La ministra de Foment anuncia per 2015 la congelació en les tarifes aeroportuàries i la pròrroga de les bonificacions

06/05/2014

Planteja un increment zero, en lloc del 4,5% previst / L'estalvi aconseguit pel pla de reducció de costos en els dos últims anys i l'increment del trànsit permeten l'adopció d'aquesta mesura


La ministra de Foment, Ana Pastor, ha anunciat avui la congelació en les tarifes aeroportuàries per 2015 i la pròrroga de les bonificacions. En la pràctica suposarà un increment zero de les tarifes, en lloc del 4,5 per cent previst. Aena, després d'informar a les companyies aèries, proposarà a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) aquesta congelació de les tarifes en els aeroports de la seva xarxa durant 2015 com a pas previ a la seva inclusió als Pressupostos Generals de l'Estat.

Aquesta proposta suposa de fet un increment zero en les tarifes de 2015 respecte a les de 2014 quan ja s'havia arribat a un consens amb els representants de les companyies aèries perquè la pujada de les tarifes aeroportuàries anessin d'un màxim de 4,5% el proper any.

La mesura tindrà efecte des de març de 2015. En 2014 la pujada mitjana de les tarifes aeroportuàries va ser d'un 0,9% enfront del 2,5% que permetia la legislació en funció de la recuperació de costos per les inversions de 18.000 milions realitzades per Aena al llarg d'una dècada.

Aena deixarà d'ingressar per aquest concepte 77 milions d'euros. La mesura és sostenible per dos motius principals. D'una banda, pel pla de reducció de costos dut a terme per la companyia que ha suposat un estalvi de 320 milions d'euros en el període 2011-2013.

D'altra banda, el trànsit està pujant en el conjunt de la xarxa, especialment en els aeroports Adolfo Suárez Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat i els turístics. En concret, a l'abril, els aeroports d'Aena van superar 16,2 milions de passatgers, un 9,2% més que en el mateix període de 2013. A més, per primera vegada en 30 mesos (des de setembre de 2011) el trànsit nacional té valors positius (+ 4%).

L'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas registra 3,4 milions de viatgers a l'abril, un 7,6% més. Barcelona-El Prat té un creixement del 10,8%, superant els 3,1 milions de passatgers. Canàries creix més d'un 17%, amb més de 3 milions de passatgers. Palma de Mallorca puja un 5,5% en passatgers (1,7 milions); Alacant-Elx aconsegueix els 907.000 passatgers (9,6%) i Màlaga-Costa del Sol supera 1,2 milions de passatgers (12,8%).


Pròrroga de les bonificacions en vigor a 2015

Aena informarà als representants de les companyies aèries de la seva proposta de congelació de tarifes i, a més, de la pròrroga a 2015 de les bonificacions tarifàries en vigor des de l'1 de gener de 2014 en tots els seus aeroports.

Aquestes bonificacions suposen la reducció del 50% en la tarifa del passatger per a viatgers addicionals en una ruta operada amb anterioritat i una reducció del 75% de la tarifa de passatger si es tracta d'una ruta a una destinació no operada.

A més, si la companyia manté el nombre de passatgers en la ruta incentivada en el següent exercici, les bonificacions anteriors  aconseguiran el 75% per a rutes ja operades i el 100% en el cas de rutes a noves destinacions. Així mateix, els passatgers en connexió incrementen la bonificació de la tarifa a un 35% (en 2013 era d'un 20% i en 2014 d'un 30%).

En càrrega, les bonificacions que es mantenen són exempció de pagament de la mercaderia en connexió i bonificació del 50% de la tarifa de càrrega per a les aeronaus en trànsit internacional. Aena deixarà d'ingressar 151 milions d'euros (74 per la pròrroga de les bonificacions a 2015, a més dels 77 milions per la congelació de les tarifes aeroportuàries).


Bonificacions per insularitat, estacionalitat i dies 'valle'

A més de l'increment zero en 2015 i de la pròrroga de les bonificacions que van entrar en vigor en 2014, Aena conservarà un altre tipus d'incentius que es van aprovar en exercicis anteriors, entre les quals cal destacar tres tipus:

  • Bonificacions per insularitat. En els aeroports de Balears, Canàries, Ceuta (heliport) i Melilla les tarifes d'aterratge i la de passatgers tenen una bonificació del 15% en els vols amb la Península i del 70% en els vols interinsulars.

  •  Estacionalitat. En els aeroports estacionals de Balears, Canàries, Ceuta i Melilla les tarifes per sortida de passatgers i seguretat es redueixen en un 20% durant els mesos de la temporada de menor trànsit.

  • Dies 'valle'. En els aeroports de Canàries se subvenciona el 50% de l'import de l'aterratge i de la tarifa de passatgers en els vols, amb excepció d'interinsulars que ja tenen un 70%, realitzats durant els dies de la setmana de menor trànsit o dies 'valle'.