El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient aprova mesures per a la protecció de determinats fons muntanyencs del Canal de Mallorca i de l'est del Parc Nacional de Cabrera

11/08/2014

A les tres zones delimitades es prohibeix, principalment, la pesca d'arrossegament amb la finalitat de preservar els fons marins, on existeixen hàbitats d'especial interès / L'acord aconseguit amb el Govern balear i el sector pesquer de la zona aconsegueix compatibilitzar la necessària protecció d'aquests hàbitats amb l'ús sostenible dels recursos pesquers


El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, a través de la Secretaria General de Pesca, ha publicat avui en el BOE una Ordre per la qual s'estableixen zones protegides de pesca sobre determinats fons muntanyencs del Canal de Mallorca, a les muntanyes submarines d'Emile Baudot i Ausiàs March, i de l'est del Parc Nacional de l'Arxipèlag de Cabrera, a la zona denominada Fort d'en Moreu.

L'acord aconseguit amb el Govern balear i el sector pesquer de la zona, principals afectats per la mesura, aconsegueix compatibilitzar la necessària protecció d'aquests hàbitats amb l'ús sostenible dels recursos pesquers.

A les tres zones delimitades es prohibeix, principalment, la pesca d'arrossegament amb la finalitat de preservar els fons marins, on existeixen hàbitats d'especial interès, especialment fons coralígenos i de maërl, en els quals la normativa pesquera comunitària estableix mesures concretes de protecció. Aquests fons de coralígeno són considerats, a més, un hàbitat a protegir per la seva elevada biodiversitat i importància com a zona de refugi, alimentació i cria de diferents espècies.

Per a la delimitació de les zones, la Secretaria General de Pesca ha recopilat i analitzat la informació científica i cartogràfica existent, complementada amb l'anàlisi de l'activitat pesquera a la zona. Així mateix, la proposta s'ha sotmès a les consultes pertinents, incloses les del sector pesquer i ONGs representatives, a més de comptar amb l'informe preceptiu de l'Institut Español d'Oceanografia.
 

Treballs de cartografiat

Des de la Secretària General de Pesca es valora, a més, la informació científica disponible en altres zones de l'entorn balear, així com en altres àrees del Mediterrani espanyol, que requeriran d'una anàlisi detallada i campanyes oceanogràfiques especifiques en alguns casos, per poder obtenir un cartografiat detallat dels fons susceptibles d'albergar aquest tipus d'hàbitats.

En aquest sentit, la Secretaria General de Pesca ha programat en 2014 dues campanyes de cartografia amb vaixells del Departament en aquestes tres zones protegides de pesca, amb l'objecte d'aprofundir en la cartografia dels hàbitats. La primera, realitzada pel buc oceanografico Enma Bardan, se centra en treballs de sonda multihaz i està en marxa des de finals de juliol, amb finalització prevista el 21 d'agost. La segona serà realitzada pel buc oceanogràfic Vescomte d'Eza, que navegarà les zones amb un Sónar d'Escombratge Lateral i es durà a terme des del 9 d'octubre fins a l'1 de novembre de 2014.

Els treballs de cartografia s'han d'escometre de manera gradual, segons es va coneixent la bionomía dels fons marins amb el major detall possible, juntament amb la distribució de l'esforç pesquer, per elaborar les adequades propostes de zonificació i gestió, compatibilitzant la necessària protecció d'aquests hàbitats, amb el mínim impacte possible per a l'activitat pesquera de les zones afectades.