El secretari d'Estat de Seguretat anuncia l'increment en un 70% dels reforços policials en les Illes Balears durant la campanya d'estiu

*Palmer, Martínez, els hotelers i les *FFCCSE a Sant Antoni de *Portmany

29/05/2014

Francisco Martínez ha signat avui quatre convenis de col·laboració amb els ajuntaments d'Eivissa, Sant Antoni de Portmany, Palma i Calviá per engegar les oficines del Servei Atenció al Turista Estranger (SATEs) i d'aquesta forma potenciar la seguretat dels més d'11 milions de turistes que anualment visiten aquestes illes / La delegada del Govern, Teresa *Palmer, ha acompanyat al secretari d'Estat durant la seva visita oficial a Illes Balears


El secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, ha signat avui quatre convenis de col·laboració amb els ajuntaments d'Eivissa, Sant Antoni de Portmany, Palma i Calvià per posar en funcionament les oficines del Servei d'Atenció al Turista Estranger (SATEs) que se sumen a les tres existents a Manacor, Muro i Santa Margalida per oferir una atenció personalitzada i en el seu propi idioma a tot turista que pugui ser víctima d'una infracció penal durant la seva estada en aquesta Comunitat

Francisco Martínez ha assenyalat que “l'aportació del turisme a l'economia i a l'ocupació al nostre país és inqüestionable i per aquest motiu calgui defensar-ho com una indústria de valor estratègic”. Dels més de 60 milions de turistes estrangers que van visitar Espanya en 2013, 11, 1 milions ho van fer a les Illes Balears, un 7,2% més que en 2012, ha indicat Martínez. En aquest context, ha ressaltat que el turisme dóna treball, directa o indirectament, a gairebé el 45% de la força laboral d'aquestes Illes i produeix gairebé el 45% de la riquesa balear.

Martínez ha anunciat l'increment en un 70%, pel que fa al mateix període de l'any anterior, dels reforços policials en les Illes Balears durant la campanya d'estiu que abasta des del mes de maig fins a octubre.

El secretari d'Estat de Seguretat ha subratllat que “als nostres turistes els agrada Espanya perquè, a més de l'oferta cultural, gastronòmica, de paisatges i platges, és una destinació segura”. En aquest sentit, Martínez ha assenyalat que les estadístiques de criminalitat d'Eurostat situen a Espanya com un dels països més segurs de “un continent de per si mateix molt segur”.

En aquesta línia, el secretari d'Estat de Seguretat ha assenyalat que la criminalitat en les Illes Balears s'ha anat reduint progressivament des de 2003 i que fa 10 anys la taxa era un 30% major que en l'actualitat. A més, ha qualificat de “significatiu l'efecte psicològic” que a l'hora de triar destinació pot tenir entre els turistes el fet que en els tres primers mesos de 2014 la delinqüència violenta hagi disminuït en un 13,4% sobre el mateix període de l'any anterior


SATEs, major qualitat al turista

Les oficines d'atenció personalitzada al turista estranger formen part del Pla Turisme Segur que en 2011 va engegar el Ministeri de l'Interior a través de la Secretària d'Estat de Seguretat. Aquest pla té per objectiu proporcionar un entorn més segur i un servei de major qualitat al turista, des de la coresponsabilitat de totes les institucions públiques i privades implicades.

Els 10 SATEs que ja operen a Espanya compten amb un equip d'experts policials, informadors i intèrprets que assessoren a l'afectat per delicte en el seu propi idioma a l'hora de tramitar una denúncia, cancel·lar una targeta de crèdit, contactar amb la seva ambaixada o localitzar a un familiar. A més, el personal d'aquestes oficines informarà a la víctima dels seus drets i els lliurarà, quan escaigui, la citació per a la celebració d'un judici ràpid o immediat de faltes.

“Una bona atenció en un moment de necessitat repercutirà necessàriament en la imatge positiva que els turistes es portin de la ciutat que visiten”, ha declarat Martínez al mateix temps que ha recordat el premi a l'excelencencia que el passat mes de març el Govern britànic va concedir al SATE de Benidorm pel tracte als turistes britànics que van ser víctima d'algun delicte durant les seves vacances en el municipi alacantí.

Durant la seva estada en les Illes Balears, el secretari d'Estat de Seguretat també s'ha reunit amb els representants de la Federació Hotelera d'Eivissa i Formentera, ja que “cap pla de seguretat seria eficaç sense la col·laboració del sector que treballa directament amb els turistes”, ha assegurat.

En aquesta línia, Martínez ha assenyalat que tant el Cos Nacional de Policia com la Guàrdia Civil han augmentat notablement el nombre de contactes amb els representants del sector turístic. En 2013 es van celebrar més de 4.000 reunions amb associacions i institucions privades en matèries relacionades amb la seguretat dels turistes. A més, els Delegats de Participació Ciutadana del Cos Nacional de Policia han reforçat la persecució de l'activitat de lloguer fraudulent d'apartaments a turistes que “estan danyant a l'activitat econòmica hostelera”, ha indicat.

Finalment, el secretari d'Estat de Seguretat ha afirmat que des del Ministeri de l'Interior es continuarà treballant en partenariado amb les empreses turístiques i amb les altres administracions públiques per proporcionar als turistes que visiten nostre un país un entorn cada vegada més segur.