Palmer: “En la Policia Nacional s'ajunten tots els valors que li fan ser volguda i admirada per la ciutadania: professionalitat, lliurament, eficàcia, humanitat…”

Palmer, amb Bauzá i Jarabo passant revista

02/10/2014

La delegada del Govern ha presidit avui en La Misericòrdia el Dia de la Policia 2014 al costat del president del Govern, José Ramón Bauzá, i el cap superior de la Policia a les Illes, Antonio Jarabo / Ha destacat que “la cooperació policial ha permès la desarticulació de bandes de narcotraficants, de xarxes d'explotació sexual o de grups organitzats dedicats als robatoris amb força o violència. Per tant, la cooperació ha estat, és i serà eficaç”


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, ha presidit aquesta tarda la celebració del Dia de la Policia 2014 juntament amb el president del Govern balear, José Ramón Bauzá, i el cap superior del Cos Nacional de Policia (CNP) a les Illes, Antonio Jarabo, un acte celebrat al pati de La Misericòrdia de Palma al que han acudit els comandaments dels diferents cossos, autoritats polítiques, militars i civils, i els familiars dels agents. Durant el mateix s'ha fet lliurament de les condecoracions a l'Ordre del Mèrit Policial.

Després de passar revista i lliurar les distincions amb Bauzá i Jarabo, Palmer ha tancat l'acte destacant en primer lloc que, “transcorreguts altres dotze mesos de treball diari amb els vostres comandaments policials, la meva alta percepció i estima sobre el CNP, pels funcionaris que ho formeu, no només no decau, sinó que, al contrari, creix amb cadascuna de les vostres actuacions, amb la vostra disponibilitat, professionalitat i valentia”.

En un dia tan assenyalat, la delegada del Govern ha tornat a “defensar, aquí o on sigui necessari, el nivell de seguretat del que gaudim en Illes Balears. Un nivell de seguretat de primer ordre, encara que els calgui no vulguin veure-ho, reconèixer-ho o, simplement, vulguin desprestigiar-ho.”

La màxima autoritat de l'Estat a les Illes ha insistit que el “binomi seguretat-turisme, que tant defensa el Ministeri de l'Interior, és una realitat en la nostra comunitat. El nostre valor afegit és la seguretat, com demostren els successius balanços de criminalitat que fem públics cada trimestre” i que assenyalen com, malgrat l'afluència massiva de visitants durant els mesos àlgids de la temporada, la criminalitat a les Illes es redueix”. Un fet que posa de manifest que “els gairebé 2.000 agents del CNP destinats en aquest Arxipèlag esteu complint amb la vostra encomiable labor. Protegir-nos”, ha enaltit Palmer.


Reforços interns i cooperació internacional

El Plan Turismo Seguro recentment finalitzat -en Illes Balears acaba el 30 de setembre, mentre en la resta d'Espanya el 31 d'agost-, “ha suposat per a les Illes un increment dels reforços policials d'un 70%”, la qual cosa constitueix “un clar reflex que som prioritaris per al Ministeri de l'Interior. Importem al Govern”, ha remarcat la delegada.

Palmer també ha destacat que dins de l'última Operació Estiu cal afegir els reforços “arribats d'altres països de la UE, sota el Tractat de Prüm de cooperació internacional. Policies italians per a Eivissa i alemanys per la Platja de Palma han tingut una gran acceptació ciutadana i han estat un encert policial, en haver ajudat a l'esclariment de casos tan importants com la caiguda de la ‘Banda del Rólex’ a Eivissa”.

Aquesta cooperació internacional també incideix a “potenciar el binomi seguretat-turisme perquè els nostres turistes se senten més segurs, més propers a la Policia”, veient “agents dels seus països patrullant en la seva destinació de vacances. Són convenis que tenim la intenció de repetir i augmentar en tant que sigui possible durant la propera temporada”, ha avançat Palmer.

D'altra banda, la delegada del Govern ha destacat així mateix els convenis SATE “signats amb els ajuntaments, que han tingut com a objectiu millorar l'assistència als turistes estrangers víctimes de delictes”.

Illes Balears explica ja amb 7 oficines SATE’s i és, al costat d'Andalusia, la Comunitat Autònoma que més té en tota Espanya, “una dada encara més revelador si tenim en compte la dimensió geogràfica andalusa en comparació de les nostres Illes”. D'aquests 7 SATE’s, 3 són competència de la Policia Nacional: el de Manacor, ja en funcionament des de l'estiu de 2013, “mentre que aquesta temporada hem aconseguit engegar el de la Platja de Palma i el del municipi d'Eivissa, dos enclavaments estratègics per al turisme balear”, ha assenyalat Palmer.

Per tot l'exposat, la delegada ha insistit que, durant els mesos d'estiu, a pesar que l'arribada de turistes fa que multipliquem el nombre d'habitants diaris a les Illes, “el nostre nivell de seguretat no es ressent, ni tampoc la seva qualitat”.

Palmer ha defensat amb especial èmfasi “un complement imprescindible i al que dedico tot el meu esforç: la col·laboració policial, tan necessària a l'estiu com la resta de l'any. Heu fet pinya, heu compartit protagonisme aportant la vostra experiència en les competències que teniu assignades, tant amb la Guàrdia Civil com amb les policies locals per atallar la delinqüència en zones tan complexes com Platja de Palma o Magaluf”.

Com a resultat d'aquesta cooperació “hem assistit a la desarticulació de bandes de narcotraficants, de xarxes d'explotació sexual o de grups organitzats dedicats als robatoris amb força o violència tant en domicilis com directament en les pròpies persones”. Per a la delegada “la cooperació ha estat, és i serà, eficaç”.

Tampoc ha volgut passar per alt un de les dades més significatives de l'activitat de la Policia Nacional en aquest 2014, com és el fet d'aconseguir “el 100% d'efectivitat en l'esclariment dels assassinats que us ha tocat investigar, com per exemple l'ocorregut en Porto Cristo el juny passat, amb una discreció i eficàcia digna de remarcar”.

En relació al treball de prevenció, Palmer ha posat en alça la participació de la Policia “en festes tan populars com les de Menorca, Ciutadella o Maó, on us heu desplaçat per garantir la seguretat i on us han intentant desprestigiar assenyalant-vos per accidents o situacions que gens tenen a veure amb la vostra comesa. Fins i tot heu estat víctimes d'agressions de grups d'exaltats, mitjançant provocació. I, no obstant això, heu tornat a complir amb el vostre treball sense rechistar”.


Gran treball contra pederastes

La delegada del Govern en Illes Balears ha volgut “reconèixer la gran recerca i treball policial que han realitzat els vostres companys a Madrid amb la detenció del presumpte pederasta de Ciudad Lineal”, una resolució per la qual “sento la mateixa sensació d'alleujament que proporcioneu a tots els espanyols amb actuacions d'aquesta envergadura.”

Palmer ha recordat que també aquí, a Manacor, al setembre la Policia va detenir “a un jove acusat d'un delicte de corrupció de menors contra uns nens de 14 i 12 anys, amb els quals contactava a través de les xarxes socials. Afortunadament en aquest cas no hem hagut de lamentar fets tan menyspreables com els quals han ocorregut a la capital d'Espanya perquè, per fortuna, us heu anticipat. Us reitero la meva enhorabona”.

Abans de finalitzar, Palmer ha afirmat que en el Cos Nacional de Policia s'ajunten tots els valors que us fan ser volguts i admirats per la ciutadania: professionalitat, lliurament, eficàcia, humanitat. Tots qualificatius que queden confirmats en la capacitat que esteu demostrant per reduir els índexs de delinqüència a les nostres Illes”.

La representant de l'Executiu central ha animat als agents a “mantenir aquest llistó d'exigència i, si podem, superar-ho. Sóc ben conscient que ho intenteu, dediqueu moltes hores i esforç no sempre plenament recolzat, però contáis amb l'agraïment de qui us parla en nom dels ciutadans d'aquestes Illes”. Un agraïment que un any més ha fet extensible “no només als quals esteu aquí, sinó també a tots la labor diària dels quals, més oculta i desconeguda, és tan important com la de la resta”.

En el seu comiat, Teresa Palmer ha felicitat a tots els components del Cos Nacional de Policia en el seu patró, donant l'enhorabona als condecorats i “de manera molt especial al cap superior de la Policia en Illes Balears, Antonio Jarabo de la Penya, per la distinció de l'ordre d'Isabel la Catòlica que acaba de rebre”.