Palmer: “Hem de canviar el xip, assumir que hem comès errors i que som capaços de conjuminar forces per regenerar el nostre sistema democràtic”

Palmer,*Bauzá i Salom amb els lectors de la Constitució

06/12/2014

La delegada del Govern ha presidit avui el 36ª aniversari de la Constitució Espanyola, al costat del president del Govern, José Ramón Bauzá / Palmer ha enaltit el paper de dues figures clau de la Transició com Adolfo Suárez i el Rei Juan Carlos i ha apel·lat a la unitat d'Espanya / Sobre la corrupció ha afirmat sentir “repulsa, cansament, irritació i un profund neguit davant tots aquests comportaments irresponsables i perjudicials per a la nostra democràcia”


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, ha presidit avui a Palma el 36º aniversari de la Constitució al costat del president del Govern balear, José Ramón Bauzá, i la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, un acte celebrat en el Palau de l'Almudaina al que han assistit les principals autoritats polítiques, militars i civils de les Illes.

Després de la tradicional lectura de diversos articles de la Carta Magna per part de set representants de la societat balear, la delegada del Govern ha pres la paraula per agrair, en primer lloc, la presència dels assistents, els lectors i la col·laboració de tots els que han participat en l'organització d'aquest tradicional acte.

Teresa Palmer ha iniciat el seu discurs recordant que aquest 6 de desembre de 2014 “és un dia, si cap, més especial que uns altres després del pas d'un any que on ens ha deixat un dels pares de la Constitució, Adolfo Suárez; en el qual hem assistit a l'impecable i històric relleu del nostre cap d'Estat i on la unitat de tot el territori nacional s'ha posat en dubte pel capritx i la deriva d'una part de la classe política catalana que s'autoerige en la veu de tot el poble català i espanyol”.

Palmer s'ha detingut en primer lloc en aquest últim aspecte, recordant que la Constitució de 1978 és la que “ens ha portat a gaudir de la millor i més brillant etapa d'Espanya i que és el pilar en el qual se sustenta la nostra democràcia”. “Convé dir-ho quantes vegades sigui necessari”, ha remarcat.

En aquest sentit ha afegit la Unió Europea “advoca per una única veu, fort, sense fronteres, on les aventures solitàries no tenen cabuda”. La unitat d'Espanya “s'està intentant deslegitimar amb accions partidistes, populistes, fora de qualsevol garantia o empara legal, que l'única cosa que estan aconseguint és dividir fictíciament a la societat”, ha continuat. “La sobirania “de tots els espanyols no es negocia, com van deixar ben clar els pares constituents, inclosos els referents catalans de la Carta Magna”.


Governar per a tots, dins de la llei

Teresa Palmer creu que “els que demanen diàleg s'obliden que no es pot establir cap canal que parteixi d'una premissa rupturista de l'Estat. El dret d'autodeterminació no es contempla ni en la nostra Constitució ni en les dels països del nostre entorn. Alguns no volen entendre que la política amb majúscules és governar per a tots, treballar dins de la llei i amb lleialtat, pensant en tots i cadascun dels ciutadans que representes”.

La representant del Govern en Illes Balears ha enaltit dues figures clau de la Constitució de 1978: Adolfo Suárez i la Corona espanyola, protagonistes d'aquest 2014 per motius ben diferents.

De Suárez ha recordat que va ser “l'encarregat de pilotar amb enorme mà esquerra i exquisida visió de futur a un grup de polítics que provenien d'una situació molt extrema, distanciada i radical, però que va saber buscar i trobar en ells els ponts que ens han conduït fins avui”. Mort el març passat, “la immensa majoria de la societat espanyola va reconèixer, també després de la seva defunció, la labor d'un personatge clau en la nostra història moderna, amb un especial sentit d'Estat”.

En relació a la Corona, ha recordat que el juny passat “va viure un punt d'inflexió històric com va ser el seu primer relleu durant la present etapa constitucional”, l'abdicació del Rei Don Joan Carlos en la figura del fins llavors Príncep d'Astúries. “Crec que és de rebut, de justícia social i de memòria històrica reconèixer la labor desenvolupada per Don Joan Carlos durant aquests 40 anys”. Del seu successor, Don Felipe VI, Palmer ha manifestat que és “un Monarca qualificat, modern, disposat a seguir el camí marcat per Don Joan Carlos, com ja ho ha vingut desenvolupant en els últims anys”.

A continuació, Palmer s'ha referit a la situació econòmica que travessa el país, assegurant que “Espanya afronta en 2015 un any fonamental en aquesta recuperació ja iniciada i que, sens dubte, ens permet ser més optimistes. Hem passat una dura travessia, que encara ens deixa situacions dramàtiques per resoldre. La lluita contra l'atur en aquest país ha de ser el principal objectiu que ens ha d'unir darrere del ben comú. Mentre tinguem aquest enorme pes que afecta encara a tantes famílies, no podem sentir-nos satisfets… I no ho estem”.
 

Confiança de la ciutadania

Per aconseguir aquest objectiu, la delegada és conscient que “hem de comptar amb la confiança de la gent, una confiança molt delmada en els últims temps per nombrosos casos de comportaments foscos, reprotxables, detestables per tot ciutadà de bé i que són necessaris bandejar. La majoria dels quals ocupem càrrecs polítics compartim aquest fastig de la societat per la corrupció, una xacra que afecta directament a l'estabilitat de la democràcia i que no ha de quedar impune”.

En la seva opinió, “com a delegada del Govern primer, però sobretot com a persona i ciutadana del carrer, sento repulsa, cansament, irritació i un profund neguit davant tots aquests comportaments irresponsables, nocius i profundament perjudicials per a la nostra democràcia. Entre tots hem de bandejar-los, aïllar-los i deixar clar que no ens representen. Dic ‘prou’ de delinqüents refinats, dic ‘no’ als corruptes”.

Teresa Palmer ha deixat clar que “la majoria dels quals ocupem càrrecs polítics ens enorgullim que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, jutges i fiscals segueixin treballant per desemmascarar al més aviat possible les conductes desviades, les actuacions fora de la llei, aquells comportaments que ens estan fent tant dany a tots”.

Sobre aquest tema ha afegit que “també crec que és injust generalitzar, donar a entendre que el sistema està podrido… Hi ha pomes podridas, sí, com en tot sistema i en la majoria dels països democràtics i, desgraciadament, cal reconèixer-ho, com ha ocorregut al llarg de la Història de la Humanitat. Però aquestes pomes estan sent tretes de la cistella, apartades i, encara que sigui més tard que d'hora, sent sotmeses a les lleis, a la Justícia… Una Justícia que s'està mostrant imparcial, contundent i actuant davant qualsevol, com a marca la Constitució.


Mesures contra la corrupció

Quant a la corrupció, “aquest Govern no ha estat una excepció”, ha afirmat Palmer. “Igual que els anteriors, ha vist com li esquitxaven casos en les seves files, hem entonat el ‘mea culpa’ i demanat perdó. I ho farem les vegades que sigui necessari. Ara bé, aquest Govern també ha estat el més ambiciós a l'hora d'aplicar mesures per atallar aquestes males conductes”.

Les lleis introduïdes des de principi de legislatura a nivell nacional “estan permetent que es descobreixin molts dels comportaments que avui ens alarmen i que la gent honrada, inclosa la majoria de la classe política, rebutja com el qual més”. Mesures que a Balears “van ser pioneres en impedir, per exemple, la inclusió d'imputats en llistes electorals. Mesures molt contestades al seu moment des de diversos fronts, però que es van mostrar contundents i són les que la ciutadania ens està exigint”.

“El Govern de la Nació acaba de presentar tota una bateria de propostes i iniciatives regeneradores, de transparència, encarregades d'evitar o deixar fora a totes aquelles o futures pomes podridas. Propostes a nivell nacional però també autonòmic, com la reducció de diputats de les pròpies càmeres regionals, que haurien de ser aprovades amb el màxim consens possible i quedar al marge de disputes partidistes”.

Teresa Palmer té clar que “hem de canviar el xip, assumir que hem comès errors i que som capaços de conjuminar forces per regenerar el nostre sistema democràtic. No hi ha un altre camí, no hi ha miracles ni ‘brindis al sol’ oportunistes que valguin. Hem de ‘humanitzar’ la política, tornar-nos mortals com la resta de la ciutadania. I això requereix d'altura de mires, modèstia i grans dosi extra de transparència. Prenguem l'exemple dels nostres polítics de la Transició”.

En l'última part de la seva intervenció -dirigint-se en mallorquí als presents-, Palmer ha afirmat que “amb el consens, amb sentit d'Estat… en definitiva, amb l'esperit de la Transició estic convençuda que el nostre país sortirà reforçat d'aquesta dura etapa econòmica”. En aquest sentit, “afrontem el 2015 com un any clau, on Espanya ha de tornar allí on es mereix, i sóc plenament conscient que, per aconseguir-ho, hem de seguir sota el paraigua de la nostra Constitució, el nostre marc de convivència amb el qual hem avançat tant en aquests 36 anys”.

La delegada del Govern s'ha acomiadat desitjant que la “confiança en les nostres institucions, en la nostra societat, en la nostra Carta Magna es mantingui ferma”, oblidant “els partidismes, les eleccions o les lluites internes” per “unir les nostres forces i deixar enrere una crisi històrica. Només des de la confiança, l'optimisme i el compromís pel benefici comú recuperarem part del que hem perdut en aquests duros i llargs anys”.

Tot seguit ha clausurat l'acte institucional el president del Govern balear, José Ramón Bauzá.