Govern, Delegació de Govern, Ajuntament de Calvià i empresaris hotelers acorden mesures contra les conductes incíviques a la zona de Magaluf

Palmer, Martínez, Frau, Darder i les vicecónsules

17/12/2014

L'aprovació d'una ordenança cívica, l'engegada de patrulles mixtes internacionals amb agents de policia britànics i la declaració de Magaluf com a zona turística madura, entre les mesures que s'adoptaran


Els fets esdevinguts aquest estiu en la calli Punta Balena de Magaluf van posar de manifesto, una vegada més, la problemàtica d'una zona molt concreta del municipi de Calvià, que, any rere any, genera problemes d'ordre públic i de convivència, amb una repercussió negativa en la imatge concreta de Magaluf però que, per extensió, afecta a la reputació de Mallorca i d'Illes Balears com a destinació turística.

Des del primer moment, tant el Govern de les Illes Balears com la resta d'administracions, Delegació de Govern, consells insulars, ajuntaments de Calvià, Palma, Sant Antoni de Portmany; de les patronals, CAEB, FEHM, AVIBA, PIMEB, PIMEM, AFEDECO, ACOTUR, Associació de Sales de Festes, Confederació d'empreses Turístiques, així com representants dels foments de turisme de Mallorca i d'Eivissa i dels sindicats CCOO i UGT, reunits en el Consell Assessor de Turisme celebrat el 10 de juliol, van coincidir de manera unànime en què ni les pràctiques dutes a terme per determinats empresaris ni els comportaments incívicos d'alguns turistes eren tolerables.

Arran de la celebració del citat Consell Assessor de Turisme es van adoptar una sèrie de mesures encaminades a eradicar els comportaments incívicos en Punta Balena i centrades a intensificar les campanyes d'inspecció i control en l'àmbit de les competències de cada administració, definir un codi de bones pràctiques per a empreses a les zones turístiques, establir un protocol d'actuació per a cadascuna de les administracions en els seus àmbits competencials, crear eines legals per sancionar determinats fets i agilitar la declaració de zones turístiques madures, entre unes altres.

Com a continuació de les mesures adoptades el passat estiu i en previsió que fets com els esdevinguts a Calvià no tornin a repetir-se, la Delegació de Govern, el Govern de les Illes Balears, l'Ajuntament de Calvià i l'Associació hotelera de Palmanova-Magaluf continuen treballant per aconseguir una oferta d'oci nocturn de qualitat, compatible i respectuosa amb l'entorn, els residents i amb altres modalitats turístiques i han presentat aquest matí una bateria de mesures emmarcades en l'àmbit competencial de cada administració, alhora que han anunciat “tolerància zero” amb aquest tipus de comportaments. A la roda de premsa també han assistit la vicecónsul britànica en les Illes Balears, Gillian Brion i la vicecónsul britànica a Palma de Mallorca, Elaine Brannan.

El conseller de Turisme i Esports, Jaime Martínez, ha destacat que la “obligació del Govern és impedir que aquestes situacions afectin a la imatge de les nostres illes” i per aquest motiu “serem contundents i inflexibles amb aquest tipus de comportaments”. En aquest sentit, ha afirmat que l'objectiu del Govern és continuar treballant per un canvi de model turístic, apostant per la qualitat i la renovació de les zones turístiques madures.


Nova zona turística madura

Martínez ha recordat que Magaluf ja ha iniciat un procés de canvi que a poc a poc està donant fruits. En aquesta legislatura s'han invertit en Magaluf més de 100 milions d'euros en la reforma d'establiments hotelers i 4 establiments han augmentat de categoria. A llarg termini la inversió privada prevista en Magaluf és de més de 200 milions d'euros.

En aquest sentit, el conseller ha anunciat que el Consell de Govern del proper divendres, 19 de desembre, aprovarà la declaració de Magaluf com a zona turística madura. La declaració de zona turística madura porta aparellada la redacció d'un Pla de Reforma Integral per part de l'Ajuntament i implica la consideració d'interès autonòmic de tots aquells plans, projectes o actuacions que tendeixin a la millora, requalificació, revaloració, rehabilitació o la reconversió del nucli de Palmanova-Magaluf.

Igualment, concedeix un termini de sis mesos a totes les empreses turístiques per presentar una proposta de pla de modernització i s'exigeix l'autoavaluació dels allotjaments hotelers i apartaments turístics, escurçant-se els terminis per adaptar-se a les exigències establertes en els paràmetres de classificació hotelera. Quant a l'oferta complementària, aquesta també tindrà l'obligació de superar uns plans de modernització i de qualitat.

D'altra banda, el conseller ha recordat que ja s'ha signat l'acta de replanteig de les obres de peatonalització del boulevard que uneix la primera i la segona línia de Magaluf, que s'iniciaran en breu i estaran finalitzades per a la propera temporada turística. Es tracta d'una obra que es realitza amb càrrec al Consorci de la Borsa de Places i un pressupost d'1.454.421,20, que finança en un 80% del cost de la mateixa, mentre que el consistori es fa càrrec del 20% restant.


GRS de la Guàrdia Civil i policies britànics

Per la seva banda, la delegada del Govern, Teresa Palmer, ha anunciat que per 2015 i amb la idea de seguir incidint en la millora de la seguretat ciutadana i en el canvi de model turístic en el municipi de Calvià, i més concretament en Magaluf-Punta Balena, va a sol·licitar el desplegament d'un GRS (grup especialitzat de la Guàrdia Civil) en el municipi de Calvià, enriquint els reforços ja previstos, contribuint així a incrementar els nivells de seguretat i tranquil·litat ciutadana.

En segon lloc, Palmer ha destacat que se seguirà potenciant els operatius especials establerts per combatre els delictes que més preocupen a la ciutadania, com el sovintejo de drogues.

En tercer lloc, la delegada ha anunciat que es van a potenciar les Patrulles Mixtes Internacionals “que tan bons resultats ens han proporcionat a Calvià (lloc de Palmanova), Cala Rajada, Platja de Palma o Eivissa”. En aquest sentit, Palmer ha assenyalat que ja s'havia comptat amb presència d'agents procedents d'Alemanya i França i ara s'està treballant perquè hi hagi presència d'agents de la policia britànica, sobre la base de la gran proporció de turistes britànics que visiten Magaluf.

Finalment, la delegada ha ressaltat la intenció de potenciar les capacitats de les oficines de Servei d'Atenció al Turista Estranger (SATE) de Calvià, una d'elles situada en Magaluf.


Ordenança cívica municipal

Per la seva banda, la tinent d'alcalde de Turisme de l'Ajuntament de Calvià, Eugenia Frau, ha anunciat la creació d'una ordenança cívica consensuada amb els sectors que han sol·licitat una regulació d'aquest tipus. Aquesta ordenança prohibirà el consum d'alcohol en la via pública i estarà aprovada abans de l'inici de la propera temporada turística.

Frau també ha manifestat les intenció del consistori de revisar i perfeccionar l'ordenança de publicitat dinàmica i quant a l'activitat de pubcrawling, ha assenyalat que en aquests moments s'està estudiant la possibilitat de prohibir aquesta activitat que “és incompatible amb el model turístic que volem”.
La responsable de Turisme de l'Ajuntament de Calvià ha destacat que “anem a ser inflexibles en el compliment de les ordenances municipals” i, per aquest motiu, s'augmentaran els efectius policials i es coordinaran campanyes d'inspecció conjuntes amb altres administracions.

Pel que fa referència als empresaris hotelers, Sebastià Darder, president de l'Associació Hotelera de Palmanova-Magaluf, ha reiterat el compromís del sector a continuar invertint a la zona, com es ve fent, per aconseguir un reposicionamiento de la destinació i igualment traslladar a les agències de viatges majoristes turístiques totes les mesures quue s'engeguen a la zona.

La vicecónsul britànica en Illes Balears, Gillian Brion, ha expressat el suport del consolat a totes les mesures presentades.