El pla nacional de resposta a les conseqüències econòmica i socials de la guerra d'Ucraïna suposarà un estalvi de més de 200M€ als conductors catalans i reforçarà la protecció de sectors afectats i consumidors vulnerables

El pla nacional de resposta a les conseqüències econòmica i socials de la guerra d'Ucraïna suposarà un estalvi de més de 200M€ als conductors catalans i reforçarà la protecció de sectors afectats i consumidors vulnerables

31/03/2022

  • M. Eugènia Gay ha expressat que “es tracta d'una bateria de mesures sense precedents, ambiciosa, emmarcada en una resposta europea que mostra el compromís del Govern per mitigar l'impacte de la Guerra a Ucraïna”
  • Més de 87.000 beneficiaris veuran incrementat l'Ingrés Mínim Vital en un 15% durant els propers tres mesos
  • 131.727 empresas beneficiarias de préstamos ICO podrán acogerse a la extensión del plazo de vencimiento

Barcelona 31 de març de 2022.- El Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d'Ucraïna aprovat pel Govern d'Espanya el 29 de març suposarà un estalvi de més de 220 milions d'euros per als conductors catalans i reforçarà la protecció dels sectors afectats i consumidors vulnerables.

Aquesta és una de les conseqüències d'una de les mesures del pla que suposa rebaixar 0,20 cèntims el litre de combustible repostat fins al 30 de juny. Una mesura amb un impacte pressupostari d'1.423 milions d'euros.

“Es tracta d'una bateria de mesures sense precedents, ambiciosa, emmarcada en una resposta europea que mostra el compromís del Govern per mitigar l'impacte de la Guerra a Ucraïna”, ha expressat la delegada del Govern a Catalunya, M.  Eugènia Gay.

Amb l'objectiu de protegir als més vulnerables, una altra de les mesures que contempla el pla és que les llars que reben el bo social elèctric creixeran en el conjunt d'Espanya en 600.000 famílies. A Catalunya hi ha més de 110.000 llars beneficiàries, una xifra que, gràcies a aquesta mesura, es veurà incrementada.

En aquest paquet de mesures amb els quals el Govern vol seguir protegint als més vulnerables i que recull les necessitats que els diversos actors han traslladat a l'Executiu, s'inclou l'increment de l'Ingrés Mínim Vital durant tres mesos. Catalunya compta amb prop de 87.000 beneficiaris que veuran incrementat en un 15% aquest ingrés, el 47% d'ells són menors --més de 41.000--.

La nova norma aprovada en Consell de Ministres, conté una limitació extraordinària de l'actualització anual del lloguer de l'habitatge habitual, impedint pujades superiors al 2%. El Govern es compromet així a evitar pujades elevades que perjudiquin a les famílies arrendatàries durant els propers tres mesos. Una mesura de gran impacte a Catalunya tenint en compte que, dels més de 3 milions de llars catalanes, més d'un 25% --750.000-- estan en règim de lloguer.

*CREDITOS ICO I SECTOR PRIMARI

Amb aquestes mesures, el Govern vol esmorteir l'impacte de la crisi sobre les famílies, però també sobre les empreses. En aquest sentit, l'Executiu llança una nova línia d'avals de crèdits ICO per 10.000 milions d'euros que cerca cobrir necessitats de liquiditat provocades per l'augment temporal del cost de l'energia i els combustibles.

A la fi del mes de febrer, hi havia a Catalunya 131.727 empreses beneficiàries que podran acollir-se a l'extensió del termini de venciment dels préstecs ICO i del termini de manca dels préstecs per als sectors més afectats.

Els suports per mitigar l'impacte en el sector primari sumen 430 milions d'euros: per al sector agrari i ramader més de 193 milions d'euros; per als productors de llet es destinaran 169 milions i més de 68 milions en ajudes aniran destinats a la pesca extractiva i *acuícola.

SECTOR DEL TRANSPORT

El pla també reflecteix l'acord aconseguit entre Ministeri de Mobilitat i Agenda Urbana i el Comitè Nacional de Transport per Carretera amb un paquet de mesures immediates per pal·liar les conseqüències del conflicte a Ucraïna que suposarà una injecció d'1.000 milions d'euros, incloent la bonificació al preu del combustible.

A més, desplega una línia d'ajudes directes de 450 milions, que suposaran ajudes d'1.250 euros per camió, 900 per autobús, 500 per furgonetes i ambulàncies, i 300 per vehicle lleuger (taxis i *VTC); i un *crédiito extraordinari per duplicar les quanties destinades a les ajudes a l'abandó de la professió de transportista, que permetrà que un major nombre d'autònoms d'elevada edat pugui afrontar l'abandó de l'activitat amb majors recursos. Així mateix, es materialitza la devolució mensual del gasoil professional, un dels compromisos també adoptats la setmana passada.