El secretari d'Estat de Seguretat destaca que la taxa de criminalitat d'Illes Balears s'ha reduït des de 2004 fins a 2015 en més de 20 punts

Barceló, Palmer, Martínez y Jarabo, en el encuentro

29/09/2015

Francisco Martínez, acompanyat de la delegada del Govern, s'ha reunit aquest matí a Palma de Mallorca amb responsables hotelers per fer balanç del Pla Turisme Segur 2015 / Fins a agost, la taxa de criminalitat nacional ha baixat 7 desenes -del 44,7 al 44- / Mancant concloure el Pla a Balears, a la fi de setembre, les 9 oficines SATE de les Illes han atès a 8.539 persones


El secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, acompanyat per la delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, i els comandaments de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, s'ha reunit aquest matí a Palma de Mallorca amb representants del sector turístic per fer balanç del Pla Turisme Segur 2015 en les Illes Balears durant aquest estiu.

Martínez ha informat que, mancant concloure el Pla en Balears a la fi de setembre, el conjunt de la xarxa d'Oficines SATE ha atès (inclòs agost) a 22.476 turistes que han cursat gairebé 12.600 denúncies. En el cas d'Illes Balears, les 9 oficines SATE han prestat assistència a 8539 persones, que al seu torn han interposat 5.862 denúncies.

En aquest context, Martínez ha destacat que la taxa de criminalitat de l'Arxipèlag s'ha reduït des de 2004 fins a 2015 en més de 20 punts- ha passat del 80, 7 al 60, 4- el que suposa gairebé dos punts de 2014 a 2015. Així mateix, ha assenyalat que el nombre total d'infraccions penals durant el període gener-agost de 2015 s'ha reduït en un 4,4% respecte al mateix període de l'any passat, amb baixades molt significatives en delictes com a tràfic de drogues (-23,3%), robatoris amb violència (-12, 7%) o agressions sexuals (reduccions per sobre del 20%).

En clau nacional, el secretari d'Estat de Seguretat ha subratllat que, fins al mes d'agost inclòs, la taxa de criminalitat ha baixat 7 desenes - del 44,7 al 44- i que el nombre total d'infraccions s'ha vist reduït en un 2,4%. “Aquestes xifres són percebudes d'una manera conscient pels turistes que ens visiten i contribueixen, sens dubte, al fet que les vacances al nostre país es gaudeixin d'una manera més lliure i despreocupada, tant per part dels turistes estrangers com dels propis ciutadans espanyols”.


Pla Turisme Segur

Francisco Martínez ha explicat que el Pla Turisme Segur contempla dues línies d'actuació. D'una banda, la preventiva que està basada en l'anàlisi de riscos i en la valoració de les amenaces per a la seguretat en cada lloc i a cada moment. En 2015, ha explicat Martínez ha suposat el desplegament de més de 29.000 efectius entre Policia i Guàrdia Civil, que en el cas de Balears, s'ha vist incrementat en un 23% respecte a 2014.

Així mateix, el secretari d'Estat de Seguretat ha assenyalat que aquesta dimensió preventiva ha vingut acompanyada d'operatius especials per cobrir esdeveniments puntuals, com a espectacles o concentracions de masses, en les destinacions més turístiques. En aquest context, també ha subratllat la cooperació internacional, en concret, s'ha referit a les patrulles mixtes que, integrades per agents dels serveis policials de diferents països, han patrullat de forma conjunta per reforçar l'atenció al turista a diverses ciutats d'Espanya.

D'altra banda, Francisco Martínez s'ha referit a la “dimensió assistencial” d'aquest Pla que s'activa quan el delicte o incident de seguretat no ha pogut evitar-se i ha destacat la xarxa d'oficines del Servei d'Atenció al Turista (SATE), que ofereixen ajuda i assessorament al turista en el seu propi idioma.


Innovació tecnològica al servei del turista

Durant la seva intervenció, el secretari d'Estat de Seguretat s'ha referit també a dos projectes impulsats des del Ministeri de l'Interior que, al costat del Pla Turisme Segur contribueixen a millorar els serveis al ciutadà i la seva seguretat. D'una banda, l'aplicació mòbil, Alertcops, que permet al ciutadà demanar ajuda o informació de manera immediata a través d'un Smartphone i, d'altra banda, el sistema de fronteres intel·ligents que, mitjançant un DNI o passaport electrònic “fa més ràpid i senzill entrar al nostre país”.