Palmer anuncia que “s'intensificaran” les campanyes específiques de la Guàrdia Civil de Trànsit sobre els ciclistes

*Palmer, Salom i Martínez, durant la roda de premsa

07/05/2014

La delegada del Govern ha participat avui en la reunió de la Comissió de Seguretat Vial del Consell de Mallorca / El nombre d'accidents de ciclistes a 2014 “pràcticament no ha variat” respecte a 2013, per la qual cosa “no està justificada cap alarma social”, assegura


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, i el conseller de Turisme i Esports, Jaime Martínez, han participat avui en la reunió de la Comissió de Seguretat Vial del Consell de Mallorca, en la que les tres institucions al costat de la resta d'entitats que integren la comissió han analitzat les mesures necessàries per reforçar la seguretat dels ciclistes en les carreteres de l'Illa. Palmer ha anunciat el “increment de les campanyes específiques” que la Guàrdia Civil de Tràfic ja realitza des d'aquesta primavera i que s'intensificaran els mesos de “setembre, octubre i sobretot novembre”.

Després de la trobada, celebrada a la Sala de juntes del Consell de Mallorca, Palmer ha destacat que, segons les dades facilitades per la Guàrdia Civil de Trànsit, el nombre d'accidents de ciclistes en aquest primer terç de 2014 “pràcticament no ha variat” respecte a les xifres del mateix període de 2013, per la qual cosa “no està justificada cap alarma social” en aquest sentit.

Fins al passat 30 d'abril es comptabilitzen 6 ciclistes morts en les carreteres de Mallorca, dels quals 2 van ser resultants d'accidents de trànsit (amb altres vehicles a motor implicats), 1 per caiguda i 3 per causes naturals. En total, s'han comptabilitzat en el que va d'any 48 accidents de ciclistes (42 en 2013) i, a part dels ciclistes morts, hi ha hagut 14 ferits greus (15 en 2013) i 34 ferits lleus (34 també en 2013)

Entre les causes que han provocat la mitja dotzena de morts, la delegada ha assenyalat l'augment de l'edat mitjana dels ciclistes, les carreteres complicades per les quals transiten i un mes d'abril més calorós de l'habitual. Totes les morts registrades han afectat a ciclistes estrangers.


Controls específics Guàrdia Civil

La Guardia Civil, a part de les campanyes habituals de la DGT, ha efectuat pel seu compte al març i abril varis controls de vigilància en trams de major accidentalitat de ciclistes. Les patrulles van posar especial èmfasi tant en infraccions de vehicles (encreuaments, distàncies de seguretat...) com dels propis ciclistes (ús de casc, anar pel voral, no en escamot…).

Al juny i després de l'estiu, la Guàrdia Civil de Trànsit incidirà en aquest tipus de controls durant els mesos on el ciclisme torna a augmentar considerablement a Mallorca. Dels accidents que involucren a vehicles i ciclistes, 1/3 són per infraccions del ciclista i 2/3 per infraccions dels vehicles. Per tant, “és necessari conscienciar a tots”, afegeix la delegada.


Inversions del Govern i Consell

Per la seva banda, el conseller de Turisme, Jaime Martínez ha destacat el treball coordinat entre totes les administracions que es realitza des de fa anys per desenvolupar i consolidar l'activitat de cicloturismo i paral·lelament millorar la seguretat “atès que hem apostat per aquest producte turístic fonamental per allargar la temporada i la tendència en els propers anys és que es produeixi un increment en l'arribada de cicloturistas”.

En aquest sentit, el conseller ha assenyalat diverses actuacions que es duen a terme des de Turisme i Esports, entre les quals figura l'aposta per a la millora de la xarxa cicloturística de Mallorca, que es tradueix en una inversió per 2014 de 2.240.000 euros en diversos projectes.

Per la seva banda, la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, ha presentat el fullet Per norma. En carretera, segur, amb recomanacions dirigides tant a ciclistes com a conductors, en el qual han col·laborat totes les administracions i ha anunciat l'engegada d'una campanya de conscienciació en els mitjans de comunicació locals.

Així mateix, el Consell té previst invertir aquest any 8,8 milions d'euros per millorar l'asfalt d'uns dotze trams de carreteres de Mallorca, alguns dels més transitats pels cicloturistas, així com il·luminar el túnel de Monnàber, una actuació molt reivindicada per aquest sector.

A més dels representants de les tres institucions implicades, la reunió ha comptant amb la presència de la Federació de Ciclisme de les Illes Balears; la Federació d'Entitats Locals (FELIIB); la Federació Hotelera de Mallorca (FEHM); l'Agència Balear de Turisme, i IB3 Ràdio.