La Direcció General del Cadastre del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques signa un conveni en matèria de gestió cadastral amb l'Ajuntament de Palma de Mallorca

Palmer, al costat de Navarro, Bachiller, Alonso i D'Aragón (de dcha a izda)

29/10/2014

La delegada del Govern, Teresa Palmer, ha rebut després de la signatura a la directora general del Cadastre, Belén Navarro, acompanyada del gerent regional del Cadastre en Illes *Balears, Luis Bachiller


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer Tous, ha rebut aquest migdia en audiència a la directora general del Cadastre del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, Belén Navarro, en una visita de cortesia a la qual també han acudit la sotsdirectora general de Procediments i Atenció al Ciutadà, Esther Alonso, el sotsdirector general de Valoració i Inspecció, Fernando d'Aragón, i el gerent regional del Cadastre en Illes Balears, Luis Bachiller.

La representació del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques s'ha desplaçat avui a Palma per signar un Conveni de Col·laboració en matèria de gestió cadastral, subscrit entre la directora general del Cadastre, Belén Navarro, i el alcalde de Palma, Mateo Isern.

El contingut d'aquest conveni s'emmarca en la línia de col·laboració interadministrativa que ve duent a terme aquesta Direcció General amb diverses administracions i, especialment, amb les entitats locals.

En concret, respecte a l'Ajuntament de Palma de Mallorca, suposa un pas més en l'estreta col·laboració que aquest ve prestant habitualment i que es va materialitzar en 1994, quan es va subscriure l'anterior conveni en matèria de gestió cadastral i en 1995 amb el conveni de col·laboració en matèria cartogràfica, així com en els diferents treballs duts a terme amb motiu del procediment de valoració cadastral realitzat en 2013.

Les funcions que va a assumir l'Ajuntament per mitjà del Conveni es refereixen a la tramitació, en règim d'encomana de gestió, dels expedients d'alteracions jurídiques –transmissions de domini- de béns immobles urbans i rústics, així com dels expedients relatius a les declaracions cadastrals presentades com a conseqüència d'alteracions físiques i econòmiques relatives a aquests béns immobles. A més, l'Ajuntament de Palma de Mallorca es compromet a col·laborar en la tramitació, en règim d'encomana de gestió, dels expedients d'esmena de discrepàncies i en les tasques de notificació i atenció al públic derivades dels procediments de valoració col·lectiva.


Accés als últims avanços tecnològics

Per a la incorporació al Cadastre Immobiliari de les actuacions de gestió cadastral que realitzi l'Ajuntament de Palma de Mallorca, es van a utilitzar els últims avanços tecnològics, que permetran que aquest tingui accés telemàtic als sistemes informàtics de la Direcció general del Cadastre, amb els avantatges que això suposa de cara a la immediata tramitació dels expedients.

Amb aquestes actuacions, a les capacitats de gestió de la Gerència Regional del Cadastre d'Illes Balears se sumeixi l'aportació de l'Ajuntament de Palma de Mallorca, aconseguint-se així una correcta actualització de la base de dades cadastral, la qual cosa repercuteix de manera directa en la gestió tributària municipal. Ha de tenir-se en compte que la informació relativa als immobles inclosos en la base de dades cadastral és un element fonamental per a la gestió de dues importants figures de la tributació municipal: l'Impost sobre Béns Immobles i l'Impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys de naturalesa urbana.

El Conveni que avui se signa amb l'Ajuntament de Palma de Mallorca afecta a 309.779 immobles urbans i 5.507 parcel·les rústiques.


27 convenis subscrits amb la CAIB

Pel que fa a la Comunitat Autònoma d'Illes Balears, la xifra total d'immobles urbans afectats pels 27 convenis de col·laboració subscrits ascendirà en el dia d'avui a 907.746, la qual cosa representarà el 98,69% del total d'immobles urbans de la Comunitat.

A nivell nacional, els 851 convenis de col·laboració en matèria de gestió cadastral per a immobles urbans subscrits fins al dia d'avui inclouen 4.945 municipis, els quals abastaran un total de 31.517.028 immobles. Això representarà el 82,69 % del total d'immobles urbans existents en l'àmbit competencial de la Direcció general del Cadastre.

En relació amb l'atenció al ciutadà, la Direcció general del Cadastre inclou en la seva Carta de Serveis la utilització de la Línia Directa del Cadastre per a l'atenció al ciutadà en el telèfon 902 37 36 35, que facilita informació general, orientació sobre presentació de documents, concertació de cita prèvia, així com informació en relació amb els procediments de valoració col·lectiva que s'estan duent a terme. Així mateix, la Línia Directa del Cadastre informarà sobre el conveni subscrit amb l'Ajuntament de Palma de Mallorca i dels tràmits que han de realitzar els ciutadans per donar d'alta les seves propietats en els municipis inclosos en l'àmbit del Conveni.

La Carta de Serveis del Cadastre ofereix també la possibilitat de l'accés telemàtic a través de la Seu Electrònica del Cadastre (www.sedecatastro.gob.es), en la qual es poden fer molts dels tràmits que fins ara requerien la compareixença personal en la Gerència del Cadastre. A més, la seu permet també articular les relacions de col·laboració entre el Cadastre i les entitats locals, així com amb notaris i registradors de la propietat.

A través d'internet, es pot obtenir informació relativa al Cadastre visitant la pàgina: www.catastro.minhap.es.