Els grups de treball de coordinació policial en zones turístiques van ser “un èxit” l'estiu passat i es mantindran aquest 2014

Imatge de la reunió celebrada en la Delegació del Govern

03/06/2014

La delegada del Govern ha rebut avui a una representació de la Federació Hotelera de Mallorca (*FEHM) / La trobada ha servit per abordar la seguretat dels nuclis turístics de cara a la imminent temporada turística


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, ha rebut aquest migdia a una representació de la Federació Hotelera de Mallorca encapçalada per la seva vicepresidenta executiva, Inma de Benito, en una reunió a la qual també han assistit el coronel cap de la Guàrdia Civil en Illes Balears, Jaume Barceló, i el cap superior de la Policia Nacional, Antonio Jarabo, entre altres comandaments policials.

La trobada ha servit per abordar la seguretat dels principals nuclis turístics de cara a la temporada turística 2014. Entre altres coses, els empresaris han traslladat a la delegada del Govern la necessitat de millorar l'atenció en les oficines de denúncies, comptar amb més traductors per atendre als turistes víctimes de delictes, insistir en la prevenció d'aquests, combatre la venda ambulant il·legal comuna a tot el litoral i comptar amb reforços de cara als mesos d'estiu.

Sobre aquests assumptes, Teresa Palmer ha exposat les actuacions previstes i les mesures adoptades de cara a aquesta temporada turística, ja que “la seguretat és un dels pilars sobre els quals se sustenta l'èxit de Balears com a destinació turística”. La delegada ha recordat que els últims balanços mostren un continu descens de la criminalitat des de 2013, una millora per la qual és “bàsica, essencial, la coordinació i col·laboració entre les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i les policies locals”.

En aquest sentit, Palmer ha assegurat que la creació de grups de treball policial especialitzats en els fets delictius que més preocupen a les zones turístiques (venda ambulant il·legal i delictes lligats a la prostitució de carrer) van ser “un èxit la temporada passada, per la qual cosa es mantindran també aquest estiu”. La delegada del Govern ha recordat que el secretari d'Estat de Seguretat ja va anunciar la setmana passada durant la seva visita a Palma i Eivissa un augment del 70% dels reforços policials per a aquest estiu en relació als quals van arribar l'estiu passat.

Per a aquesta temporada s'incrementa la col·laboració entre forces policials a través, per exemple, de la signatura d'un protocol per compartir bases de dades de caràcter criminal, amb el que es millora la capacitat operativa en aspectes com la venda ambulant, el tràfic de drogues i la delinqüència lligada a la prostitució. Així mateix, la Guàrdia Civil tornarà a disposar de les Patrulles Fiscals (PAFITES) mentre que el Cos Nacional de Policia aportarà reforços especialitzats en Estrangeria.


Aposta per nous SATE’s

En relació als traductors, la principal novetat són les set oficines del Servei d'Atenció al Turista Estranger (SATE’s) creades a les Illes, ja que a les tres signades en 2013 (Muro, Manacor i Santa Margalida) acaben de signar-se altres quatre (Palma, Calvià –que comptarà amb un SATE desdoblegat en dues oficines, Peguera i Magaluf–, Eivissa ‘vila’ i Sant Antoni de Portmany).

Illes Balears se situa al capdavant del país en el nombre d'oficines SATE amb un total de set dels catorze que hi ha en tota Espanya. Encara així, Palmer anima a la resta d'ajuntaments turístics de les Illes a sol·licitar nous SATE’s per oferir aquest “servei de qualitat” als seus turistes.

“És impossible eradicar tota delinqüència en zones d'afluència massiva com els nostres nuclis turístics, però si que treballem, amb les eines que la Llei ens dóna, per reduir al màxim la seva incidència”, ha insistit la delegada en una reunió on els empresaris han mostrat la seva satisfacció per l'actuació que duen a terme les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en els seus respectius nuclis turístics.