Teresa Palmer: “No oblidem a tots els Diegos i Carlos que ens van deixar defensant al nostre país”

Palmer, al costat del coronel Barceló, a l'homenatge als caiguts

12/10/2014

La delegada del Govern ha presidit avui en Palmanova la Festivitat de la Verge del Pilar, al costat del coronel cap de la Guàrdia Civil en Illes Balears, Jaume Barceló / En la seva intervenció ha destacat el trasllat aquest any a “una localitat que recull una càrrega enormement emotiva per tots” en complir-se cinc anys de l'últim atemptat d'ETA


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, ha presidit aquest matí la celebració de la Festivitat de la Verge del Pilar, patrona de la Guàrdia Civil. juntament amb el coronel cap de la Benemérita a les Illes, Jaume Barceló, un acte celebrat aquest 2014 en Palmanova al que han acudit alts comandaments dels diferents cossos, autoritats polítiques, militars i civils, i familiars dels agents.

Després de la imposició de condecoracions i la intervenció del coronel cap, la delegada del Govern ha destacat a l'inici de la seva intervenció “el canvi d'escenari”, del Palau Real de l'Almudaina als carrers de Palmanova, “una localitat que recull una càrrega enormement emotiva per tots nosaltres” en complir-se cinc anys –el passat 30 de juliol- de l'últim atemptat de la banda terrorista ETA, que “que va segar les vides de Diego Salvà i de Carlos Sáenz de Tejada… Uns assassinats que, encara sent els últims de l'atroç i covard terrorisme que hem sofert a Espanya durant dècades, no oblidem. No oblidem a tots els Diegos i Carlos que ens van deixar defensant al nostre país”, ha manifestat Palmer.

Després de recordar la memòria de les víctimes de la banda terrorista ETA, la delegada ha volgut aprofitar la seva presència en el municipi de Calvià “per fer un especial esment al gran esforç que realitzen els vostres companys del Lloc de Palmanova, uns agents que aquest estiu han sofert especialment l'alarma creada en el nucli turístic de Magaluf, concretament en Punta Balena”.

Sobre aquest aspecte, Palmer ha recordat que “les activitats reprotxables que han omplert programes de televisió i pàgines de periòdics nacionals i internacionals són absolutament censurables, però no estan tipificades en el Codi Penal; per tant, no són delicte, i les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat no poden fer gens per eradicar-les”. No obstant això, “el fet de sofrir un problema d'incivisme que ve de molt lluny” no ha servit d'excusa perquè “tant Punta Balena com la resta de Calvià hagin estat un estiu més prioritaris en matèria de seguretat”.


Reforços i suports d'unitats externes

En concret, “aquest estiu hem comptat amb grans reforços i el suport d'unitats externes que han suposat un desplegament sense precedents a la zona, amb múltiples operatius que han donat els seus fruits com avalen les nombroses detencions de bandes organitzades dedicades al tràfic de drogues, màfies russes i grups especialitzats en els robatoris amb força i violència”, ha assenyalat la representant del Govern central a les Illes.

Tot això es veu reflectit en un continu descens de les infraccions penals, concretament del -12,15% entre juny i agost de 2014 a Calvià respecte al mateix període de l'any anterior. Igual que en Sant Antoni de Portmany, a Eivissa, “un altre dels punts turístics de màxima conflictivitat”, on els delictes i faltes comesos al juny, juliol i agost han descendit fins a un -42,13%.

Les dades en aquests dos enclavaments turístics, ha continuat Palmer, “són extrapolables a la resta de zones on teniu la missió de salvaguardar el nostre benestar i el de milions de turistes”. En el conjunt de municipis balears sota control de Guàrdia Civil, el descens de les infraccions penals entre juny i agost respecte a l'estiu de 2013 se situa en -21,50%.

Aquest estiu, en Illes Balears, a més del 70% de reforços propis enviats a través del Pla Turisme Segur que cada temporada realitza el Govern, la Guàrdia Civil ha disposat de patrulles conjuntes d'Atenció Ciutadana orientades al turista estranger, en les quals han pres parteix agents alemanys i francesos que han cobert nuclis turístics com Calvià, Alcúdia o Cala Rajada. La delegada ha destacat “uns reforços internacionals que, com ja vaig anunciar la setmana passada en el patró de la Policia Nacional, tenim la intenció de mantenir i fins i tot augmentar de cara a l'estiu que ve”.


Plus de proximitat al turista

Aquest plus de proximitat al turista també s'està oferint a través de la creació d'oficines de Servei d'Atenció al Turista Estranger (SATE), esteses en tot el territori nacional. En Illes Balears són ja 7 les que funcionen, 4 competència de la Guàrdia Civil: Santa Margalida i Muro, en funcionament des de l'estiu de 2013, “mentre que aquesta temporada hem aconseguit engegar dos fonamentals, les de Sant Antoni i Calvià”, afegeix Pamer. El de Calvià és l'únic SATE desdoblegat en comptar amb dos punts d'atenció al turista, un en Paguera i un altre en Magaluf.

La delegada del Govern ha recordat així mateix que “la col·laboració policial és imprescindible perquè el nostre nivell de seguretat de primer ordre no es ressenti durant els dotze mesos de l'any… La cooperació entre cossos policials resulta totalment eficaç”.

Com a exemple de “col·laboració màxima” també amb altres institucions ha estat el cas de les party boats, on unitats de la Benemérita han treball al costat dels “inspectors de Treball o tributaris de l'Estat així com amb inspectors de sanitat o de turisme del Govern balear”. Gràcies a aquesta col·laboració, aquest estiu “s'han fiscalitzat 41 embarcacions dedicades al transport de passatgers, el 100% de les quals estan registrades en la Conselleria de Turisme, abordant així un problema sense resoldre que cada estiu provoca queixes de veïns, empresaris i hotelers… amén de problemes de seguretat”.

Sobre les party boats Palmer ha expressat als agents que “de vegades la vostra efectivitat queda reflectida en les estadístiques, però en unes altres, per desgràcia, és el silenci mediàtic el que ens fa veure que heu tingut èxit”.

D'altra banda, la delegada del Govern ha enaltit la “labor humanitària” de la Guàrdia Civil, com va quedar palesa amb l'arribada d'una pastera el passat mes de juny a Cabrera. “La vostra primera preocupació va ser posar a resguard als joves que havien arribat a les Illes en condicions precàries, anteposant l'aspecte humà per davant de qualsevol un altre”.

Aquesta mateixa preocupació “l'esteu demostrant en el cas de la desaparició de Malén Ortiz, de la qual s'han complert 10 mesos en els quals sé que no heu deixat de dedicar tot l'esforç necessari per trobar-la, malgrat que estem davant un dels casos més complicats als quals us esteu enfrontant a Balears”. Sobre aquest tema, Palmer també ha assenyalat que “és una de les recerques a les quals més esforços i recursos està dedicant la Guàrdia Civil. La meva preocupació en aquest cas és la vostra preocupació i sé que, silenciosament, seguiu treballant per aconseguir el resultat que tots estem esperant”.


Implacable contra la corrupció

Finalment, la màxima representant del Govern central ha recordat als agents que han perdut la vida en actes de servei “com els morts l'agost passat en un complicat rescat aeri en León o l'agent de Tràfic que va perdre la vida en la recent Volta a Espanya”. També ha tingut un especial record per als guàrdies civils van sofrir un gravíssim accident en una embarcació en la Colònia de Sant Jordi aquest estiu i que “avui, afortunadament, esteu aquí amb nosaltres”.

Palmer ha destacat els valors de la Guàrdia Civil, “obstinació, constància, professionalitat, enteresa, lleialtat i fermesa infranquejables, pels quals l'Institut Armat és reconegut per la ciutadania i per homenatges com el rebut recentment per part del Consell de Mallorca, que li va atorgar la Medalla d'Honor i Gratitud de la Illa”. Aquesta confiança per part de la societat espanyola es demostra, ha afegit, “perquè, a més, sou durs i implacables contra tota classe de corrupció, fins i tot interna. I no us tremola la mà a actuar amb alguns companys que, aïllada i personalment, decideixen prendre el camí equivocat. Fermesa i tolerància zero contra la corrupció, com he pogut comprovar per part del coronel cap Barceló”.

Teresa Palmer s'ha acomiadat dels presents assenyalant que en desplaçar-se “a llocs com aquest, a peu de carrer, tractem d'apropar-nos una mica més a vosaltres, de sentir les vostres preocupacions i compartir les vostres inquietuds. Intento fer-vos arribar el meu respecte i admiració, que és el respecte i admiració de la societat espanyola en general i balear en particular”.

La delegada del Gobierno reparte los premios de la I ‘Cursa popular Guardia Civil Ciutat de Palma 2014’