Palmer: “Eivissa tanca un estiu molt satisfactori en matèria de seguretat amb descensos en els índexs de delinqüència”

Palmer, al costat dels comandaments policials i representants municipals

26/09/2014

La delegada del Govern s'ha reunit aquest matí en la Direcció Insular de l'Estat a Eivissa amb representants municipals amb els quals ha compartit les dades de l'última temporada i els problemes que pateix la Pitiusa major


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer Tous, s'ha reunit aquest matí a la seu de la Direcció Insular de l'Administració General de l'Estat a Eivissa amb batles i regidors de seguretat dels cinc ajuntaments eivissencs amb l'objectiu de donar-los a conèixer els resultats més importants obtinguts després de l'Operació Estiu i, al mateix temps, compartir amb ells els problemes o situacions que més els preocupen. A la trobada han assistit els comandaments de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat encapçalats pels seus responsables en Illes Balears, el cap superior de la Policia Nacional, Antonio Jarabo, i el coronel cap de la Guàrdia Civil, Jaume Barceló.

En la reunió s'ha exposat l'evolució de la criminalitat a la Illa, així com les principals operacions desenvolupades durant aquests tres mesos d'estiu. Encara que en unes setmanes el Ministeri de l'Interior farà públic el tercer Balanç de Criminalitat que oferirà una visió global de com evoluciona la criminalitat en aquests primers nou mesos de 2014, la delegada del Govern ha considerat “important avaluar únicament els mesos d'estiu de lbiza donada la rellevància que té en el conjunt de la Comunitat Autònoma balear i, fins i tot, a nivell nacional i internacional”.

Palmer ha destacat, en primer lloc, que els mesos estivals “poden considerar-se molt satisfactoris” lloc que segueixen la tendència dels últims trimestres, on els índexs es mostren a la baixa.

Respecte a l'àrea que correspon a la Policia Nacional, concretament al municipi d'Eivissa, la temporada d'estiu 2014 es pot considerar com a satisfactòria, en comparació de l'anterior, sobre la base de la reducció de gairebé tots els índexs de delinqüència. Així, han disminuït un -5% les infraccions penals i també han caigut un -35% els robatoris en habitatges i establiments (inclou habitacions d'hotel), un dels delictes que més preocupa a la ciutadania.

En zones de responsabilitat Guàrdia Civil, és a dir, la resta de la Illa, la tendència es manté a la baixa. En 3 dels 4 municipis ‘controlats’ per la Benemérita s'ha produït un descens de les infraccions penals:

  1. Sant Josep de sa Talaia: baixen infraccions penals un -29,06%
  2. Sant Antoni de Portmany: baixen un -42,13%
  3. Santa Eulària des Riu: baixen un -8,44%

 

Únicament el municipi de Sant Joan ha experimentat un increment de les infraccions penals en un 3,57%, si bé es tracta pocs delictes més en tractar-se d'una població d'escassa criminalitat, per la qual cosa objectivament no és una pujada rellevant.
 

Efectius policials

En relació als efectius desplegats per les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, la delegada del Govern ha recordat que encara que no es pot quantificar el nombre d'agents per raons de seguretat, si cal destacar que, per part de la Policia Nacional s'ha dut a terme una reestructuració de la plantilla que el seu objectiu ha estat augmentar la presència policial, tant en patrulles preventives, principalment uniformades, com a repressives, que solen anar de paisà.

L'objectiu és millorar la seguretat objectiva i la seguretat subjectiva en percebre la població més patrulles, més rapidesa en l'atenció i reacció i major eficàcia. Algunes de les iniciatives han estat, per exemple, el reforç en dies festius i franges horàries de major incidència d'infraccions.

Aquestes mesures internes, juntament amb l'arribada dels reforços propis de la temporada estival que envia la Secretaria d'Estat de Seguretat durant la denominada Operació Estiu, han contribuït a augmentar el nombre de patrulles i d'agents al carrer en tasques operatives, fet reconegut pels ciutadans, turistes, comerciants etc.

També cal afegir els reforços externs d'aquest estiu, on s'ha dut a terme una experiència molt positiva de col·laboració internacional en la qual també han participat agents de la UDYCO central amb la Polizía vaig donar Stato, cos policial italià, que ha aportat un contingent d'agents a Eivissa, i han col·laborat, entre altres coses, en la denominada operació ‘Banda del Rolex’, amb resultats molt satisfactoris.

La Guàrdia Civil ha incrementat la presència d'efectius amb un MIR del Grup de Reserva i Seguretat, l'establiment d'un destacament del Servei Marítim a fi de parar esment i donar cobertura de servei en les Pitiüses; equips territorials de Policia Judicial; efectius de l'Agrupació de Tràfic a Formentera; i un total de 10 especialistes en seguretat ciutadana i suport a les labors de protecció i gestió de l'activitat en ports i aeroports.


Operacions més destacades

La delegada del Govern ha recordat que la important labor de tots dos cossos s'ha vist reflectida en operacions tan destacades com la caiguda de la ‘Banda del Rolex’, el resultat del qual és la desarticulació per part de la Policia Nacional de cinc grups, dedicats al robatori amb violència de rellotges d'alta gamma, quatre italians i un d'imitadors algerians, i descobriment de pisos llogats a manera d'infraestructura per delinquir.

Quant al tràfic de drogues, cal destacar la gran quantitat de petites i mitges operacions de trafico de drogues desenvolupades per CNP a Eivissa vila per atacar la base del mercat il·lícit d'estupefaents, i també, la lluita contra el consum, amb 1.075 confiscacions per consum i tinença de drogues, des del plànol administratiu (sancions), augmentant la xifra gairebé un 30% respecte a l'any anterior.

Per part de la Guàrdia Civil, les actuacions més destacades són la recent temptativa frustrada de robatori amb força d'un furgó blindat en la travessia Formentera-Eivissa; la detenció al juliol de 7 ciutadans romanesos integrants d'un grup organitzat dedicat al robatori amb força en les coses en magatzems i habitatges aïllats; o la detenció a l'agost de dos ciutadans britànics i confiscació de 7.500 comprimits d'èxtasi, 435 grams de metanfetamina i 853 capsulas d'òxid nitrós.

Quant a la confiscació de drogues, Palmer ha ressaltat que en el que portem d'any s'han decomissat un total de 4.206 alijos de drogues a Eivissa, la qual cosa suposen un 33,53% del total d'Illes Balears. Més de la meitat d'aquests decomisos s'han produït per part del Lloc de la Guàrdia Civil de Sant Antoni de Portmany (53,9%), fins a un total de 2.251; mentre que des de la Comissaria central d'Eivissa s'han recuperat 1.508 (35,8%).


‘Party boats’

Finalment, Teresa Palmer ha posat l'accent en les actuacions contra les empreses turístiques que es dediquen a oferir oci marítim, conegudes com ‘party boats’, on la Guàrdia Civil en col·laboració amb altres administracions ha fiscalitzat durant aquest estiu 41 embarcacions, la qual cosa suposa el 100% de les quals estan registrades en la Direcció General de Ports i Aeroports de la Conselleria de Turisme i Esports. A més, s'han inspeccionat i s'ha adonat d'altres 2 embarcacions que no havien dut a terme la comunicació prèvia de l'activitat, per la qual cosa se'ls ha estès acta.

Les actuacions s'han dut a terme de manera conjunta amb Unitats de la Guàrdia Civil (Servei Marítim, Helicòpter i Policia Judicial) i Inspectors de Treball, juntament amb inspectors del Govern balear. En aquest àmbit la Guàrdia civil s'ocupa d'inspeccionar tot el referent a la documentació de l'embarcació i aspectes relatius a la seguretat de la mateixa. Arran de les inspeccions es conclou que totes les embarcacions inspeccionades complien amb la normativa vigent.

Finalment, després de les inspeccions, en l'àmbit administratiu de seguretat ciutadana, s'han denunciat, per tinença de substàncies estupefaents a 5 passatgers. En l'àmbit penal, s'ha detingut a un individu per tràfic de drogues, en estar subministrant substancies estupefaents als passatgers que procedien a embarcar en un dels denominats ‘party boats’.