La Policia Nacional desarticula una organització que emprava ritus de 'yuyu-vudú' per explotar sexualment a dones a Palma de Mallorca

Una de les detingudes amb els agents

22/09/2015

Han estat detingudes 30 persones i alliberades dues víctimes a les quals a més d'obligar-les a exercir la prostitució, les impel·lien a cometre substraccions en zones d'oci de la capital balear / En els registres efectuats s'han intervingut 300 telèfons mòbils, 12 ordinadors portàtils, 4 tablets, 27 reproductors de DVD, 154 rellotges i 1.150 € en efectiu


Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal, integrada per ciutadans nigerians, dedicada a l'explotació sexual de dones i a cometre substraccions en zones d'oci de Palma de Mallorca. El mig empleat pels responsables de l'organització per sotmetre a les seves víctimes, a més d'agressions físiques i amenaces a elles i als seus familiars, era la realització de rituals de yuyu-vudú, amb els quals obtenien la seva plena obediència.

Durant l'operatiu han estat alliberades dues dones i 30 persones han resultat detingudes. A més, en els registres efectuats a Palma de Mallorca i a Sevilla s'han intervingut 300 telèfons mòbils, 12 ordinadors portàtils, 4 tablets, 27 reproductors de DVD, 154 rellotges i 1.150 € en efectiu.

Les recerques es van iniciar a l'abril d'aquest any quan els agents van observar un increment de robatoris i furts soferts per turistes a les zones d'oci de Palma. Les víctimes de les substraccions van manifestar que dones nigerianes se'ls apropaven oferint serveis sexuals, provocaven el contacte físic abalançant-se sobre ells i els sostreien telèfons mòbils, rellotges o les joies que portessin en aquest moment. Aquests objectes eren amagats inicialment entre la vegetació i recuperats hores després per les responsables de les substraccions.

Les accions normalment no eren violentes però, en cas de considerar-ho necessari, recorrien a ella. En alguna ocasió van emprar fins i tot una pistola de descàrregues elèctriques.


Robatoris i explotació sexual

Després de dur a terme les primeres indagacions, els agents van observar que aquestes dones actuaven de forma coordinada. Van comprovar també que es tractava d'un grup bastant ampli de persones i que a més presentava un marcat caràcter jeràrquic. També es va evidenciar que la seva activitat anava més enllà dels robatoris en zones d'oci de Palma, sumant a aquesta activitat delictiva l'explotació sexual de dones. Les responsables d'exercir el control sobre les joves víctimes s'ocupaven també de repartir els guanys i de la venda a intermediaris dels efectes sostrets, especialment les joies.

Les líders de l'entramat exercien un estricte control sobre les dones a les quals exigien abonar un elevat deute en concepte de despeses de viatge des de Nigèria, que els era impossible saldar. Les joves eren víctimes d'agressions i amenaces, extensibles en alguns casos als seus familiars, i sotmetien la seva voluntat mitjançant ritus de yuyu-vudú per evitar una possible huída.
 

Donaven 'sortida' al sostret a Palma i a Nigèria

Una part dels objectes robats eren venuts en establiments comercials de Palma de Mallorca. La resta, els de major valor, els emmagatzemaven en un habitatge propietat de la màxima responsable de l'organització situada en la localitat sevillana de Bormujos, a l'espera d'exportar-los a Nigèria.

Després d'una laboriosa recerca es va desenvolupar la fase operativa, en la qual es va procedir a l'arrest de 30 persones i es va alliberar a dues víctimes de tracta. A més es van inspeccionar tres establiments comercials on els propietaris han estat relacionats amb els canals de distribució dels objectes robats, i el domicili de Bormujos on acumulaven els objectes sostrets de major valor. 

L'operació ha estat desenvolupada per membres del grup II de la Brigada Central de Tracta d'Éssers humans de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres, les Brigades Provincials d'Estrangeria i Fronteres de Palma de Mallorca i de Sevilla, així com les Brigades Provincials de Seguretat Ciutadana de Palma de Mallorca i de Sevilla.


"Amb la tracta, no hi ha tracte. Denuncia-ho"

Al maig de 2015, la Policia Nacional va engegar la major campanya de conscienciació en xarxes socials i mitjans de comunicació contra la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual. Amb el claim "Amb la tracta, no hi ha tracte. Denuncia-ho", la Direcció general de la Policia reforça la segona fase del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual que va arrencar el passat mes de febrer.

Seguint els objectius d'aquesta segona etapa, la Policia Nacional està promovent la inclusió de vídeos i cartells en premsa escrita, ràdio i televisió que afavoreixin la conscienciació i implicació social de tots els ciutadans, i especialment dels clients potencials d'aquests serveis, contra els delictes comesos per les xarxes que trafiquen amb persones per a la seva prostitució.

Dins d'aquesta campanya, personatges del món de la comunicació, la música i l'esport s'han sumat a ella per dir NO a l'esclavitud del segle XXI al costat de la Policia Nacional.