El secretari d'Estat d'Hisenda assegura a Palma que “la reforma fiscal impulsarà el turisme i l'hostaleria balear”

Palmer, al costat de la presidenta de la CAEB i el secretari d'Estat d'Hisenda

20/10/2014

Miguel Ferre ha mantingut aquest matí un berenar informatiu amb empresaris hotelers de Mallorca al que ha assistit la delegada del Govern Teresa Palmer / El secretari d'Estat recalca que les rebaixes tributàries a partir de gener potenciaran el consum i la demanda interna, gràcies als 9.000 milions d'euros que es posaran en mans dels contribuents


El secretari d'Estat d'Hisenda, Miguel Ferre, ha ressaltat avui a Palma de Mallorca la contribució que tindrà la reforma fiscal al creixement de l'economia i la sortida de la crisi, tant per al conjunt del país com per a l'economia la balear.

En un berenar de treball organitzat per la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) al que ha assistit la delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, a més de diversos consellers del Govern, Ferre va recalcar que la rebaixa d'impostos inclosa entre els canvis tributaris suposarà posar 9.000 milions d'euros en les butxaques dels contribuents, a partir del proper mes de gener. La rebaixa mitjana en l'IRPF serà del 12,5%. El 72% dels declarants, que compten amb rendes inferiors a 24.000 euros a l'any, disposaran d'una rebaixa mitjana del 23,5%. Això contribuirà a dinamitzar el consum intern, generant un creixement addicional del PIB de 0,55 punts.

Ferre va destacar “el motor de creixement per a Espanya que ha constituït tradicionalment l'economia balear”. Aquesta es beneficiarà especialment de la reforma tributària dissenyada pel Govern, gràcies, precisament al major nivell de renda disponible per als ciutadans, que impulsarà el consum i el turisme, clau per a l'economia de l'arxipèlag. De la mateixa manera, el secretari d'Estat d'Hisenda va ressaltar el compromís del Govern de no variar la tributació dels impostos lligats al consum, com se suggereix des d'àmbits comunitaris. D'aquesta forma, l'IVA lligat al turisme i l'hostaleria es mantindrà en els tipus de gravamen reduïts actuals. La reforma fiscal tampoc recull alteració dels impostos especials, que graven l'alcohol o els carburants.


Avantatges per a pimes

A més, el secretari d'Estat va recalcar que els canvis normatius operats, ara en tràmit parlamentari, serviran també per fomentar la capitalització de les empreses i millorar la seva competitivitat.

Amb la finalitat de consolidar l'aproximació de la fiscalitat de les empreses als països de l'entorn, el tipus de gravamen general es reduirà des del 30% al 28%, en 2015, i al 25%, en 2016.se crea una reserva de capitalització (minoració del 10% de la base imposable per increment de fons propis) que substitueix a l'actual deducció per reinversió de beneficis.

Les pimes, a més, tindran accés a una nova reserva d'anivellació. Es tracta d'una minoració del 10% de la base imposable amb un límit d'un milió d'euros. La quantitat es compensarà amb bases imposables negatives en un termini de 5 anys.A més, es manté el règim especial d'entitats de reduïda dimensió que ofereix altres beneficis a les pimes com la llibertat d'amortització.


Reordenació de deduccions i millora d'incentius

El nou Impost de societats ofereix una reordenació de deduccions, mantenint les de per creació d'empleoy potenciant la de R+D+i. Aquelles empreses que destinin quanties superiors al 10% de la seva xifra de negoci a R+D podran elevar de 3 a 5 milions d'euros anuals l'import monetizable de la deducció per R+D.


Autònoms balears

El secretari d'Estat va recalcar també les millores incloses en la reforma fiscal per als autònoms, entre elles la reducció de les retencions. Els que compten amb ingressos inferiors a 15.000 euros es beneficien ja d'una reducció del tipus de retenció, del 21% al 15%, gràcies a l'avançament de la mesura, operativa des de juliol. La resta del col·lectiu disposarà també d'una rebaixa, del 21% al 20%, en 2015, i al 19%, en 2016.


Nou marc fiscal per a les SOCIMI

Ferre va recalcar altres mesures recentment aprovades, interessants per a l'inversor estranger. Entre elles, un nou règim fiscal per a les SOCIMI (Societats Anònimes d'Inversió al Mercat Immobiliari), similars als REIT anglosaxons.

Les SOCIMI ofereixen un marc jurídic-fiscal molt atractiu. Estan exemptes de tributació i poden cotitzar al mercat alternatiu borsari (MAB).