La Policia Nacional deté a Palma de Mallorca a un conegut empresari per diversos delictes contra els treballadors

03/03/2015

Inspecció de Treball i la Conselleria de Salut van detectar també nombroses infraccions administratives i contra la salut pública / La recerca es va originar gràcies a la col·laboració ciutadana després d'una altra operació de similars característiques


La Policia Nacional ha procedit a la detenció d'un conegut empresari de la restauració a la capital palmesana. Es tracta d'un ciutadà espanyol de 36 anys d'edat que posseeix diversos locals d'una coneguda cadena de restaurants de tapes, entre ells, un en Es Rafal, un altre al centre de Palma i un altre al centre comercial Ocimax. Un d'aquests establiments va ser immediatament clausurat per un inspector de la Conselleria de Salut, a causa de les mesures sanitàries deficients i la falta d'una llicència d'activitats.

Les indagacions es van iniciar en el mes d'octubre del passat any, arran de la 'Operació Locanda', en la qual es van investigar fets de caràcter similar i, després de la qual, gràcies a la col·laboració ciutadana en diversos fòrums i xarxes socials, es va determinar que la coneguda cadena de tapes podia estar restringint els drets laborals dels treballadors.

Per això els agents van centrar les seves recerques a l'entorn de l'empresari i dels seus treballadors, realitzant-se tres inspeccions laborals als diferents centres de treball, arribant a la conclusió que gairebé la totalitat de treballadors, -uns 122 en els dos anys que abasta la recerca-, havien estat víctimes, acceptant condicions de treball que en la pràctica els portaven a la semi esclavitud.

Els treballadors eren obligats a realitzar jornades laborals de 14 hores diàries durant sis o set dies a la setmana, quan els seus contractes de treball, en el cas de tenir-ho, indicaven que era entre 10 i 20 hores a la setmana. Els treballadors que queien malalts i no podien acudir al seu lloc de treball no percebien cap tipus de salari o compensació per baixa laboral, sota amenaces d'acomiadament. A més s'incomplien les vacances anuals sistemàticament, no gaudien del període vacacional establert per conveni ni la compensació corresponent per vacances no gaudides, sota l'amenaça de ser acomiadats. Els treballadors en finalitzar la seva relació laboral amb l'empresa no percebien cap tipus de quitança corresponent al temps treballat.


Falta d'higiene i infraccions sanitàries i administratives

Paral·lelament, la situació laboral influïa fins i tot en la higiene del servei ofert als clients. Segons declaracions de les víctimes, quan hi havia molt treball tenien instruccions de no rentar els plats i solament escórrer-los amb aigua, havien de reciclar aliments d'uns clients a uns altres i recollir aliments que havien estat prèviament dipositats en les escombraries.

Els aliments que es trobaven caducats eren aprofitats igualment i tampoc es respectava la cadena de fred en el descongelat d'aliments. En una de les inspeccions es van trobar productes cárnicos caducats en més d'un mes.

L'empresari, que compta amb nombrosos antecedents policials, incluído el tràfic d'estupefaents, realitzava un tracte despectiu i amenaçador cap als seus treballadors, cridant-los per malnoms i mofándose de la seva condició sexual, malalties, problemes familiars, etc. El local disposava d'un complex sistema de videoenregistrament, en totes les zones del mateix, fins i tot a la zona destinada a canviar-se el personal.

Les víctimes, pressionades per les seves diferents situacions econòmiques i personals (càrregues familiars, hipoteca, etc), i per por de perdre la seva única font d'ingressos, es veien obligats a acceptar les condicions laborals imposades per l'empresari.

Finalment la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres d'aquesta Prefectura de Policia, en col·laboració amb la Inspecció de Treball, ha donat per finalitzada aquesta recerca amb la detenció i posterior posada a disposició Judicial d'aquest subjecte per diversos delictes, entre ells: un delicte contra els drets dels treballadors, un altre contra la salut publica i contra la seguretat social i finalment un altre contra la integritat moral. A més es va tancar el primer dels seus restaurants per nombroses infraccions sanitàries i administratives.