La Guàrdia Civil i Duanes es confisquen de 86.000 articles falsificats per valor de 10.500.000 €, 5 kg de cocaïna i 1 tona d'aliments en mal estat

Imatge de l'operació duta a terme

28/08/2014

En el marc de la 'Operación Muralla', que es va iniciar a l'inici de l'any, han estat detingudes o imputades 11 persones per diferents delictes / En l'operació han contribuït, igualment, altres organismes estatals com la Inspecció de Treball i Seguretat Social, el Govern balear i la Policia Local de Calvià


La Guàrdia Civil i la Dependència Regional de Duanes i Impostos Especials de Illes Balears donaven inici a principis del present any a la qual ha vingut a denominar-se 'Operació Muralla'.

El desenvolupament d'aquesta operació ha estat duta a terme per la Unitat d'Anàlisi de Riscos, unitat conjunta composta per integrants de l'Institut Armat – Resguard Fiscal de l'Estat - i de la Dependència Regional de Duanes, que han treballat en el desenvolupament d'un Pla d'Actuació orientat a la repressió dels tràfics il·lícits amb destinació a l'Arxipèlag balear, així com en la detecció i repressió de possibles conductes fraudulentes que poguessin tenir lloc al moment de l'accés al territori assenyalat.

En el procés de la 'Operació Muralla' han contribuït, igualment, altres organismes de l'Administració General de l'Estat com la Inspecció de Treball i Seguretat Social, de l'Administració autonòmica com la Direcció general de Transports de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, l'Institut de Sanitat Agroalimentària, així com La Policia Local de Calvià.

La 'Operació Muralla' ha basat la seva eficàcia en l'establiment d'un sistema de fiscalització de l'accés a l'interior del territori balear de mercaderies i passatge arribats, fonamentalment, a través del Port de Palma de Mallorca i la fase del qual d'activitat s'ha desenvolupat en període anterior i de forma solapada amb l'inici de l'època estival, això amb la pretensió de constituir un dispositiu d'anticipació en l'actuació enfront de l'arribada de gèneres il·lícits que poguessin ser objecte de distribució en l'època assenyalada, coincident amb l'arribada d'un important nombre de turistes a les illes.
 

Gènere intervingut

En total han estat intervinguts 6 contenidors que transportaven articles falsificats, a això unit la intercepció de 3 enviaments fraudulents de tals articles, l'últim d'ells practicat el 22 de juliol passat. Han estat 4 els magatzems de distribució registrats tot la qual cosa ha permès la confiscació de més de 86.000 articles falsificats el valor taxat dels quals ha aconseguit la xifra de 10.503.860 €.

L'origen del gènere intervingut se situa en empreses domiciliades a Xina, Grècia i Indonèsia i els seus destinataris eren ciutadans espanyols i estrangers residents en diferents punts de la illa de Mallorca, encarregats de la seva distribució. El gènere falsificat intervingut ha estat variat: peces i objectes esportius, aparells electrònics, articles de marca, tals com a bosses i rellotges d'alta gamma.

La via prevista de posada al mercat dels productes falsificats es conformava des de la seva entrada a la illa de Mallorca, amb l'arribada als magatzems de dipòsit des d'on estaria prevista la seva distribució i posada al mercat, fonamentalment, a través de punts de venda ambulant.

Una part important del gènere intervingut correspon amb articles de venda en època estival, tals com 5.437 tovalloles, 46.822 gorres i 6.368 chanclas. Han estat 9 les persones detingudes o imputades per aquests fets.

Les labors fiscalització derivades del desenvolupament de la 'Operació Muralla' van permetre la confiscació en el mes de maig passat de 5 kg de cocaïna quan pretenien ser introduïts a la illa de Mallorca per 2 persones que van ser detingudes.

Anteriorment, en el mes de març, es procedia a la confiscació d'1 tona d'aliments en mal estat transportats des de Barcelona a l'interior d'un vehicle furgoneta no refrigerat que era precintat i destruïts els productes peribles que conformaven la càrrega assenyalada. Actuació conjunta duta a terme amb l'Institut de Sanitat Alimentària. Citats aliments eren destinats a la seva venda al públic.

En l'escenari assenyalat han estat realitzades 36 actuacions conjuntes amb la Direcció general de Transports del Govern balear, consistents en verificacions de mercaderia en destinació i de conformitat amb les previsions del Conveni de Col·laboració entre el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en matèria de lluita contra l'ocupació irregular i el frau a la Seguretat Social s'han practicat diferents inspeccions en l'àmbit laboral.

36 persones han estat denunciades per la tinença de droga per al seu consum: marihuana, hachis i cocaïna.
 

Protecció del consumidor, el turisme i l'economia Balear

El desenvolupament de la 'Operació Muralla' ha incidit de manera directa en la prevenció i repressió de la posada al mercat d'articles falsificats, fonamentalment a través de la venda ambulant. Les activitats objecto de prevenció i repressió actuen en detriment de l'economia regular i del sector del comerç.

Entre els objectius de la 'Operació Muralla' figura la protecció del sector del comerç, així com del consumidor, una part important d'aquests, turistes nacionals i estrangers, això en la prevenció que l'oferta de productes per a la seva adquisició siguin de qualitat, circumstància contraposada amb la naturalesa dels articles falsificats que presenten una pèrdua de funcionalitat en molt breu termini.

Duanes i Guàrdia Civil són conscients i sensibles de l'important paper que els sectors del comerç i del turisme juguen en el desenvolupament de l'economia balear.