La ministra García Tejerina subratlla a Palma la col·laboració del Govern central, la Comunitat Autònoma d'Illes Balears i el sector per dur a terme una pesca sostenible i responsable

20/05/2015

La titular d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient afirma que el desenvolupament soci econòmic i la protecció del medi ambient són absolutament compatibles / Destaca que el treball conjunt del Govern d'Espanya amb el Govern balear ha significat un augment important de les ajudes per al sector pesquer i agrari


La ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Isabel García Tejerina, s'ha reunit aquest matí amb el sector pesquer en la llotja de Palma de Mallorca, on ha destacat el treball conjunt del Govern d'Espanya, la Comunitat Autònoma d'Illes Balears i el propi sector per dur a terme una pesca sostenible i responsable.

En aquest sentit, García Tejerina ha reconegut la gestió que està realitzant el sector pesquer, “que és molt conscient que està gestionant un recurs que ha de ser para avui i per a matí”. Des d'aquest punt de vista, la ministra ha subratllat la col·laboració que s'està mantenint per a l'elaboració del pla de gestió pesquera del Canal de Menorca, treball que s'està reforçant amb els estudis de l'Institut Español d'Oceanografia.

 
GESTION SOSTENIBLE DELS RECURSOS

En declaracions als mitjans, García Tejerina ha recordat com, al principi de la Legislatura, la Comissió Europea va demanar al Govern d'Espanya un canvi de política. Davant aquesta petició, ha afegit, el Govern, al costat del sector pesquer, va engegar una política basada en un bon coneixement dels recursos pesquers, el millor assessorament científic i uns adequats controls.

A partir d'aquí, ha afegit la ministra, cal seguir treballant per aconseguir el màxim possible de recursos pesquers, alguna cosa que és compatible amb la conservació d'aquests recursos. “Est és el treball conjunt d'administracions i sector, un exemple de sostenibilitat que demostra que el desenvolupament soci econòmic i la protecció del medi ambient són absolutament compatibles”, ha recalcat.

Al mateix temps, García Tejerina ha posat en valor la importància d'una bona promoció del consum de productes de la pesca. Referent a això, la ministra ha valorat el treball del Govern balear, sobretot per incentivar el consum de peix entre els nens.

D'altra banda, la ministra ha assenyalat que la negociació i el treball conjunt del Govern d'Espanya amb el Govern baear han significat un augment important de les ajudes per als agricultors i ramaders. D'aquesta forma, Balears comptarà amb 61 milions d'euros en desenvolupament rural per a aquest període, enfront dels 48 milions del període anterior. I en ajudes directes, els agricultors i ramaders de Balears tindran un increment del 20%.

La ministra ha assegurat que el sector pesquer de Balears també comptarà amb majors recursos per al període 2014-2020, de 2,5 milions d'euros del Fons Europeu Marítim i de la Pesca a 7,4 milions, “amb la qual cosa el futur per al sector pesquer i agrari d'Illes Balears serà molt més positiu”.

 
MÀXIMES GARANTIES MEDIAMBIENTALS

En relació amb les prospeccions petrolíferes a Balears, García Tejerina ha assegurat que, tan aviat com es rebi l'informe del Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques (Cedex), s'analitzaran els seus resultats per poder emetre la Declaració d'Impacte Ambiental.

En aquest sentit, la ministra ha afirmat que el Govern s'ajustarà el que diguin els tècnics a la declaració, “amb la tranquil·litat que han de tenir les Illes Balears que des del Govern es vetlla per que totes les activitats econòmiques es facin amb les màximes garanties mediambientals i que, si hi ha un impacte mediambiental suficient, aquesta activitat no pot ser autoritzada”.