Palmer: “Ens poden sorprendre els canvis climatològics inesperats, però no els esperats i anunciats”

Palmer i Guerrero, al costat dels col·laboradors distingits

23/03/2015

La delegada del Govern ha clausurat avui l'acte del Dia Meteorològic Mundial de l'AEMET 2015 / Insisteix en la precaució ciutadana i en el coneixement de la predicció “per adaptar el nostre comportament a les condicions meteorològiques, evitant riscos innecessaris”


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, ha clausurat avui a Palma l'acte organitzat per la Delegació Territorial de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) en Illes Balears amb motiu de la celebració del Dia Meteorològic Mundial 2015. Palmer ha destacat la importància de la predicció “per evitar desgràcies i accidents”, així com la necessitat de “tenir un paper actiu respecte a la meteorologia, actuar en conseqüència sabent que qualsevol persona o qualsevol acte que fem pot tenir influència en el nostre entorn”.

Després de la conferència del catedràtic de Meteorologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Sergio Alonso Oroza, i la intervenció de la delegada de l'AEMET en Illes Balears, María José Guerrero, Teresa Palmer ha recalcat la importància de conèixer la predicció meteorològica “no només per saber amb antelació si gaudirem de dies assolellats o de dies plujosos, sinó també per adaptar el nostre comportament a les condicions meteorològiques, evitant, així, riscos innecessaris: anar amb compte el camp, no fer focs en èpoques de risc, tenir a punt els aparells electrònics necessaris a l'hora de sortir al mar…”.

En aquest sentit, la delegada ha assenyalat que “són múltiples els exemples d'episodis en els quals el desconeixement o, la qual cosa és pitjor, el no respecte a les recomanacions dels experts que elaboren les prediccions han provocat desastres o accidents”. Palmer ha recordat “els últims rescats que des del GREIM de la Guàrdia Civil han hagut de realitzar aquest hivern per rescatar excursionistes atrapats en la Tramuntana… quan tots sabíem que s'aveïnava un gran temporal de fred i neu”.


No hi ha excusa

Palmer considera que “ja no hi ha excusa. En un temps on les noves tecnologies ens permeten estar al tant al minut de tot el que ens envolta, resulta poc raonable anar a la muntanya davant l'anunci d'una gran nevada o sortir a navegar si es pronostiquen ones de diversos metres d'altura. Ens poden sorprendre, sí, canvis climatològics inesperats, però no els esperats i anunciats”.

Finalment, la delegada ha reconegut el treball tant de l'Organització Meteorològica Mundial i de l'AEMET, i de la “labor dels quals us dediqueu a això de predir i donar a conèixer la importància del temps… A tots us animo a seguir treballant darrere de la nostra seguretat”. Palmer s'ha acomiadat insistint en un missatge a la ciutadania: “Precaució, precaució i més precaució… Cal fer cas a les prediccions que ens arriben a través dels experts. Pot anar-nos la vida en això”.

Durant l'acte celebrat a la seu de la Direcció Provincial de la Tresoreria General de la Seguretat Social a Palma, s'ha fet lliurament a més d'una sèrie de diplomes i plaques a les persones o institucions que durant 2014 van col·laborar amb l'AEMET.