La Guàrdia Civil deté a 26 persones, 17 en Illes Balears, com a integrants d'una organització criminal dedicada a estafes en les revisions de gas

Una imatge de l'operació

24/05/2014

Els falsos operaris duien a terme reparacions d'avaries inexistents per les quals arribaven a cobrar fins a 1.200 € / Havien obtingut beneficis propers als 4.000.000 €


La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal dedicada a estafes en les revisions de les instal·lacions de gas en domicilis particulars. Cobraven als clients quantitats desorbitades per avaries inexistents. La denominada 'Operació CH4' s'ha saldat amb la detenció d'un total de 26 persones, 17 en Iles Balears, 3 a la província d'Alacant i 2 a Madrid, als quals se sumen els 4 detinguts i els 2 imputats a Màlaga.

Els operaris d'aquestes empreses se citaven per telèfon amb les possibles víctimes a estafar, oferint-los la realització d'una revisió periòdica de la instal·lació del gas del seu domicili que, en realitat, no és obligatòria.

Una vegada personats al domicili, durant la revisió, començaven a detectar avaries inexistents en les instal·lacions del gas, la reparació del qual pressupostaven inicialment en uns 50 €. Mentre que duien a terme l'arranjament, anaven afegint supòsits nous problemes que incrementaven el cost, al que carregaven un preu de les peces necessàries per a la reparació deliberadament augmentat al que pogués correspondre en realitat. Una vegada que els treballs estaven realitzats, els cobraven als usuaris unes quantitats dinerarias desmesurades, entorn dels 1.200€.

Aquells clients als quals els falsos operaris veien que tenien un poder adquisitiu més elevat, els repetien les inspeccions, tornant a estafar-los. A més, en alguns dels domicilis van arribar a cometre robatoris dels objectes de valor que tenien al seu abast.


Diversos milers d'afectats

Fins al moment es té constància de l'existència d'entre 4.000 i 5.000 persones estafades. Es tracta normalment de persones d'avançada edat i d'origen estranger, residents a Espanya, especialment alemanys, anglesos i holandesos residents en IIles Balears.

Durant els registres efectuats, la Guàrdia Civil s'ha confiscat d'abundant documentació, diners i material informàtic que vincula als ara detinguts amb els fets delictius que se'ls imputen. Així mateix s'han confiscat 8 habitatges, 25 vehicles d'alta gamma, la majoria pertanyents a una empresa de lloguer de cotxes sense conductor d'Alacant que també ha estat intervinguda, 2 motocicletes de gran cilindrada i nombrosos comptes corrents, tot això valorat en més de 4 milions d'euros i presumiblement adquirit amb els diners provinents de les estafes comeses.

L'operació, dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 11 de Palma de Mallorca, ha estat duta a terme per la Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Balears.


Consells per evitar aquestes estafes

No obri ni deixi entrar a l'interior del seu habitatge a persones desconegudes.

Comprovi la identitat del professional cridant al nombre oficial de l'empresa per la qual diuen treballar, mai al que ells tractin de facilitar-li, podria haver-hi un còmplice a l'altre costat de la línia.

No crea tot el que diuen, especialment si tracten d'impressionar-los amb vestits, maletins o documents oficials.

Si per la seva situació personal necessita realitzar algun tràmit amb lliurament de diners o signatura de documents, faci-ho quan estigui present una persona de confiança.