Delegació del Govern demana col·laboració als ajuntaments per “reduir al màxim” la sinistralitat vial en les vies urbanes

Evelio Antich (segundo derecha), durante la reunión con la FELIB

27/06/2014

El secretari general de Delegació, Evelio Antich, i la cap provincial de Tràfic, Teresa Sau, s'han reunit avui amb la Federació d’Entitats Locals d'Illes Balears / La delegada del Govern ha hagut d'absentar-se de la trobada per interessar-se a Son Espases pels dos guàrdies civils ferits greus en un accident a la Colònia de Sant Jordi


El secretari general de la Delegació del Govern en Illes Balears, Evelio Antich, i la cap provincial de Tràfic, Teresa Sau, s'han reunit avui amb els alcaldes de la Federació d’Entitats Locals d'Illes Balears (FELIB) per sol·licitar als representants municipals col·laboració en la millora de la sinistralitat vial. “Tenim la necessitat de coordinar-nos entre administracions i Forces de Seguretat per aconseguir atallar-la….o com a mínim reduir-la al màxim”, ha manifestat Antich.

Les millores en seguretat vial constitueixen un dels principals objectius del Govern d'Espanya. “Encara que és cert que les dades dels últims anys són esperançadors amb una contínua baixada del nombre de morts en les carreteres del nostre país, també ho és que mentre segueixi havent-hi famílies destrossades per les morts en accidents de trànsit, no podem baixar la guàrdia ni donar-nos per satisfets”, ha recalcat el secretari.

L'any passat Illes Balears va registrar 40 morts per accident de trànsit, tant en carretera com en vies urbanes, la qual cosa suposa la xifra més baixa de l'última dècada (gairebé dos terços menys que els 118 morts registrats en 2003). Fins avui, en aquest 2014 acumulem 24 morts.

En la DGT preocupa especialment el volum de morts en vies urbanes (12 en 2013 a Balears i 9 ja aquest 2014). “És aquí on es fa imprescindible la col·laboració dels ajuntaments per coordinar i potenciar les accions de millora de la mobilitat. Estem convençuts, així ens ho expressa la DGT, que el treball en els nuclis urbans pot redundar en importants beneficis a curt i mig termini”, ha afegit el secretari.
 

Autorregulació proves esportives

Evelio Antich ha incidit també les proves esportives, en gran auge en els últims anys a les Illes. L'increment del nombre i complexitat d'aquestes proves que s'organitzen en carreteres, i que requereixen el tancament de vies públiques, i la seva coincidència en caps de setmana està suposant un problema de seguretat donada la impossibilitat de cobertura total per part d'efectius de Guàrdia Civil. Només en carreres ciclistes, Illes Balears va registrar 60 en 2013.

Per a això, des de Delegació del Govern es demana als alcaldes “la màxima col·laboració perquè siguem capaces de coordinar-nos en aquest aspecte mitjançant un calendari anual com a mitjà d'autorregulació, que vinculi així mateix voluntàriament a les federacions esportives. Tots volem proves esportives en els nostres municipis que, a més de fomentar l'esport i la salut, també té en molts casos un important component econòmic i desestacionalizador. Però cap desitgem haver de lamentar accidents, ferits o fins i tot morts per la falta de seguretat en aquest tipus de proves”, ha finalitzat Antich.

La cap provincial de Tràfic, Teresa Sau, ha exposat als alcaldes els objectius i estratègies de la DGT respecte a l'accidentalitat en vies urbanes i interurbanes, la coordinació en actuacions de vigilància i control del tràfic, i els convenis establerts amb els ajuntaments.