El Govern destina 49,7 milions d'euros a Catalunya per a l'impuls de la connectivitat digital a través del programa UNICO del Pla de Recuperació

El Govern destina 49,7 milions d'euros a Catalunya per a l'impuls de la connectivitat digital a través del programa UNICO del Pla de Recuperació

16/03/2022

  • La Conferència Sectorial per a la Transformació Digital ha donat compte de la nova transferència acordada pel Consell de Ministres de 155 milions d'euros per impulsar la connectivitat digital en el període 2022-2023
  • La vice-presidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha compartit amb les CCAA una anàlisi de la situació macroeconòmica i els avanços en el desplegament de les inversions del Pla de Recuperació per a la digitalització
  • El Programa d'Universalització d'Infraestructures Digitals (UNICO) 2021-2023 contempla 4 iniciatives, amb les següents inversions a Catalunya: 10.246.500 euros en ÚNICO-Indústria i Empreses, 12.328.800 euros en ÚNICO-Edificis, 2.724.960 euros en ÚNICO-Bonus Social i 24.480.000 euros en UNICO-Serveis públics

 

16 de març de 2022.- La vice-presidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha presidit la Conferència Sectorial per a la Transformació Digital, en la qual ha compartit amb les comunitats autònomes una anàlisi de la situació macroeconòmica, marcada pel conflicte a Ucraïna, i els avanços en el desplegament de les inversions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, especialment en l'àmbit digital.

El Pla de Recuperació contempla una inversió de més de 800 milions d'euros en connectivitat digital ultrarràpida fins a 2023 i de 500 milions d'euros a impulsar a Espanya com Hub digital del sud d'Europa.

Connectivitat digital i impuls al 5G

En la Conferència Sectorial s'ha donat compte de la nova transferència  a les comunitats i ciutats autònomes de 155 milions d'euros per 2022 i 2023, autoritzada ahir pel Consell de Ministres i que completa la realitzada en 2021 de 55 milions d'euros, per impulsar la connectivitat digital a través de tres iniciatives del Programa d'Universalització d'Infraestructures Digitals (UNICO), dels 49.780.260 euros corresponen a Catalunya.

Aquesta inversió de l'Estat permetrà a les comunitats autònomes avançar en el desenvolupament de tres iniciatives: ÚNIC-Indústria i Empreses, ÚNICO-Bonus Social i ÚNICO-Edificis, que el seu objectiu és reforçar l'accés a la connectivitat en tot el territori i millorar les connexions de banda ampla ultra ràpida (més de 100Mbps); polígons industrials, centres logístics i empreses; facilitar bons de connectivitat a col·lectius vulnerables i l'adaptació d'infraestructures de telecomunicacions als edificis. La distribució de la inversió de l'Estat per a Catalunya suposa 10.246.500 euros en ÚNICO-Indústria i Empreses, 12.328.800 euros en ÚNICO-Edificis i 2.724.960 euros en ÚNICO-Bonus Social.

En 2021, també es va aprovar la transferència de 150 milions d'euros per finançar la infraestructura de banda ampla hospitals, centres de salut, centres educatius i de formació dins del programa UNICO-Serveis públics, dels quals 24.480.000 euros van ser per a Catalunya.

Al llarg de 2022, s'engegaran noves convocatòries de programes ja iniciats com UNICO Banda Ampla i UNICO R+D, així com noves iniciatives com UNICO Rural, UNICO Sectorial i UNICO 5G i se seguirà avançant en el desplegament de reformes legislatives en marxa, com el Projecte de Llei General de Telecomunicacions, el Projecte de Llei General de Comunicació Audiovisual, que s'estan tramitant al Congrés, i el Projecte de Llei de ciberseguretat 5G.

Digitalització

El Govern avança en l'execució de l'Agenda Espanya Digital, una estratègia de transformació digital ambiciosa, coherent i humanista, que posa a les persones al centre i actua en tres dimensions:

-      Tecnologia i infraestructures, impulsant la connectivitat, el 5G, la ciberseguretat, la intel·ligència artificial i altres tecnologies disruptives.

-      Economia, impulsant la digitalització de les pimes i de l'administració pública, l'emprenedoria digital, la integració de la tecnologia en les cadenes de valor de la indústria i els serveis i el sector audiovisual.

-      Ciudadanos, impulsant les competències digitals per garantir l'accés a les professions del futur i la inclusió digital de tota la població en tot el territori.

Sobre la digitalització de les pimes i autònoms destaca el programa Kit Digital, gestionat a través de Red.es i les oficines Accelera pime. La primera convocatòria d'ajudes, destinada a empreses d'entre 10 i 49 treballadors, es va obrir aquest dimarts amb un pressupost de 500 milions d'euros i en tan sols un dia es van tramitar més de 10.600 sol·licituds. Al llarg d'aquest exercici, està previst que es llancin noves convocatòries per a empreses de menor grandària.

En l'àmbit de les competències digitals per a la ciutadania, es van ressaltar els 140 milions d'euros distribuïts a les comunitats autònomes a aquest efecte, focalitzat en col·lectius com a dones, nenes i majors. En 2022 s'aprofundirà en el Pla de competències digitals, amb el qual es desenvoluparan accions per a l'ocupabilitat dels joves, pimes i agents del canvi, que ajudin a impulsar la digitalització empresarial i cap al tercer sector.

També es reforçaran les línies de finançament obertes per a l'emprenedoria digital com la Línia Emprenedores ENISA, les ajudes de la qual han beneficiat a 55 emprenedores, i s'engegarà l'Oficina Nacional de l'Emprenedoria. Al mateix temps, continuarà el desenvolupament del Fons Next-*Tech, que va anunciar fa unes setmanes la seva primera inversió de fins a 70 milions d'euros d'inversió en el fons Leadwind de la mà de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). 

Es fomentarà el progrés dels programes de digitalització de les administracions públiques, entre els quals destaca el de les entitats locals de més de 50.000 habitants, que comptaran amb una inversió de 93 milions d'euros i es donarà un impuls a l'economia de la dada invertint 500 milions d'euros fins a 2023 en projectes recollits en l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial. Entre ells, es troba el Hub Nacional de Gaia X, l'associació de la qual es constituirà oficialment aquesta setmana.

Respecte als projectes iniciats entorn de/entorn de la intel·ligència artificial (IA) a Espanya, figuren la creació d'un ecosistema de computació quàntica per la IA, a través del programa Quàntum *Spain, i el reforç de la ciberseguretat, a través del INCIBE.

En aquest àmbit, destaca l'aprovació el passat mes de febrer del Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transformació Econòmica (PERTE) Nova Economia de la Llengua, que emprarà l'espanyol i les llengües cooficials com a elements tractors de la transformació digital i la intel·ligència artificial.

Recuperació en marxa

En la Conferència Sectorial per a la Transformació Digital han participat, en format virtual, els responsables autonòmics en matèria de telecomunicacions i digitalització i representants de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, a més del secretari d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, Roberto Sánchez, i la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas.

En l'encontre, la vice-presidenta ha assenyalat que els indicadors econòmics confirmen que la recuperació està en marxa i es va accelerar des de la segona meitat del 2021, si bé persisteixen riscos que s'han agreujat amb la invasió russa d'Ucraïna. És per això que, encara que l'exposició d'Espanya a la guerra és menor a la dels països del nostre entorn, s'està treballant en un Pla Nacional de Resposta a la guerra, que com ha anunciat el President del Govern, s'espera aprovar en el Consell de Ministres del 29 de març.