Les dessaladores de Menorca i Eivissa ja es troben a la disposició de la Comunitat Autònoma de Balears

07/03/2016

La ministra Isabel García Tejerina s'ha reunit avui amb el conseller de Medi ambient del Govern de les Illes Balears / El secretari d'Estat de Medi ambient, Pablo Saavedra, subratlla que el Govern ha fet un enorme esforç en matèria de depuració i sanejament en l'Arxipèlag, en el marc del Pla Crece


El secretari d'Estat de Medi ambient, Pablo Saavedra, ha assegurat que la qüestió de les dessaladores de Menorca i Eivissa va quedar desbloquejada el passat mes de desembre, després de molts mesos de treball, i ja es troben a la disposició de la Comunitat Autònoma de Balears. Saavedra ha puntualitzat que aquest passat mes de febrer es va signar el seu lliurament i només falta la formalització de l'acta de recepció.

De fet, Saavedra ha assenyalat que fins i tot s'ha plantejat la possibilitat que el Govern balear pugui escometre les actuacions que necessiti per afrontar les seves necessitats d'aigua, sobretot en l'actual context de sequera, independentment de la formalització de l'acta de recepció.

Pablo Saavedra feia aquestes manifestacions després de la reunió que ha mantingut aquesta tarda, a la seu del Ministeri, la ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Isabel García Tejerina, amb el conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca de la Comunitat Autònoma de Illes Balears, Vicenç Vidal Matas. En la trobada han participat també el sotssecretari del Ministeri, Jaime Haddad; el secretari general d'Agricultura i Alimentació, Carlos Cabanas; i la directora general de l'Aigua, Liana Ardiles.

Així mateix, el secretari d'Estat de Medi ambient ha informat que en la reunió s'ha tractat l'assumpte de la depuració d'aigua, on el Govern balear ha mostrat el seu interès en què s'utilitzin uns fons procedents de les baixes en les licitacions. Referent a això, la ministra li ha traslladat al conseller que el Govern ha fet un enorme esforç en matèria de depuració i sanejament en les Illes Balears, en el marc del Pla Crece, un programa d'inversions en matèria de depuració i sanejament finançat amb fons comunitaris.

Així, Saavedra ha recordat com al llarg de 2015 l'Estat ha licitat obres a Menorca i Eivissa per valor de 75 milions d'euros, “una quantitat molt superior a la qual té assignada el Govern balear procedent d'aquests fons comunitaris que rep l'Estat, que és de 25 milions”.

Segons ha recalcat Saavedra, aquestes licitacions “van a bon ritme”. En concret, ja s'han adjudicat tres, a Eivissa i Menorca, i queden altres cinc, l'adjudicació dels quals de les obres es produirà com més aviat millor. “Per tant, al llarg de 2016 tindrem en execució els 8 projectes que han estat licitats durant 2015”, ha aclarit.

En matèria de medi ambient, s'ha abordat la qüestió de l'Estratègia marina de la demarcació llevantí-balear. Sobre aquesta qüestió, Saavedra ha recordat que al desembre passat es va treure a informació pública el programa de mesures, és a dir, el conjunt d'actuacions que les administracions públiques van a desplegar per fer front a la planificació de la protecció ambiental del mitjà marí en el Mediterrani.


REBAIXA DE MÒDULS

Davant la situació de sequera que es viu a les illes, el sotssecretari del Ministeri, Jaime Haddad, veu plenament justificada la petició d'una rebaixa de mòduls per aquest any que afectaria a l'exercici fiscal de 2015. De fet, ha afegit, ja s'està elaborant la proposta de reducció de mòduls per enviar-la-hi al Ministeri d'Hisenda.

En tot cas, Haddad ha subratllat que la millor política respecte a inclemències climatològiques és el segur agrari, “que entre la Comunitat Autònoma i l'Estat estem finançant de l'ordre d'un 54% de les pòlisses que subscriuen els agricultors i ramaders”.

Per la seva banda, el secretari general d'Agricultura i Alimentació, Carlos Cabanas, ha indicat que la reforma de la Política Agrícola Comuna li suposa a Balears un increment del 18% dels fons. També ha assegurat que existeix normalitat general en la qüestió del pagament de les ajudes de la PAC i ha ofert la col·laboració del seu Departament per resoldre qualsevol problema informàtic que pugui tenir la comunitat autònoma.