La Guàrdia Civil deté a un home per delictes de prostitució i corrupció de menors

21/08/2014

La recerca de la 'Operació AURIGA' s'ha perllongat durant set mesos / Confiscat gran quantitat de material informàtic pendent d'analitzar


La Guàrdia Civil en el marc de la 'Operació AURIGA' ha procedit a la detenció d'un home de 51 anys que les seves inicials es corresponen amb F. V. S., de nacionalitat espanyola, com a presumpte autor d'un delicte continuat de prostitució i corrupció de menors.

L'operació i recerca s'ha dut a terme per l'Equip Dona Menor de la Guàrdia Civil de Balears i es va iniciar el passat mes de febrer quan es va tenir coneixement a través d'un Informe de l'Àrea de Psiquiatria de l'Hospital de Son Espases de Palma, de l'existència d'un menor d'edat (16 anys) que estava sent tractat per haver mantingut relacions sexuals a canvi de diners.

El detingut després de conèixer al jove a través d'una aplicació informàtica de contactes homosexuals, li va proposar “provar-ho” durant tres sessions, en les quals a més de realitzar sessions fotogràfiques i enregistraments en vídeo, tenien relacions sexuals plenes. Una vegada que va creure que ja estava preparat, va començar a portar-li clients, els quals pagaven pel servei una quantitat variable. D'aquest guany el menor lliurava el 40 % al detingut.

Després de constatar i verificar els fets denunciats, es continua la recerca en honor de poder determinar la possible existència de més víctimes així com d'altres suposats autors-clients, que ha sabiendas de la minoria d'edat, i per tant, de la seva il·legalitat, s'aprofitessin d'aquesta situació. És pel que durant la recerca, són localitzades dues noves víctimes menors d'edat (16 i 13 anys); tots ells homes.

Assenyalar que si bé, en principi s'han investigat aquests últims set mesos, es creu que l'autor avui detingut porta realitzant aquests fets durant temps enrere, no descartant l'aparició de noves víctimes en la continuació de les perquisicions.

En tots els casos, l'autor s'ha aprofitat de les circumstàncies personals de les víctimes (depressions, marginalitat, desenganxo i displicencia familiar), tot això a través de diferents aplicacions informàtiques que permeten en principi l'anonimat. S'ha dut a terme un registre domiciliari en l'habitatge del detingut, situada en S’Arenal de Llucmajor, lloc on es concertaven les trobades, intervenint-se gran quantitat de material informàtic, terminals de telefonia mòbil, així com suports d'arxius, susceptibles de contenir arxius amb tints pedòfils, tot el material serà analitzat i estudiat per especialistes de la Guàrdia Civil.

A dia d'avui totes les víctimes es troben en tractament psiquiàtric a causa d'aquests fets.
 

La Guàrdia Civil aconsella:

  • En Internet hem d'utilitzar la lògica i el sentit comú, com ho faríem en la vida real. Les conseqüències d'una mala utilització de la xarxa van més enllà del plànol virtual, podent generar greus conseqüències reals.

  • En Internet no tothom és qui diu ser. En ocasions empren tècniques, enginyeria social entre unes altres, per obtenir el nostre tresor més preuat, la nostra privadesa i dades personals. 

  • En els equips connectats a Internet hem de tenir actualitzats no solament els sistemes operatius, antivirus i firewalls, també tots els programes que siguin utilitzats a la xarxa, navegadors, plugins (java), etc. 

  • No només hem de protegir els nostres equips, també hem de protegir la nostra xarxa WiFi per evitar accessos no consentits a la mateixa i així evitar possibles activitats delictives des de la nostra connexió. 

  • Hem de protegir la nostra privadesa a la xarxa, evitant fer públiques dades innecessàries, que puguin perjudicar-nos ara o en un futur. 

  • Fomentarem les bones pràctiques a la xarxa cap als menors, educant-los i informant-los dels perills que es poden trobar a la xarxa, instant-los al fet que poden comptar amb la seva família en cas del més mínim problema. 

  • Et recomanem posar en el teu perfil una imatge que no t'identifiqui directament: un avatar o alguna cosa que t'agradi. -El teu perfil com a menor d'edat ha de ser sempre privat. És molt important.

  • No agreguis a persones que no coneguis físicament, i amb les quals mantinguis contacte regular. 

  • No incloguis informació personal rellevant en el teu perfil, que permeti la teva localització o clara identificació. No indiquis en quin centre escolar estudies, ni quins dies et vas de vacances fora de la teva casa, ni informació personal sobre la situació de la teva família.

  • Recorda que també has de cuidar la privadesa dels teus familiars i amics, per la qual cosa no has d'incloure informació personal sobre ells sense el seu coneixement i consentiment.

  • Cura amb les fotografies que puges. Encara que creguis que només les van a veure els teus amics, pensa que qualsevol d'ells podria arribar a copiar-les i penjar alguna en un altre lloc. Si penges una fotografia has de pensar que pot arribar a veure-la qualsevol persona: pares, companys, etc.. i que pot estar circulant durant anys per la xarxa.

  • Recordar que internet no és només el PC, hem de prendre les mateixes precaucions des de tablets i smartphones.

Si navega habitualment des del seu mòbil el Grup de Delictes Telemàtics de la Guàrdia Civil posa a la seva disposició aplicacions que permetran a l'usuari, entre altres serveis, rebre consells i alertes tecnològiques per detectar els fraus i enganys a la Xarxa. L'APP es diu GDT. La seva instal·lació es realitza des dels diferents "STORES" o "MARKETS" de cadascuna de les plataformes mòbils (Android Market, App Store, Marketplace).