744.880 ciutadans de les Illes Balears tenen dret a vot en les eleccions del 24 de maig

Palmer, entre Gómez i Oliver

19/05/2015

La delegada del Govern central y el vicepresident del Govern balear han presentat avui el desplegament de mitjans personals i materials per a la jornada electoral / Gómez i Palmer destaquen que l’objectiu principal del dispositiu "és que la jornada electoral transcorri amb normalitat"


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, i el vicepresident i conseller de Presidència, Antonio Gómez, han presentat aquest matí les dades relatives al desplegament de mitjans personals i materials que el Govern i la Delegació tenen prevists per al desenvolupament de la jornada electoral del proper 24 de maig. També hi ha estat present el batle de Marratxí, Tomeu Oliver.

Enguany, un total de 744.880 ciutadans de les Illes Balears estan cridats a les urnes segons el Cens d’Espanyols Residents (CER). A més, 21.443 balears residents absents que viuen a l'estranger poden votar al Parlament, però no als consells insulars ni a les municipals. I amb dret a vot només a les municipals poden votar els 22.199 estrangers residents a Espanya.

Durant la presentació, tant el vicepresident Antonio Gómez com la delegada del Govern central Teresa Palmer han coincidit a destacar que l’objectiu principal del dispositiu és que la jornada electoral transcorri amb normalitat.

“La Vicepresidència i Conselleria de Presidència té les competències per a l’elaboració i preparació del dispositiu necessari perquè aquestes eleccions es desenvolupin en la més absoluta normalitat. Aquest dispositiu inclou l’organització de la recollida de dades, el processament d’aquestes dades i la difusió de la informació”, ha explicat Antonio Gómez.

Per part seva, la delegada del Govern, Teresa Palmer, ha subratllat que el dispositiu de seguretat previst disposa de 552 efectius de la Policia Nacional, 770 efectius de la Guàrdia Civil i 548 policies locals de suport. “Aquestes dades són quasi idèntiques a les dades de desplegament policial que hi va haver en les eleccions de 2011. Les forces policials, cal recordar, són les responsables del manteniment de la seguretat i de garantir el lliure exercici del dret a votar”.

Sobre els recursos materials disposats hi haurà 3.513 urnes (3 per mesa a Mallorca, Menorca i Eivissa; 2 per mesa a Formentera) i 956 cabines electorals a disposició en tots els ajuntaments de les Illes Balears. L’Administració tindrà un total de 760 representants en les eleccions del 24 de maig en aquesta comunitat.


Tablets digitals i MAE

Com a novetats, per primera vegada en les eleccions autonòmiques i locals de les Illes Balears s’utilitzarà la transmissió electrònica de dades, amb un total de 420 tauletes digitals, que estaran repartides a totes les illes. A Mallorca hi haurà 331 tauletes digitals, a Menorca 41, a Eivissa 45 i a Formentera 3.

Així mateix, i per primer vegada, s’instal·laran a la comunitat autònoma de les Illes Balears les Meses Administrades Electrònicament (MAE), que permetran agilitar i simplificar el procés tant a electors, que podran votar fent ús del seu DNI electrònic, com als membres de la mesa, que tindran a la seva disposició un equip informàtic en la seva jornada electoral.

Sobre això, el batle de Marratxí ha fet incidència en el fet que el vot en les meses electròniques instal·lades en el municipi “es fa de manera tradicional, simplement consisteix en un sistema de tramitació administrativa posterior. Es tracta d’una millora per a tots els presidents i vocals de les meses, i confiam que aquesta gran prova serveixi de trampolí perquè les properes eleccions siguin totes digitalitzades”.

Pel que fa al procés electoral de 2015, cal destacar també la supressió del servei extern de suport i assessorament de què tradicionalment es disposava per a l’organització del procés electoral. Aquestes tasques han estat realitzades íntegrament pel personal propi de la Secretaria General de la Vicepresidència i Conselleria de Presidència.

Cal recordar que el Govern de les Illes Balears va posar en marxa el novembre de l’any passat la pàgina web de processos electorals (www.processoseletorals.caib.es) per posar a disposició dels ciutadans tota la informació relativa als processos electorals. Per primera vegada, aquest portal tindrà un caràcter permanent i romandrà actiu en tots els processos electorals que es desenvolupin a partir d’ara a la Comunitat Autònoma.