La Policia Nacional intervé a Palma de Mallorca un arsenal d'armes de foc i nombrosa munició

L'arsenal d'armes confiscat després de l'operació

05/06/2014

S'han efectuat diversos registres en domicilis i s'ha detingut a un especialista a “posar en circulació” armes de foc, prèviament inutilitzades / La confiscació té el seu origen en la 'Operació Clavel', en la qual es va desmantellar una organització criminal dedicada als robatoris a turistes


Agents de la Policia Nacional han intervingut a Palma de Mallorca un arsenal d'armes de foc i nombrosa munició. A més de la confiscació de les armes s'ha detingut a un home com a presumpte responsable de posar en circulació armes de foc inutilitzades, venent-les-hi a terceres persones, moltes d'elles delinqüents, després de manipular-les per fer-les aptes per disparar.

En tres registres duts a terme es van intervenir nombroses armes de foc curtes i llargues inutilitzades, i dues d'elles preparades per fer foc real.


Armes intervingudes en la 'Operació Clavel'

L'aprehensió de les armes i la detenció del seu propietari es deriven de l'anàlisi d'armes intervingudes durant el desenvolupament de les operacions 'Clavel I i II', realitzades contra grups organitzats dedicats als furts comesos per la modalitat que porta el mateix nom. Entre tots dos operatius es va detenir a 37 individus i es van realitzar 23 registres simultanis. Aquestes intervencions van propiciar que es dictessin ordres d'allunyament contra els detinguts a les seves zones d'actuació.

De l'estudi de les armes de foc que es van intervenir es va poder determinar la procedència il·lícita de diverses d'elles. Una d'elles, una pistola marca STAR de 9 mil·límetres curt, es va poder comprovar que va ser inutilitzada en una armeria de Biscaia i venuda en un lot amb altres 6 armes curtes de foc inutilitzades amb la seva corresponent documentació al subjecte investigat.


Antecedents en la venda d'armes

El detingut havia estat detingut en diverses ocasions per la venda d'armes de foc inutilitzades després d'haver-les posat en funcionament. Recentment ha estat jutjat en l'Audiència Provincial de Palma i condemnat per fets de les mateixes característiques esdevinguts l'any 2008. En aquella ocasió es van intervenir igualment nombroses armes de guerra, curtes, canons reparats i munició. En els últims anys s'han produït cinc casos en els quals es van intervenir armes de foc aptes per disparar, que van ser adquirides per l'investigat com inutilitzades i van aparèixer en mans de tercers.

A causa que el mètode era pràcticament el mateix -adquirir de forma legal armes inutilitzades i reparar-les per a la seva posterior posada en circulació-, després de comprovar que no existia compravenda i que tampoc hi havia denúncia sobre la seva desaparició, es van continuar les recerques a fi de demostrar que era aquest individu el que les preparava per fer foc i les venia.

Així, una de les armes intervingudes en la 'Operació Clavel II' va ser enviada per a la seva anàlisi a la Comissaria General de Policia Científica i, després de realitzar-se estudis detallats balístics i químics, es va determinar que si bé la pintura era diferent, l'aliatge i forma de reparació era exacta en la seva composició i forma a les intervingudes en els registres duts a terme en 2008 al domicili del detingut i que van donar lloc a la seva recent condemna.


Tres registres

Amb tota la informació obtinguda es van dur a terme tres registres, dos en domicilis del detingut i un en la seva tenda, en els quals es van confiscar nombroses armes de foc, totes elles en principi inutilitzades i amb el certificat d'inutilització corresponent. No obstant això i atès que l'operativa del detingut ha consistit en nombroses ocasions a modificar les armes inutilitzades per fer-les aptes per realitzar foc real i posteriorment vendre-les, es va realitzar una primera anàlisi de les mateixes, especialment de les trobades als seus domicilis, en el que es va poder comprovar que dos revòlvers del calibre 45 havien estat modificats per disparar. En una dels habitatges inspeccionats havia instal·lat un petit taller d'armero.

Els investigadors han sol·licitat al jutjat d'instrucció que s'adoptin mesures cautelars a fi d'evitar que l'investigat pugui comerciar i adquirir qualsevol tipus d'armes de foc, fins i tot inutilitzades. La recerca ha estat desenvolupada per agents de la Comissaria del Districte Centro de Palma de Mallorca, pertanyent a la Prefectura Superior de Policia d'Illes Balears.


Relació d'armes intervingudes:

Subfusells

-Subfusell AK 47
-Subfusell Mpho de la marca Denix sense nombre se sèrie
-Subfusell modelo C-2 negre
-Subfusell 858 Tactical 5l
-Subfusell UZI, calibre 9 mm Parabellum

Escopetes

-Una escopeta marca DÓNA 167
-Una escopeta de forrellat amb baioneta

Armes curtes

-Pistola marca FN, calibre 9 mm Parabellum amb dos carregadors
-Pistola marca Beretta calibre 9 mm Parabellum amb carregadors
-Pistola marca Glock, calibre 9 mm Parabellum amb un carregador
-Pistola marca US-Army, calibre 45, amb nombre de sèrie M-1911A1-67, amb un carregador
-Pistola marca COLT, calibre 45 amb carregador
-Revòlver marca Pietta, model JAA 1873, calibre 45 LC
-Revòlver marca PIETTA, model LONG COLT, calibre 45

Uns altres

-1 Escopeta llança arpones “ARPOON GUN” amb un arma Lanzacabos
-1 canó d'arma curta
-Nombrosa munició de diferents calibres i carregadors