La Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia desarticulen una organització dedicada al tràfic de drogues en Illes Balears

Un dels registres efectuats durant l'operació

18/06/2014

En la 'Operació *BRASADA *CODE' s'han detingut a un total de 25 persones que formaven part de tres organitzacions i s'ha confiscat diners, droga i vehicles


La Guàrdia Civil al costat del Cos Nacional de Policia van procedir ahir dimarts a l'explotació de l'última fase de la denominada 'Operació BRASADA CODE', una recerca contra el tràfic de drogues que es duia a terme de manera conjunta des del passat any i que ha culminat amb la desarticulació d'una banda que es dedicava a la distribució de cocaïna i haixix a nivell internacional.

Aquesta recerca ha estat tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 11 i 12 de Palma, s'han practicat nou registres a Mallorca, (un Pollença, un altre a Algaida i la resta a Palma de Mallorca, tres en el poblat de Son Banya) i s'han detingut nou persones i confiscat uns 20.000 euros, 70 grams de cristall, 8 kg d'haixix i 500 grams de cocaïna.

Les entrades i registres es van realitzar conjuntament participant en elles diferents especialitats. Els dispositius de seguretat es van coordinar a Son Banya pel CNP i en la resta de registres per la GC.

Amb aquesta actuació es dóna per finalitzada la 'Operació BRASADA CODE' amb la total desarticulació de tres organitzacions dedicades al tràfic de drogues, un total de 25 detinguts i la confiscació de 10 kg de cocaïna, 200 kg d'haixix, més de 22.000 euros en efectiu a més de quatre vehicles intervinguts.

La recerca es va centrar des del principi en organitzacions de súbdits marroquins que s'estaven dedicant al tràfic internacional de drogues per a la seva introducció a la illa en grans quantitats, sent un dels seus principals clients el poblat de Son Banya a Palma de Mallorca.


Organitzacions perfectament coordinades

Així després de diferents perquisicions es va poder detectar l'existència de tres organitzacions que actuaven perfectament coordinades, una obtenia la substancia estupefaent des de França, Bèlgica, Holanda i el Marroc, i després la distribuïa en grans quantitats a les dues organitzacions establertes a la illa. Aquestes dues últimes organitzacions la distribuïen per tota Mallorca, principalment a Palma, Felanitx, Campos, Montuïri, Inca i Sa Pobla; sent els seus principals clients diferents persones del poblat de Son Banya.

Durant la recerca es va observar que introduïen diferents tipus de substàncies tant cocaïna, haixix, com a cristall. Així mateix, es van detectar diferents mètodes utilitzats per a la introducció de la mercaderia, unes vegades ho van intentar per enviaments en pales de paqueteria on es van detenir a dos membres que havien contractat per realitzar l'enviament i aproximadament 100 kg d'haixix.

En unes altres usaven dobles fons molt elaborats en vehicles que prèviament havien transferit a les persones que utilitzaven com a correus, així es van detenir a un total de 14 persones, es van confiscar 9 kg de cocaïna i 100 d'haixix, en diferents vehicles i dies, utilitzant unes vegades el port de Palma i unes altres el port d'Alcúdia.


Ingressats a la presó

Després de la finalització d'aquesta recerca es donen per desarticulades dues de les organitzacions vinculades al tràfic internacional de cocaïna i la seva distribució per clans radicats en el poblat de Son Banya, Són Gotleu, Polígon de Llevant i La Solitud, així com la distribució a nivell local d'haixix, per part igualment, d'aquests clans relacionats amb aquesta delictiva activitat.

Tots ells van ingressar a la presó quedant pendent la passada a disposició judicial de tots els detinguts en aquesta última fase, prevista per al divendres dia 20 de juny de 2014.