional de Condicions del Treball (CNCT) ha acollit aquest migdia una taula rodona que ha permès reflexionar i posar en valor el paper que tenen les dones de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat
  • M. Eugènia Gay subratlla que “és fonamental unir esforços i cercar sinergies per aconseguir la plena participació de les dones en tots els àmbits i per eliminar els estereotips de gènere que ens han acompanyat durant ja fa massa temps”

Barcelona, 9 de març de 2022.- Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, la Delegació del Govern a Catalunya ha celebrat aquest migdia el seu acte central de la “setmana Lila” que dedica a la igualtat de gènere.

Sota el títol “Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat des d'una perspectiva de gènere”, la Delegació del Govern a Catalunya ha organitzat un col·loqui que ha permès donar visibilitat i posar en valor el paper de la dona en les diferents Forces i Cossos de Seguretat. A l'acte han assistit els quatre subdelegats del Govern a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.

La taula rodona ha comptat amb la participació de la delegada del Govern a Catalunya, M. Eugènia Gay; de la sergent Patricia Barrero Mico (Exèrcit de Terra), de la comissària María Margarita García Gómez (Policia Nacional), de la tinenta Elena Alonso López (Guàrdia Civil), de la cap Vanesa Casanovas Santos (Mossos d'Esquadra) i de la intendenta Begoña Alday López (Guàrdia Urbana de Barcelona).

La delegada ha iniciat l'acte fent un especial esment a la terrible situació que viu Ucraïna i ha volgut tenir un record per a totes les seves dones.

Durant el debat, les participants han explicat la seva experiència en els seus diferents àmbits i les dificultats que s'han trobat i han destacat els avanços assolits fins ara però han advertit que és important reflexionar sobre això a fi d'eliminar les desigualtats per a les noves generacions i que aquestes puguin tenir més referents femenins.

Begoña Alday, sobre este tema, ha comentat que, a pesar que els seus referents sempre han estat referents masculins està “molt orgullosa que ara l'oferta pública per  aquest 2022 aconseguirà un 40% de dones en la plantilla de la Guàrdia Urbana de Barcelona”.

Gay ha posat en valor el testimoniatge d'aquestes pioneres per “trencar moltes barreres i estereotips per arribar on estan” i ha destacat la labor del Govern d'Espanya “per aconseguir al més aviat possible la igualtat real amb els homes, tant en volum d'efectius com en llocs ocupats en totes les àrees de treball”.

Margarita García, ha afirmat que “ara no se'ns mesura pel cos a cos sinó per les nostres capacitats. Això obre moltes portes perquè cerquem al millor o la millor capacitada per a aquest lloc de treball. Com per exemple, en l'àmbit tecnològic”. Vanesa Casanovas, per la seva banda, ha remarcat que “el talent no té gènere i hem d'anar a cercar-ho” i Patricia *Barrero ha comentat que “la percepció en l'actualitat, és de naturalitat ara, abans era d'admiració”.

Les participants han destacat els avanços que s'han aconseguit en aquest camp en matèria d'igualtat, valorant de manera molt positiva la incorporació de nous efectius femenins però també s'ha apuntat que és necessari que elles guanyin més presència en llocs de responsabilitat i adreça. Els nombres, en aquests moments, són insuficients i estan molt lluny de representar la realitat demogràfica i social de la societat espanyola, que vol estar a l'avantguarda en polítiques d'igualtat

La maternitat i la conciliació també han centrat part del debat perquè un dels principals llastos de les dones, que impedeixen que puguin evolucionar professionalment i poder conciliar.

Elena Alonso, sobre este tema ha comentat que la maternitat és un tema recurrent, “els ascensos t'enxampen en l'edat en què has de tenir família,  conciliar. Són anys de formació i  t'enxampen fora de casa. No és senzill”

El Govern destina 200 milions d'euros al Pla Corresponsables, que té per objectiu dissenyar un sistema integral de cures i avançar cap a la coresponsabilitat.

M. Eugènia Gay ha finalitzar acte recordant que “és fonamental unir esforços i cercar sinergies per aconseguir la plena participació de les dones en tots els àmbits i per eliminar els estereotips de gènere que ens han acompanyat durant ja fa massa temps”.