L'Àrea de Sanitat de la Delegació del Govern instruirà a les FFCCSE sobre el mostreig previ a la destrucció de drogues

Raúl Izquierdo, durant la roda de premsa

20/06/2014

L'objectiu és reduir el magatzematge i accelerar el procés de destrucció de les substàncies incautades tant per Guàrdia Civil com a Policia Nacional / Els cursos, que s'inicien dimarts que ve 24 de juny, es realitzaran en grups de 10 agents i amb una durada de 3 hores


El director de l'Àrea de Sanitat de la Delegació del Govern en Illes Balears, Raúl Izquierdo, ha presentat aquest matí els cursos dirigits a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat que s'impartiran sobre el mostreig i pesaje previ a la destrucció de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotrópicas. L'objectiu d'aquesta formació és aconseguir que els alijos puguin ser destruïts de forma immediata per reduir el magatzematge de les substàncies aprehendidas tant per Guàrdia Civil com a Policia Nacional, amb el que es millorarà tant en seguretat com en salut pública.

Aquests cursos s'engloben dins de l'Acord marc de col·laboració, subscrit el 3 d'octubre del 2012, entre el Consell General del Poder Judicial, la Fiscalia General de l'Estat, el Ministeri de Justícia, el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, el Ministeri de l'Interior i l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. Aquest acord estableix un protocol a seguir en les aprehensions, anàlisis, custòdia i destrucció de drogues tòxiques, estupefaents i substàncies psicotrópicas. Des de 2013 s'han començat a aplicar la Guia Pràctica d'aplicació de l'Acord marc, dins de la qual es duen a terme aquesta formació.

Els cursos, que en Illes Balears s'inicien dimarts que ve 24 de juny, es realitzaran en grups de 10 agents i amb una durada de 3 hores.

Resultat de les actuacions realitzades en la Comissió de Seguiment de l'Acord marc, durant 2013 s'han destruït en tota Espanya més de 231.000 kg de droga emmagatzemada en instal·lacions de les Àrees de Sanitat, la qual cosa va suposar la destrucció del 80% del total emmagatzemat i un increment en la destrucció de la droga dipositada en les mateixes del 41% enfront de 2012, any en què es van destruir 142.500 quilos. En Illes Balears, en 2013 es van emmagatzemar 1.095 quilos de droga i es van destruir 926,9 quilograms. En aquest mateix sentit, l'Àrea de Sanitat balear ha passat d'emmagatzemar 10 tones de droga en 2008 a menys d'una en 2013.


L'educació, bàsica

En relació al consum de drogues, el director de l'Àrea de Sanitat de la Delegació del Govern en Illes Balears, Raúl Izquierdo, ha manifestat la seva “preocupació” davant un fenomen que “segueix creixent” malgrat el “gran treball” que realitzen les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. Per això és “bàsica l'educació dels joves”, ha assenyalat Esquerre.

En 2013 es recepcionaron en Illes Balears 15.300 alijos de droga (11.752 en 2012) i 18.640 el nombre de decomisos (14.253 en 2012), sent alijos el conjunt de l'aprehendido i els decomisos el total separat per substàncies.  També l'any passat es van analitzar 12.804 alijos de droga (8.762 en 2012) i 15.814 decomisos (11.783 en 2012), seguint una evolució creixent des de 2010.
 

Conveni amb la UIB

Finalment, Raúl Izquierdo ha advertit que Illes Balears, i concretament Eivissa, és un dels punts d'Europa per on més entren les noves drogues de síntesis que apareixen al mercat, unes substàncies “els efectes de les quals són desconeguts fins que aquests es produeixen” i que, per tant, són “especialment perilloses”.

Sobre aquest tema, el director de l'Àrea de Sanitat de la Delegació del Govern en Illes Balears ha avançat l'engegada d'un projecte de col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears (UIB) per a la recerca de l'adulteració de les drogues que arriben a les Illes.