La Policia Nacional després d'una complexa i llarga recerca deté a dues persones per la seva presumpta participació en els delictes de falsedat documental i estafa

13/07/2014

En la denominada 'Operació El Mètode' s'acusa als detinguts d'interceptar, manipular, falsificar i finalment cobrar un xec confeccionat mitjançant el sistema 'factoring' i 'conforming' / La quantia defraudada aquesta propera als 40.000 euros


La Policia Nacional de la Prefectura Superior de Policia en Illes Balears, després d'una complexa i llarga recerca, ha dut a terme la primera fase de la 'Operación El Método' en la qual s'ha procedit a la detenció de dos homes, un de nacionalitat italiana i un altre de nacionalitat espanyola d'origen xilè per la seva presumpta participació en els delictes de falsedat documental i estafa.

La recerca es va iniciar arran de denúncia formulada al desembre de 2013 a Bilbao per una entitat bancària basca que havia remès, per ordre del seu client -una important empresa petroliera- un xec confeccionat mitjançant el sistema factoring i conforming perquè ho cobrés una altra empresa situada a Barcelona, que era la seva proveïdora. Durant el trajecte postal de Bilbao a Barcelona el xec va ser interceptat, manipulat, falsificat i finalment va aparèixer cobrat a Palma de Mallorca a un altre banc, per una tercera empresa denominada FB.

Després d'àrdues gestions, per part dels agents del Grup de Delinqüència Econòmica i Delictes Tecnològics, per a l'esclariment dels fets, es va detectar que la tercera empresa FB, la que retira el xec a Palma de Mallorca és una empresa pantalla, és a dir sense activitat, que únicament obre el compte bancari per rebre aquests xecs i una vegada ingressats el seu administrador fa el repartiment de la seva quantia entre els diferents implicats; l'interceptador del xec, el falsificador, el correu i els testaferros entre els quals s'inclou ell mateix.

Es van detectar altres dos xecs interceptats procedents d'altres parts del territori nacional i que tenien com a legítim destinatari, del sistema de factoring i conforming bancari, un client de Barcelona. cal assenyalar que amb el sistema de factoring i conforming (xecs elaborats directament pel banc a l'ordre del seu client) una vegada interceptat i manipulat el xec, els autors disposen d'un marge d'actuació d'entre una i dues setmanes per fer-se amb la quantia del mateix i repartir-la, atès que entre les legítimes empreses emissora i receptora del taló la comunicació no era fluída.

Des de Palma de Mallorca es facilitaven a Catalunya les dades de les empreses pantalla perquè una vegada interceptats els xecs es falsifiquessin i s'emplenessin amb aquestes dades.
 

Ramificacions a tota Espanya

La detenció del ciutadà italià vi donada perquè va actuar com a correu, sent qui va traslladar els xecs ja interceptats i manipulats des de Catalunya a Palma de Mallorca, arribant a cobrar directament algun d'ells. A l'espanyol se li deté en ser un dels beneficiaris de la trama, ja que en l'obertura de comptes corrents de les empreses pantalla cooperava a l'hora de donar aparença de certa solvència dels testaferros italians davant el banc.

L'activitat il·lícita té ramificacions en tot el territori nacional, sent la quantia defraudada, en els tres xecs cobrats a Palma de Mallorca, propera als 40.000 euros. Els dos detinguts van ser posats a disposició judicial i no es descarta la pràctica de més detencions ni l'aparició de més xecs falsificats.