Hisenda ha pagat més de 5.232M€ a Catalunya en concepte de lliuraments a compte durant el primer trimestre de 2022

Hisenda ha pagat més de 5.232M€ a Catalunya en concepte de lliuraments a compte durant el primer trimestre de 2022

30/03/2022

  • Entre gener i març, Catalunya han percebut 336 milions d'euros més que en el mateix període de l'exercici anterior
  • El Govern ha abonat avui a les CCAA el segon pagament corresponent al mes de març, durant el qual han ingressat 9.273 milions d'euros, 552 milions d'euros més que al març de l'any passat

Barcelona 30 de març de 2022.- El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública ha ingressat un total de 5,232M€ d'euros en concepte d'@entrega a compte Catalunya durant el primer trimestre, 336 milions més que el mateix període que l'any anterior.

En total, el Ministeri ha ingressat un total de 27.819,03M€ a les CCAA de règim comú i a les Ciutats amb Estatut d'Autonomia de Ceuta i Melilla. Això significa que aquests ens territorials han explicat entre gener i març amb un volum de recursos per @entrega a compte un 6,3% superior al registrat en el primer trimestre de 2021.

El pagament del llirament a compte s'efectua mensualment, mitjançant de dos ingressos a les Comunitats Autònomes de règim comú i Ciutats de Ceuta i Melilla: un al principi del mes i un altre al final.

En concret en el mes de març, aquests ens territorials han ingressat 9.273,01 milions d'euros, enfront dels 8.721,05 milions d'un any abans, és a dir, 552 milions més.

El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública dona compliment d'aquesta manera al sistema de finançament autonòmic, que opera mitjançant uns lliraments a compte dels recursos tributaris que s'estima s'ingressaran al llarg de l'exercici en concepte d'IRPF (la tarifa autonòmica) i els percentatges que marca la llei que els correspon de l'IVA i Impostos Especials i que l'Estat central avança. A aquestes xifres fruit de l'estimació d'ingressos fiscals en funció de les previsions econòmiques incloses als Pressupostos Generals de l'Estat de 2022, se sumen els lliuraments a compte del Fons de Suficiència Global i de la transferència del Fons de Garantia de Serveis Públics Fonamentals.

La millora dels lliraments a compte que contemplen els PGE d'aquest any dona mostra del compromís del Govern amb tots els territoris. L'objectiu és que puguin prestar amb una qualitat excel·lent els serveis públics de l'Estat del Benestar que es troben en l'esfera de les seves competències.

En total, l'any 2022, les Comunitats Autònomes de règim comú i Ciutats de Ceuta i Melilla ingressaran 111.276 milions d'euros en concepte de llirament a compte. Es tracta de la xifra la més alta de la sèrie.

Recursos extraordinaris

A més dels recursos ordinaris procedents dels lliraments a compte, el Govern distribuirà aquest any, tal com recullen els Pressupostos Generals de l'Estat per 2022, altres 7.000 milions d'euros extraordinaris. Amb aquesta xifra es compensarà, d'una banda, l'engegada del SII IVA per part de l'Executiu de Mariano Rajoy. De fet, demà s'ingressarà a les comunitats 3.067 milions d'euros pels diners que van deixar de percebre amb l'anterior Executiu del Partit Popular.

D'altra banda, Hisenda també cobrirà la pèrdua de recursos provocada per la liquidació negativa de 2020. Durant aquest any, el de l'esclat de la pandèmia, el Govern va calcular els lliraments a compte sense l'impacte econòmic de la crisi sanitària i aquest exercici, en el qual s'ha de practicar la seva liquidació, Hisenda ha decidit absorbir el seu resultat negatiu per a les Comunitats via Pressuposats Generals de l'Estat. A aquesta fi s'ha dotat una partida de 3.904 milions d'euros.

L'Executiu, en els últims anys, ha adoptat més mesurades de finançament extraordinari a les Comunitats Autònomes, com els 7.000 milions d'euros que es van distribuir entre els territoris perquè gestionessin ajudes directes a les empreses i als autònoms, els 13.486 milions d'euros addicionals que es van distribuir l'any 2021 o el fons de 16.000 milions no reemborsable que es va dissenyar l'any 2020.

En total, entre 2019 i 2022, les Comunitats Autònomes hauran disposat de 490.000 milions d'euros, un 36% més que en els quatre anys anteriors.

Per a més informació: NOTA_DE_PREMSA_HISENDA.pdf